Otwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam
W kuchni Karmel-itkikawałek pysznego seromakowca dla każdego. Wystarczy postawić je na świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się(...)wylej cienką warstwę karmelu i udekoruj orzechami pekan. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Dopiero wtedy papierki będą łatwo odchodziły, a ser otrzyma zwartą konsystencję
Food Squarepowstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy(...)kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy
Domowe TortyZABAJONE Z CYTRUSAMI 4 porcje Przygotowanie: 10 minut Gotowanie: 15 minut Chłodzenie: 2 godz. Składniki: 1 różowy grejpfrut 4 pomarańcze 2 mandarynki (wypestkowane) ½ cytryny 6 żółtek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawygodniej było smażyć małe kotleciki). Autorka radzi również, aby falafle robić z surowych, namoczonych nasion. W przeciwnym razie będą się rozpadać. I ma rację – masa ma idealną konsystencję, kotleciki łatwo się formuje i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi około 20 małych kotletów. Robiłam z ½ porcji. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki(...)choćby: chlebki ryżowo-jaglane, kotleciki z kaszy gryczanej, czarny sos z powideł, tort brzoskwiniowy (bez jajek, mąki i cukru, naprawdę dużą niespodzianką było dla mnie przeczytanie, co „udaje” warstwę ciasta kruchego dla tego tortu – ale pomysł jest genialny:). Na pewno wypróbuję też kilka zup i dania z roślin strączkowych – brakuje mi właśnie na nie pomysłów. Autorka namawia do poznania wegetarianizmu
Qlinarnie i Qlinarnieświąteczna. Trudno było ją kupić, w zasadzie chyba nierealne było dostać w sklepie :) Jakoś jednak mama zdobywała kaczki i wtedy wiedzieliśmy, że będzie uczta. Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem pojawia się problem z kupnem naprawdę świeżej. Warto zatem mieć swoje zaufane sklepy, gdzie mamy pewność, że kupujemy mięso świeże, które nie zostało przed chwilą(...)pszenne placuszki : Do miski wlać szklankę wrzącej wody i łyżkę oleju oraz wsypać łyżeczkę soli . Mieszając cały czas dodawać mąkę aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta. Ciasto pod przykryciem odstawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić do konsystencji ciasta pierogowego. Wykrawać lub kroić dowolne kształty i piec
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam domowe pieczywo. Dlatego dziś zapraszam Was na zwijane pszenne bułki domowe . Idealne od tak, z samym masłem albo ulubioną malinową konfiturą. Pysznie… Można je
Słodkie okruszkiRuskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad Ruskie paluszki to pyszny obiad , na dodatek bezmięsny . Nie ważne czy jesteście wegetarianami , czy lubicie mięso , jeśli lubicie ruskie pierogi
Ogrodnik w podróżyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienie"Karta oczyszczona? Tak. Bateria naładowana? Tak. Wizytówki wzięte? Tak! Wszystko spakowane, a na co? Na dzisiejszą Konferencję Kulinarną: Food Blogger Fest II! O 10 rusza rejestracja
Słodkie PrzyjemnościSpolszczony „Gyros” w bułce Gyros to doskonała potrawa na weekend , jeśli chcemy ciut poleniuchować . Prosty w wykonaniu , smaczny a do tego nie ma w
Ogrodnik w podróżyTORT PIERNIKOWO-POMARAŃCZOWY Z POTRÓJNYM MUSEMDziś jest dla mnie wyjątkowy dzień, ponieważ mój Synek Adaś kończy 10 lat!!! Nie mogę uwierzyć, że czas tak szybko zleciał
Słodko-Słony Świat IlonyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienie