łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:302/593)

Tortilla razowa 222

udana Tortilla jest wyrazista w smaku i dość elastyczna, a dzięki temu łatwa do zwijania. 2 szklanki mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mąki pszennej 40 g masła 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Mąkę wymieszać z solą. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować

Bullio
Babka majonezowa 244

smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką (ciasto sporo urośnie). Przelewamy około 2/3 ciasta do formy. Do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do połączenia. Wlewamy na wierzch. Wkładamy babkę do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut (trzeba sprawdzać patyczkiem czy babka majonezowa jest już upieczona – łatwo ją przesuszyć). Upieczoną babę podajemy polaną czekoladą, lukrem, polewą lub posypaną cukrem

Poezja smaku
Pierogi drożdżowe z czterema farszami 160

jadłam gdzieś na mieście w restauracji ale teraz wiem ,że to tak łatwe ,że knajpa już na mnie nie zarobi :) Do tego wiem jak i z czego je robię :) Składniki na 60 sztuk dużych pierogów : spokojnie można zrobić z połowy porcji a i tak sporo wyjdzie Na ciasto : - 1 kg mąki pszennej u mnie  typ 550 - 100 g świeżych

Wypieki Rene
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 163

duża ilością ziaren słonecznika oraz siemieniem lnianym i sezamem. Bardzo łatwy do wykonania. Zaczyn 4 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000) 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto cały zaczyn 4 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 8 łyżek

Przepisy na domowy ser i chleb
ORZECHY W MIODZIE 146

miodzie. Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np. piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy. Ja dodałam szczyptę cynamonu ale można włożyć do środka np.laskę wanilii.    Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura.  Zawiera łatwo przyswajalne cukry proste tj. glukozę i fruktozę, które stanowią

potrawyregionalne
Pizza z pieczarkami, cebulą i kukurydzą 182

Poniższa pizza jest prosta do przygotowania, a samo nadzienie to połączenie łatwo dostępnych składników. Moja pizza to resztkowe danie, ponieważ wykorzystałam zalegające w lodówce warzywa. Pomimo tego, że w jej składzie nie ma ani grama mięsa - pizza jest bardzo sycąca. Najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.  Składniki: ciasto na pizzę (przepis tutaj ) 3 pomidory lima 200 g pieczarek 1 średniej

Ugotować
Tortilla razowa 384

Tortilla jest smaczna, wyrazista w smaku i dość elastyczna, a dzięki temu łatwa do zwijania. 2 szklanki mąki żytniej razowej 1/2 szklanki mąki pszennej 40 g masła 1 łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Mąkę wymieszać z solą. W gorącej wodzie rozpuścić masło. Dodać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić je na około pół godziny. Podzielić na kilka części. Rozwałkować

Bullio
Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 227

dużo kwasu foliowego i jest niskokaloryczna. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego przyrządzając sosy do dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem! ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany

Mienta blog
Jogurtowe ciasto z rabarbarem 224

Sezon na rabarbar jest krótki, a dla mnie to już taki przyjemny zwiastun lata, kwaskowaty smak rabarbaru skomponowany ze słodkim ciastem, jak dla mnie ideał, uwielbiam

dom-agi.pl
Drozdzowe paluchy z twarogiem lub makiem czyli Niedzielne Sniadanie doc.57 180

Kolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w środku nie należy do najprzyjemniejszych ale naprawdę warto wykazać odrobinę cierpliwości! Drożdżowe paluchy z twarogiem lub makiem ciasto: 300 g mąki pszennej 150 ml mleka, ciepłego 22 g świeżych drożdży 35 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 283

miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo uważać, bo łatwo przypalić

głodny alergik
TARTA Z RABARBAREM I BUDYNIEM ORAZ KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH – 1 zł 350

Tarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na

Nerds Kitchen
TRUFLA CZEKOLADOWA Z MUSEM BANANOWYM – 1,80 zł 320

Dla prawdziwych czekoladoholików – ciasto o konsystencji trufli (tak, takiej jak w pysznych cukierkach). Co ciekawe, jest banalnie proste – jedyne co może wydać się dziwne, to pieczenie

Nerds Kitchen
Akcesoria Fiskars - korkociąg i nóż do pizzy 214

warsztatach Makaron. To łatwe miałam okazję zobaczyć świetny otwieracz do wina, od razu zapragnęłam go mieć. Nie musiałam długo czekać, bo z warsztatów wracałam już ze swoim egzemplarzem. Od otwieracza do wina, a od wina do pizzy i tak pojawił się w moich rękach jeszcze nóż do pizzy. Korkociąg  Na warsztatach Fiskars poznałam uroczy, mały i przydatny korkociąg, który(...)grubą pizzą czy dużą ilością składników. Wchodzi w ciasto jak przysłowiowy nóż w masło. Pizzę kroi się szybko, wygodnie i od razu bez większego problemu rach-ciach mamy ją pokrojoną na 8 kawałków. Ogromnym plusem jest to, że ser ani składniki pizzy nie przyklejają się do noża. Krojenie jest naprawdę łatwe. Cena w internecie to ok. 15zł.  Zapraszam

Gotowanie i blogowanie
Rogaliki orzechowe 115

Święta Bożego Narodzenia . Ich przygotowanie nie powinno sprawić Ci problemu. Przepisy są sprawdzone, a rogaliki naprawdę smaczne. Do tego zimne świeże mleko i masz doskonałe śniadanie. Bądź ostrożna ! Łatwo się uzależnić Składniki: pół kilograma mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gr. masła 2 jajka 60 gr. cukru 10 ml. mleka cukier puder Nadzienie: 400 gr. zmielonych orzechów włoskich(...)ostygnięcia. Do miski wsypa ć mąk ę , proszek do pieczenia i masło. Wszystko dobrze wymiesza ć . Wsypa ć cukier, wbi ć jajka i dobrze wyrobi ć . Podzielić ciasto na cztery części. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 części. Na brzegu położyć trochę nadzienia i zwijać do środka, aby powstał rogalik. Umieścić półksiężyce na natłuszczonej blasze i pieczemy

Smaczne Potrawy