Świętami Bożego Narodzenia w 2017 roku. Przepis na świąteczny makowiec jest łatwy i każdy sobie z nim poradzi, do tego wygląda uroczo z kruchymi gwiazdkami, będzie ozdobą świątecznego stołu. Jest też bardzo smaczny. Wasi goście będą zachwyceni tak samo jak i moi. Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdy pojawiają się truskawki mogę je jeść na okrągło, na śniadanie, na obiad i na kolację. Obojętnie w jakiej postaci, upieczone, w formie dżemu, zwykłe, prosto
dom-agi.plZostała mi maślanka, a ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, wolę każdego dnia iść do sklepu, kupić trochę, niż później wyrzucać niezjedzone, stare, bo się zepsuło
dom-agi.plWybieranie tortu na ósme urodziny mojej córeczki było bardzo trudne. Dziecko miało duże wymagania, najwięcej radości sprawił by jej tort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale
dom-agi.plGdy piekę ciasto nie lubię na nie zbyt długo czekać. Na blogu już kiedyś pojawiła się jedna wersja ciasta snikers . Taki rodzaj tego ciasta jest najbardziej
dom-agi.plDzisiaj zapraszam na ciężki, wilgotny, prawdziwie zimowy chlebek bananowy z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Mnie najbardziej smakuje taki jeszcze ciut letni, idealny ze szklanką mleka. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Po upieczeniu pozwólmy mu chwilę przestygnąć w foremce, potem już można go studzić na kratce, Chlebek bananowo-dyniowy Czas przygotowania: 75 minut Proporcje na keksówkę(...)pieczenia, cukier, olej i posiekaną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Keksówkę o długości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy około godziny. Studzimy na kratce. Gdy ciasto wystygnie posypujemy je cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityBabka piaskowa - dwukolorowa i dwusmakowa. Idealny wypiek na wielkanocny stół. Babka zachowuje świeżość przez kilka dni. Przed podaniem posypcie ją cukrem pudrem. Babka dwukolorowa jest łatwa i szybka do przygotowania :) Zachęcam do pieczenia! Składniki na dużą formę do babki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią(...)naprzemiennie białą i ciemną masę. Najlepiej, aby na samym wierzchu była jasna masa. Piec przez około 50-60 minut w 165ºC. Babka musi się zarumienić. Jeżeli po wbicu patyczka, ciasto nie przywiera to babka jest gotowa. Studzić w lekko otwartym piekarniku. Przed podaniem babkę przełożyć na duży talerz i posypać cukrem pudrem. Najlepiej kroić na drugi dzień (nie kruszy się
Ugotowaćdojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta i porządnie nakarmić rodzinę :-) np. takim oto mazurkiem - nie za słodki, łatwy w przygotowaniu(...)wiórki kokosowe do dekoracji Obie mąki, cukier, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojona na kawałki margarynę i rozcieramy razem. Dodajemy białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy
Czary - gary w kuchnismakołyki z ciasta ptysiowego w formie długiego prętu. Można je spotykać na każdym roku w hiszpańskich barach, knajpkach, cukierniach i restauracjach. Ja dziś mam dla Was przepis na moją wersję Churros – zakręconą i bezglutenową – równie pyszną jak ta oryginalna! Idealne do przegryzania nie tylko w Tłusty Czwartek. Świetnie sprawdzą się jako słodka , imprezowa przekąska! Łatwe i szybkie(...)odstawiamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz cukrem waniliowy. Dodajemy jajko i wszystko razem energicznie, dokładnie mieszamy. W rondelku ( albo na patelni ) rozgrzewamy olej., ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i na gorący wyciskamy ozdobne okręgi. Smażymy na rumiano, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem ( albo moczone w czekoladzie ! ) Smacznego
Ostra na SłodkoSconsy (tzw. scones) już dawno zakradły się do naszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać(...)lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie) Przygotowanie ciasta bananowego: Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra-dół). W misce wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i lawendę). Wlać śmietanę i dodać pokrojoną w kawałki połówkę
Moja DelicjaBabeczki to świetna alternatywa zarówno na śniadanie, jak i na deser czy piknik. Można je wzbogacać o przeróżne dodatki, dodawać swoje ulubione owoce. Poza tym są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tym razem upiekłam zdrowszą wersję wzbogaconą o orzechy włoskie, otręby pszenne, mąkę żytnią i brązowy cukier. Wyszły nie za słodkie, odpowiednio wilgotne, po prostu pyszne! Składniki(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczoną. Dodać cukier i otręby pszenne, wymieszać. Dodać jogurt naturalny, rozkłócone jajko oraz olej rzepakowy. Wymieszać. Orzechy posiekać, dodać do ciasta. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę, również dodać do ciasta, wymieszać. Masą napełniać babeczki do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypać delikatnie przyprawą do piernika oraz brązowym cukrem. Piec około
Z miłości do słodkościCiasteczka z tego przepisu smakują wszystkim niezależnie od ich kształtów i dodatków. Wg tego przepisu przygotowałam Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami. Polecam je gdyż przepis jest łatwy a ciasteczka są delikatne, kruche i rozpływające się w ustach. Jest to mój autorski przepis, który modyfikuję w zależności od potrzeb. Te ciasteczka świetnie pasują do popołudniowej kawy. Ciasteczka te mają różne kształty(...)mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody dodatki: konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej części dodajemy groszki czekoladowe, wyrabiamy, zawijamy w folię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwysiłek nie poszły na marne. Pracuję na uniwersytecie w grupie zajmującej się badaniami nad galektyną -3. Biolog i kucharka w jednej osobie. Oczywiście zgodziłam się na wywiad. Upiekłam ciasto, bo była moja kolejka i tak przy kawie rozmawiałyśmy na temat mojej kulinarnej pasji. Bloguję również po szwedzku. Właściwie blogowanie zaczęłam po szwedzku. Za namową rodziny kilka lat później zaczęłam blogować(...)blogu przepisy podzielone są na kategorie. Łatwo mogę znaleść przepis, o którym dawno zapomniałam. Z blogu korzysta również mój najstarszy syn, który już z nami nie mieszka, a tęskni za moim jedzeniem. Często dzwoni i mówi, że dzisiaj zrobił karkówkę w warzywach czy perski kebab . Zdarza się nawet, że synuś upiecze ciasto… Po kawie i cieście udałyśmy się
codojedzeniaSTAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - jedyne takie, najlepsze. Lekki, smaczny i łatwy w przygotowaniu obiad, podwieczorek bądź kolacja? Odpowiedź może być tylko jedna. Absolutnie fantastyczne naleśniki przyrządzone na sposób staropolski :) Podane w wersji deserowej lub wytrawnej. Przepis podstawowy, zwykły - w wersji na słodko do ciasta można dodać 2 łyżki cukru. Cała prawda o naleśnikach, oczywista ;) Naleśniki powinno smażyć się na cienkiej patelni
Moja Książka Kucharskażyciu nie piekliście sufletów to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu, ponieważ jest łatwy i szybko do przyrządzenia. Suflety przygotowane na serku ricotta są delikatne, puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta. Składniki
Ugotowaćśmietankowym, wędzonym łososiem i szczypiorkiem, czy z podsmażonym mięsem mielonym, pieczarkami i papryką). Ciasto na naleśnika ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie. Naleśnik bardzo ładnie wyrasta w piekarniku, tworząc wybrzuszenia, jednak opada po wyjęciu z piekarnika. Po upieczeniu bardzo łatwo zwija się w roladę. Blaszka do pieczenia nie może być zbyt mała
Gospodyni Miejskaprzekazywanie cech dziedzicznych komórek. Zapewnia sprawne działanie żołądka, wątroby i jelit. Szparagi łatwo przechowywać w lodówce: 2 dni (zachowują do 2 dni swoje optymalne wartości) w otwartej torbie plastikowej lub owinięte w wilgotną ściereczkę. SKŁADNIKI: 1 kg białych szparagów 25 g masła 5 płatów mrożonego ciasta filo 3 jajka 100 g młodego sera koziego (+50) - startego garstka listków świeżej bazylii
Sztuka gotowania w/g SamiryDzisiaj łatwe, proste i smaczne ciacho. Idealne, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny
Kuchnia od dwojga3-4 30 min Łatwe Tanie Szybki przepis na pastę jajeczną. Domowy sposób na pyszną pastę do kanapek. Składniki 6 jaj 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka
PysiaGotuje.plŚwięta szybko minęły, ostatnie okruszki ciast juz zjedzone, a po pierniku zostało tylko wspomnienie... Ale na te typowo świąteczne smaki nie czekajcie cały rok, bo i po co tak się męczyć ? Pozostają w klimacie świątecznych smaków, proponuję Wam łatwy i szybki przepis na trufle piernikowe. Myślę, że trufle sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska na sylwestrowej domówce lub innej imprezce
kolorowotorcikowoilość porzeczek (bo niestety były strasznie drogie) z myślą o ozdobieniu jednego z ciast. Pomyślałam, że to dobry pomysł, bo potem możemy je zjeść, w końcu porzeczki mają mnóstwo witamin, a na co dzień niestety ich nie kupuję. Ale mój przebiegły plan okazał się nie taki łatwy do wykonania, ponieważ okazało się, że porzeczki te są tak kwaśne
Relaxtimeczęsto. Borek. Postanowiłam zrobić i podzielić się z Wami tym przepisem. Jest bardzo łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. Będzie częściej gościł na moim stole. Danie bardzo syte. Ja zrobiłam na patelni, ale również można go upiec w piekarniku. Dokonam tego następnym razem. Składniki 4 płaty ciasta filo 500 g mięsa mielonego 4 średnie ugotowane ziemniaki 4 łyżki masła klarowanego
O kuchni z uczuciemszybkie. Proponujemy podawać je z lodami, sosem czekoladowym i bitą śmietaną. W ten łatwy i prosty sposób przygotujemy pyszny deser. Truskawki można grillować bezpośrednio na ruszcie, mogą być również grillowane na szaszłykach. Mogą być podawane jako jeden ze składników grillowanej sałatki lub podawane z deserami i ciastami. Jak grillować truskawki? Metoda #1. Za pomocą tej metody truskawki będziemy grillować bezpośrednio
naRuszciebędą też miały nieco chrupiącą skorupkę. Ja wykładam na patelnię po 3 łyżki ciasta, co daje 3 placki. Dzięki proszkowi do pieczenia podczas smażenia na powierzchni placków powinny pojawić się bąbelki, to znak, że należy je przełożyć na drugą stronę. Kontrolujcie moc gazu, gdyż placki można łatwo przypalić. Z podanej porcji wychodzi ok. 12 grubszych placków. My najbardziej lubimy jadać
Cooking MonsterDeser bez pieczenia o delikatnym rozkosznym smaku i fajnym wyglądzie. Z warstwą truskawkowej galaretki i ciasteczkowym spodzie. Łatwy w przygotowaniu, gdy zrezygnujemy z likieru zajadac mogą
Wanilia i Kardamonskórkę na tarce lub obieraczką. Wycisnąć sok. Margaryna powinna mieć temperaturę pokojową, by łatwo było ją utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do niej dodajemy po kolei jajka. A teraz na przemian, nie przestając miksować, wsypujemy suche składniki i dolewamy sok z pomarańczy. Odlewamy 1/3 ciasta, do którego dodajemy kakao, a do drugiej części dodajemy skórkę z pomarańczy. Mamy
Karczma Honoriettynaleśniki 1 jajko 1/3 szkl mleka 2 łyżki mąki pieprz pomarańczowy Skworcu sól nadzienie rukola rzeżucha ogrodowa pomidor 1 puszka pstrąga w sosie chrzanowym Graal Z
Gotowanie jest łatwe500 ml kefiru 1,5 szkl maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 łyżki cukru 2 jajka tłuszcz do smażenia Jajka z cukrem
Gotowanie jest łatweSolony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy
Ostra na SłodkoŁatwa, ekspresowa i pyszna- tym razem zabrałam się za tartę, ale troszkę w inny sposób. Starałam się zainspirować ulubionymi kuchniami i stworzyć coś zupełnie innego. Tarta z założenia kojarzy się z Francją. Kruche ciasto z Polską. Gorgonzola, bazylia, makaron i papryczki -Włochy. A ze smażeniem pasty, żeby nadać jej aromatu spotkałam się w kuchni indyjskiej. Wyszło Fusion, ale tak miało
Wielki apetytwaniliowy. Umieszczamy w spokojnym ciepłym miejscu, przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy ok. godziny. Ciasto mocno rośnie, dlatego ważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo
les mirabellesUwielbiam pierogi w ich pierwotnej gotowanej wersji, a później, gdy zostaje ich nadmiar, to odsmażane. Ostatnio natknęłam się na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam
dom-agi.plSkładniki: ciasto: 1,5 szkl mąki krupczatki 0,5 kostki masła 3 żółtka 0,5 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg
Luźna Kuchniametalową lub plastikową karbowaną końcówkę do dekoracji ciast. Gdy ozdobimy już nasze ciasta naszą papierową tubką, wyciskamy pozostałą z niej masę , a tubkę wyrzucamy do kosza. Można ją zrobić ze zwykłego papieru, ale można także użyć pergaminu lub papieru powlekanego folią będzie bardziej wytrzymała Bardzo łatwo się ją robi, wystarczy tylko trochę wprawy. :-) Tutaj znajdziesz film jak ją zrobić
Przepisy i porady kulinarneAwokado często jest nazywane "owocem maślanym" z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych zdrowych dla naszych organizmów. Przed zakupem upewnijcie się czy owoc jest dojrzały. Możecie
kulinarnyJaszynki szczypta soli szczypta cukru ketchup CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni na wysokim ogniu rozgrzewamy odrobinę oliwy (ja dałam pół łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy
My Culinary ArtPyszne, smaczne, bardzo łatwe i momentalne w przygotowaniu smoothie z jagód, to idealne śniadania przed szkołą lub pracą, bo do jego przygotowania potrzebujemy jedynie zamrożonych
Kuchnia ŁukaszaSmaczne i bardzo łatwe ciasto.Przepis dostałam od znajomej, bardzo, bardzo dawno temu. Masa kokosowa: 20 dag kokosu lub trochę więcej 13 dag tłuszczu 2/3 szklanki cukru 4 duże łyżki mleka Rozpuścić tłuszcz, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto: 25 dag mąki 25 dag margaryny 4 duże jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego 1 szklanka cukru Margarynę
Praktyczna plperspektywa braku chleba. Polecam również przepis na rustykalne bagietki, które są szybkie i łatwe w wykonaniu. Piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na naszym blogu nie brakuje.Świetne i szybkie są również mini bułeczki na proszku do pieczenia. Tym razem do ciasta chlebowego dodałam mieszankę przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami. Chleb
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię