łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:213/593)

Ciasteczka marchewkowo-bananowe (paleo/AIP, bez jajek) 245

garść rodzynek Zetrzyj marchewkę dość drobno i wymieszaj mikserem (nie blenderem) z rozgniecionymi bananami i roztopionym olejem kokosowym. Dodawaj pozostałe składniki miksując – ciasto jest gotowe! Możesz teraz zacząć rozgrzewać piec na 180°C . Ciasteczka są łatwe do formowania – ulep w rękach małe kulki i rozpłaszcz je na tacce do pieczenia. Piecz około 20 minut . Z podanych powyżej ilości

PaleoSMAK
Babka piaskowa 171

Takiej babki piaskowej jeszcze nie próbowaliście. Babka piaskowa z dodatkiem budyniu, zawiera dużo skrobi jest piaskowa i sypka. Klasyczne ciasto ucierane, które ozdobi nam wielkanocny stół, jak również na inne okazje. Bardzo łatwa w przygotowaniu, koniecznie musicie ją upiec. Babka piaskowa z budyniem Składniki · 1 szkl mąki pszennej · ½ szkl mąki ziemniaczanej

Kulinarne pyszności Molki
Żytnie Naleśniki ze Szpinakiem i Kurczakiem 233

dodałam żółtego sera, którym możecie posypać wierzch naleśników jak macie ochotę, bo takie też są pyszne. Podsumowując, danie jest fajne, bo lekkie, łatwe i szybkie w przygotowaniu, możecie przygotować je wcześniej, a potem tylko zapiec. Ciasto na naleśniki na 5 szt: 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki żytniej typ 580 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej u mnie

Blondynka Gotuje
Pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą 155

studzimy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, a następnie powoli gorącą wodę. Siekamy nożem do połączenia składników. Wbijamy jajko, ponownie siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Jeśli mamy zbyt wolne- dodajmy tyle mąki, by zrobiło się elastyczne i łatwo odchodziło od rąk. Pozostawiamy w szklanej misce pod przykryciem na ok 1 godzinę. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 4mm, wycinamy krążki

Kuchnia w czekoladzie
Chrupiące bezglutenowe gofry 166

smaku czy węchu. I te gofry takie wspomnienia własnie wywołują. A w dodatku przepis na nie jest super prosty, a kto nie lubi łatwych, szybkich i smacznych przepisów? W zasadzie wystarczy zamieszać wszystkie składniki do uzyskania ciasta o śmietanowej konsystencji i już! Ciasto przelewamy do gofrownicy, zamykamy urządzenie, czekamy 3-5 minut i gotowe, nic więcej nie trzeba robić. Cały

Book of spells
Bułeczki śniadaniowe 1 246

zaczną "rosnąć"). Wymieszać ręką lub łopatką.   Przełożyć na blat i wyrobić parę minut, aż ciasto będzie gładkie. Delikatnie podsypać mąką.   Wyrobione ciasto włożyć do miski (moja rada: miskę uprzednio można wysmarować delikatnie olejem wtedy łatwo będzie od niej odchodzić)i przykryć ściereczką. Zostawiam na 1 h wyrastania na blacie kuchennym.  Po podwojeniu objętości uformować wałek i dzielić

Kubki smaku
Racuchy na drożdżach 163

duzi. Dlatego dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim. Tym którzy lubią jeść racuchy i tym, którzy lubią   je smażyć.   Jest to przepis łatwy, nie wymaga żadnej wprawy. Szybko się robi, ale trzeba trochę poczekać, kiedy ciasto wyrasta. A potem to już z .... górki. Składniki: 500 g mąki pszennej (np. luksusowa typ 550) 40 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru

Kuchnia u Krysi
Muffinki z łososiem i pesto 173

dużego naczynia. Ciasto na babeczki wymieszać za pomocą łyżki w dużej misce (dokładnie i delikatnie). Przełożyć ciasto do 9 foremek na babeczki, można użyć zwykłych papierowych lub sylikonowych wtedy łatwo babeczki będą odchodzić od formy. Babeczki dużo nie urosną, więc spokojnie można wypełnić foremki, aż po ich brzeg. Babeczki posypać ziarnami sezamu

KuchniaWeDwoje.pl
Fwaorki ( Chrust ) 209

Wszystkie składniki dajemy do miseczki. Wstępnie wyrabiamy ciasto mikserem. Następnie ciasto wyrabiamy rękami. Jeśli ciasto bardzo się lepi należy podsypać mąką. Wycinamy faworki:) ciasto rozwałkować cienko! Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy chwilę z każdej strony. Bardzo łatwo przypalić faworki. Wyciągamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do wystudzenia . Oprószamy cukrem pudrem. Ja nie żałowałem!:P SMACZNEGO

Sprawdzone przepisy kulinarne
drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 241

Przełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze śliwkami, hojnie obsypane kruszonką. składniki na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 12 g świeżych drożdży  składniki na kruszonkę

babka w formie
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 155

żołądki do miski, dokładnie je obtaczając w cieście. W rondelku podgrzewamy olej słonecznikowy do temperatury ok. 180 - 200 stopni Celsjusza . Warto pamiętać, że ciasto nie może całkowicie spływać z żołądków ale też musi się dać dość łatwo zrzucić do gorącego oleju beż użycia dodatkowej łyżki. Usmażone na złoto-brązowy kolor żołądki przekładamy na ręcznik papierowy i po chwili podajemy

Right Behind The Kitchen
brownie jest stworzone dla... 205

środek ciasta - powinien wyjść suchy lub lekko oblepiony ciastem, jeśli ciasto będzie luźne, patyczek wejdzie w nie bardzo lekko i wyjdzie bardzo oblepiony ciastem trzeba jeszcze je dopiec, co ok.3 minuty sprawdzając czy 'już', bo brownie łatwo przesuszyć. Smacznego! :) LUBISZ CHILI&SUGAR? POLUB TEŻ NA FACEBOOK'U! *klik

chili & sugar
Bounty 188

czekoladę) Mieszamy do połączenia składników i polewamy ciasto. Ja, dla ułatwienia sobie pracy, przelałam sos do sosjerki. Dzięki lejkowi łatwiej mi było polać ciasto Bounty schładzamy w lodówce, by zgęstniało na tyle mocno, aby możne je łatwo pokroić. Nie powiem, żeby było "na zdrowie" :), ale na pewno SMACZNEGO

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 118

Cytrynowej kuchni . Z racji tego, że mam obecnie nadmiar jabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku

Kuchnia w opałach
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 188

powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem

Gospodyni Miejska