dużego naczynia. Ciasto na babeczki wymieszać za pomocą łyżki w dużej misce (dokładnie i delikatnie). Przełożyć ciasto do 9 foremek na babeczki, można użyć zwykłych papierowych lub sylikonowych wtedy łatwo babeczki będą odchodzić od formy. Babeczki dużo nie urosną, więc spokojnie można wypełnić foremki, aż po ich brzeg. Babeczki posypać ziarnami sezamu
KuchniaWeDwoje.plWszystkie składniki dajemy do miseczki. Wstępnie wyrabiamy ciasto mikserem. Następnie ciasto wyrabiamy rękami. Jeśli ciasto bardzo się lepi należy podsypać mąką. Wycinamy faworki:) ciasto rozwałkować cienko! Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy chwilę z każdej strony. Bardzo łatwo przypalić faworki. Wyciągamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do wystudzenia . Oprószamy cukrem pudrem. Ja nie żałowałem!:P SMACZNEGO
Sprawdzone przepisy kulinarnePrzełom lata i jesieni to najlepsza pora na wspaniałe, pełne aromatu wypieki z owocami. Dlatego dziś zapraszam na lekkie, łatwe i przyjemne w smaku drożdżówki ze śliwkami, hojnie obsypane kruszonką. składniki na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 3 czubate łyżki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 12 g świeżych drożdży składniki na kruszonkę
babka w formieżołądki do miski, dokładnie je obtaczając w cieście. W rondelku podgrzewamy olej słonecznikowy do temperatury ok. 180 - 200 stopni Celsjusza . Warto pamiętać, że ciasto nie może całkowicie spływać z żołądków ale też musi się dać dość łatwo zrzucić do gorącego oleju beż użycia dodatkowej łyżki. Usmażone na złoto-brązowy kolor żołądki przekładamy na ręcznik papierowy i po chwili podajemy
Right Behind The Kitchenpaczka ciastek Oreo natyczka na kredkę lub cienki ołówek do wyciskania Wykonanie: Wykonanie jest proste i efektowene Najlepiej nadaja sie do tego oryginalne ciasta Oreo, których biała warstwa jest dość gładka i kremowa a dzięki temu łatwa do formowania. Łatwo jest też przez pokręcenie odzielić ciastka i nie pokruszyć ich. Próbowalam na podrabianych markach, ale te mają zbyt suchą białą
Sztuka gotowania w/g Samiryśrodek ciasta - powinien wyjść suchy lub lekko oblepiony ciastem, jeśli ciasto będzie luźne, patyczek wejdzie w nie bardzo lekko i wyjdzie bardzo oblepiony ciastem trzeba jeszcze je dopiec, co ok.3 minuty sprawdzając czy 'już', bo brownie łatwo przesuszyć. Smacznego! :) LUBISZ CHILI&SUGAR? POLUB TEŻ NA FACEBOOK'U! *klik
chili & sugarczekoladę) Mieszamy do połączenia składników i polewamy ciasto. Ja, dla ułatwienia sobie pracy, przelałam sos do sosjerki. Dzięki lejkowi łatwiej mi było polać ciasto Bounty schładzamy w lodówce, by zgęstniało na tyle mocno, aby możne je łatwo pokroić. Nie powiem, żeby było "na zdrowie" :), ale na pewno SMACZNEGO
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCytrynowej kuchni . Z racji tego, że mam obecnie nadmiar jabłek w domu, postanowiłam je upiec, choć przepis trochę zmodyfikowałam. Aromatyczne, smaczne i łatwe w przygotowaniu, zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienia :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej czerwone) 100 - 150 ml białego, słodkiego wina 1 gwiazdka anyżu 3-4 goździki 1 łyżeczka cukru cynamonowego kilka kropel soku
Kuchnia w opałachpowinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem
Gospodyni Miejskarazem z mąką dodać do pozostałych składników. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 30 min lub lodówki na 2 godziny. Ciasto rozwałkować ,wykrawać kształty. Pamiętać o zrobieniu dziurek na zawieszki chociaż po wystudzeniu łatwo się je robi, bo pierniczki są miękkie. Piec w temp.175 stop.,10-12 min. Zimne dekorować wg własnej fantazji
Kulinarny karnet Christopherabardzo elastyczne, zajmują mało miejsca i nie potrzebują tłuszczu ani papierowych papilotek, babeczki bez problemu odchodzą od foremek. A na dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM
Zgrabne Gotowaniepyszne - czekoladowe, a do tego posmak pomarańcza....mmmm. Nie są pracochłonne. Trzeba tylko uważać z pieczeniem, żeby ich nie spiec za bardzo, bo łatwo je przypalić. Poczytałam komentarze na blogu pani Doroty, tam dziewczyny pisały, że ciasto po wyjęciu z lodówki było twarde i się kruszyło. Ja postanowiłam pominąć lodówkę i po zagnieceniu ciasta od razu zabrałam się za wałkowanie
Blondynka GotujeWitajcie, dziś przychodzę do was z przepisem na pleśniaka, kruche przepyszne ciasto połączone z pianką z białek i dżemem z czarnej porzeczki. A do tego dość łatwo i szybko się je robi ! Także polecam zrobić i spróbować, a na pewno wszystkim zasmakuje ! Zapraszam poniżej na przepis :) Składniki: -3 szklanki mąki -5 jajek -250g masła lub margaryny -1 szklanka(...)następnie przelewamy do jakiegoś kubka/szklanki aby przestygło: W misce lub na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło (lub margaryna). Zagniatamy ciasto. Tak powstałe ciasto dzielimy na 3 części: jedna większa, i dwie mniejsze: Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy aż zrobi się ciemne: Następnie dwie mniejszcze części czyli ciemną
Gotuj z Mąkąpytanie...Oczywiście, że tak! I to tak smaczne, że można by jeść kawałek za kawałkiem...I to bez większych wyrzutów sumienia :) Ciasto idealne dla wszystkich - wegan, bezglutenowców, uczulonych na mleko/jajka, dietujących itp. itd. Składniki są łatwo dostępne i tanie, a szarlotka bardzo prosta w wykonaniu, nie da się jej zepsuć :) Zapraszam do pieczenia! Jeśli nie macie ksylitolu możecie użyć zwykłego(...)spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką, kaszą wykładamy też boki. Na warstwę kaszy wykładamy jabłka i przykrywamy resztą kaszy, dociskamy ją łyżką lub ręką, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową aby nie zrobił się suchy. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Przechowujemy szarlotkę
chili & sugarpierwsza partia placuszków przeważnie nie wychodzi tak ładnie, jak wychodzić powinna. Placki (chyba ze względu na mocno rozgrzany tłuszcz) łatwo się rozpadają i przypalają. Ale tylko na początku! Na jeden niewielki placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Smażyć na niewielkim ogniu. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, należy je delikatnie podważyć łopatką i przewrócić na drugą
Kuchnia Elliepiękne* jak to (klik) , które mnie zainspirowało do tego by szybko przygotować konfiturę truskawkową, (nie wyobrażałam sobie bowiem bym miała robić ciasto na mące orkiszowej, z dodatkiem ksylitolu a konfitura miałaby być kupna...) Może i nie jest łatwe w przygotowaniu ale smak wynagrodził cały poniesiony trud. Ciacho wyszło bardzo truskawkowe, meeega kruchutkie, rozpływające się wprost w ustach. Polecam bardzo! Warte(...)związku z tym trudno rozprowadzało się na niej masę owocą, nieopatrznie dodałam zbyt dużą ilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-) Składniki: Ciasto: - 170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 120g mąki ryżowej lub ziemniaczanej - 50g ksylitolu (lub cukru) - 50g zimnego masła
Smaczne Zdroweprzygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta. Przepis na prostą roladę biszkoptową wzięłam ze strony kotlet.tv Składniki na biszkopt(...)cukier puder. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę, żółtka i wszystko razem zmiksować. Przygotować formę (40x25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go tłuszczem. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec około 15 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować
pink envelopeRolada biszkoptowa z jagodami i budyniem waniliowym. Łatwa w przygotowaniu i mało pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje jej studzenie. Potrzebujemy: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 duże opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 litra mleka) ok. półtorej szklanki jagód Cukier puder do posypania Jajka ubić(...)wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody były na górze. Delikatnie oderwać papier. Rozprowadzić gorący budyń. Przy pomocy ściereczki zwinąć roladę. Zawinąć ją w ścierkę, końce schować pod spód. Pozostawić
Praktyczna pl