duży bakłażan - pokrojony w kostkę 1 mała cukinia - pokrojona w talarki 1 papryka pokrojona w paski 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki 3/4 szklanki kuskus mały pęczek natki pietruszki papryczka chili woda Do dzieła!!! W moździerzu ucieramy ze sobą czosnek, chili i pół pęczka pietruszki i tą mieszanką faszerujemy nasze rybki. W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu ale ja z czystego lenistwa zamiast ryżu wrzuciłam kuskus - nie dolewałam już dodatkowej wody tylko pozwoliłam mu napęcznieć w soku z warzyw. Wyszło naprawdę pysznie! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście
potrawyregionalneJeśli lubicie kaszę to polecam: CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ KUSKUS
potrawyregionalneDzisiaj przepis dla wielbicieli placuszków. My jadamy je bardzo często, bo córeczka uwielbia takie rzeczy i dlatego ciągle powstają nowe wersje. Kuskus najczęściej podaję do gulaszu lub z mlekiem w formie zupy mlecznej. Placuszki z niego też są wyśmienite, zwłaszcza wzbogacone w rodzynki i banany. Dzieciaki będą wcinać aż się im uszy będą trzęsły! Składniki na 10 placuszków: szklanka kaszy(...)kuskus 1,5 szklanki wrzącego mleka szczypta soli 2 łyżki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki 50 g rodzynek 100 g serka homogenizowanego banan olej cukier puder do posypania Kaszę wymieszać z solą, cukrem i rodzynkami. Zalać wrzącym mlekiem i odstawić na kilka minut. Kiedy kasza wchłonie wodę i przestygnie wbić jajka, dodać serek i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzyprawy. Jest bardzo popularna w północnoafrykańskich krajach arabskich, a także w Izraelu oraz w krajach gdzie występuje duża liczba arabskich imigrantów. Używa się jej jako dodatku do gulaszu, kuskusu, sosów, mięsa czy ryb. Od dawna nosiłam się z przygotowaniem takiej pasty, a ponieważ uwielbiam chili w każdej postaci i udało mi się kupić bardzo ładne papryczki , w końcu(...)dość dużych papryczek chili, jednak ta ilość okazała się zdecydowanie niewystarczająca jak na nasze potrzeby, gdyż zawartość słoiczka zniknęła już podczas kolejnego obiadu, na którym pojawiły się kofty z kuskusem. Harissa jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, ponadto jest banalnie prosta i łatwa w przygotowaniu. Gorąco polecam ją wszystkim fanom ostrych papryczek. 6 dojrzałych czerwonych papryczek chili
Codzienne Gotowaniezupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać chili, kumin, cynamon, kardamon, kurkumę, słodką(...)małym ogniu 7 minut. Zmiksować na gładko. Dolać wodę, zagotować. Dodać ciecierzycę. Doprawić miodem i sokiem z cytryny, ewentualnie solą. Zapakować w słoiczki lub do termosu. Osobno zapakować kuskus i dodać do zupy 3 minuty przed podaniem (inaczej wypije naszą zupę). Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzBARDZO SMACZNA I ZDROWA SAŁATKA,CAŁKIEM INNA NIŻ ZWYKLE ROBIĘ,PRZEPIS WEDŁUG EWY WACHOWICZ,NAPRAWDĘ FAJNA-WARTA WYPRÓBOWANIA SKŁADNIKI: 250 G KASZY KUSKUS SŁOICZEK SUSZONYCH POMIDORÓW 1 OSTRA PAPRYCZKA 1 SŁODKA PAPRYCZKA ŚWIEŻY OGÓREK SEREK FETA ŚWIEŻA BAZYLIA I NATKA PIETRUSZKI SÓL PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: KASZKĘ KUSKUS ZALEWAMY WRZĄTKIEM (WODY MA BYĆ OK 1 CM WIĘCEJ NIŻ KASZY) PRZYKRYWAMY
Swojskie jedzonkosolą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij wydrylowane papryki
SMYKWKUCHNIpodane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem
Moja smaczna kuchniapapryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego, 2 pomidory, 4 pełne łyżki kaszy kuskus, tłuszcz do posmarowania papryki Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Bekon pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem) wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało(...)tłuszczu, wówczas należy dodać olej, tłuszcz gęsi lub oliwę. Do bekonu/boczku dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kuskus, wymieszać, i zalać gotującą się wodą na pół centymetra powyżej poziomu kaszy. Przykryć i odstawić. Papryki umyć, odciąć wierzch z ogonkiem (zachować), wyjąć pestki. Wypełnić papryki farszem, przykryć zachowanymi wierzchami
królestwo garówplacki z mąki kokosowej z brzoskwinią (w środku)~ Na dokładkę wczorajszy obiad :) Przywieziony ze Słowacji gryczany kuskus + również słowackie tofu o smaku chili + (już polski:)) brokuł + pieczarki. Oba słowackie produkty bardzo smaczne! Szkoda, że w PL trudno o bezglutenowy odpowiednik kuskusu... A tofu jest idealne! Dzieki dodatkowi chili wystarczyło że lekko je posoliłam i usmażyłam. W dodatku ma świetną
breakfast of dreamsbulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza(...)kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Korzenne muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 2 średniej wielkości cukinie, puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy), pół szklanki kaszy kuskus, 1 zielona papryka, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z 1 cytryny, słoik suszonych pomidorów, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, kulka mozzarelli (125g). Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kuskus przygotowujemy według przepisu
Pobite gary BarbarySkładniki 2 cukinie okrągłe 30 dkg mięsa indyczego kasza kuskus ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta sól,pieprz Przygotowanie Cukinie umyć, ściąć czubek od strony łodygi. Wydążyć środek, by pozbyć się pestek. Posolić i odstawić na jakieś 15-20 minut, aż nasza cukinka się "spoci" i puści wodę. Tak pozbywamy się goryczy. W między czasie przygotowujemy mięso. Tutaj wersja(...)wykorzystaniem mięsa indyczego, ale nie jest to obligatoryjne. Farsz ma nam smakować. Mięso najlepiej zmielić, posolić i dodać pieprzu. Można podsmażyć, by skrócić czas pieczenia. Do farszu dodać kaszę kuskus. Nie trzeba jej wcześniej przygotowywać. Dodać wg upodobań, np. pół szklanki. Proporcje na prawdę dowolne. Wymieszać farsz ręką. Z cukinii wylać wodę. Posolić jeszcze raz. Nałożyć farsz. Posypać bułką tartą
Karczma Honoriettycukru cynamonowego, 1/2 szklanki cukru, 100ml kwaśnej śmietany 12-18%. Składniki na nadzienie: 650g miąższu z dyni, 2 łyżeczki miodu, 100g suszonych moreli, 100g suszonych śliwek, szczypta imbiru, 90g kuskusu, 100g pestek z dyni. Dodatkowo: żółtko, cukier, starta skórka z cytryny, cynamon. Przygotowanie: Mamy do czynienia z ciastem drożdżowym, więc trochę zajmie nam to czasu. Margarynę rozpuszczamy ciut wcześniej(...)jeszcze ciepłą przekładam na patelnię, podlewam trochę wodą i rozgniatam łyżką. Dodaję miodu i imbiru, a jeśli dalej jest za gęsta masa dodaję jeszcze trochę wody. Wyłączam i dodaję kuskus. Ciasto rozwałkowuję i zostawiam na chwilę do podrośnięcia. Następnie rozkładam dyniową papkę tak aby zostały marginesy i pokryła ona 2/3 powierzchni ciasta. Posypuję morelami i śliwkami oraz pestkami z dyni
Karczma Honorietty