kurkami - 1040 przepisów (strona:39/70)

Tartinki z kurkami 193

Składniki: ciasto: 150 g mąki 80 g masła 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany dodatki: 15 dkg kurek 1 cebula olej, 1 łyżka masła 20 dkg fileta z indyka sól, pieprz, … Czytaj dalej Tartinki z kurkami

czarrna od kuchni
Zapiekanka warzywna z kurkami 146

osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego(...)wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej

Pora na pora
Zapiekanka warzywna z kurkami 146

osób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego(...)wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej

Pora na pora
Błyskawiczne piątki - Sos kurkowy 136

Będzie sos kurkowy, który można przygotować w pół godziny a i podać np do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem bądź do kolacji z makaronem. Smacznego! Składniki : * 200g świeżych kurek * 1 cebula * łyżka masła * łyżka śmietany 18% * łyżeczka mąki pszennej * sól, pieprz do smaku  Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać umyte i osuszone kurki. Dolać pół szklanki wody i dusić około 15 minut. Przyprawić do smaku. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do sosu i zagotować. Podawać z ziemniakami albo makaronem

Magiczne Życie Marty
Krokiety kurkowe 269

Kurki – nic dodać, nic ująć Składniki: naleśniki 1 szklanka wody mąka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz 200 g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka … Czytaj dalej Krokiety kurkowe

czarrna od kuchni
Czy pamiętasz o wodzie? 142

filtra Fitaqua firmy Amii . Wiecie co? niebywałym komfortem dla mnie jest móc co jakiś czas polecać Wam to właśnie rozwiązanie. Dlaczego? Dlatego, że naprawdę jest idealne. Wygoda - odkręcam kurek i nalewam wodę do szklanki. Mam nawet wybór: woda mineralna lub demineralizowana. Nie noszę ciężkich butelek, nie denerwuje mnie dzbanek filtrujący (którego jeszcze niedawno używałam), który muszę umyć(...)mineralnej, którą kupuje się do przeciętnego domu. Warto zainwestować w dobry filtr do wody. Oszczędność miejsca - filtr zainstalowany jest pod zlewem, a nad zlewem ma specjalny kranik z dwoma kurkami (woda mineralna z jednego i demineralizowana z drugiego). Smak - niezaprzeczalnie jest to woda o wspaniałym smaku. UWAGA: woda demineralizowana jest idealna dla chorujących na kamicę nerkową. Zakup filtra

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorsz w salsie pomidorowej ze świeżymi kurkami 184

Składniki: 7 filetów dorsza (mogą być ze skórą lub nie) 2 cebule 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 żółte świeże pomidory 2 szklanki świeżych kurek sól, pieprz, kardamon, majeranek łyżka cukru masło klarowane Wykonanie: Filety dokładnie umyj, przypraw (tylko nie cukrem). Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w cienkie talarki, gdy się zeszkli dodaj kurki pokrojone w większe kawałki, chwilę duś. Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę z puszki i te świeże żółte. Przypraw do smaku, dodajac także łyżkę cukru, mieszaj, chwilę duś. Na innej patelni usmaż na rumiano dorsza, pokrojonego w większe kawałki. Zacznij od smażenia od strony skóry. Ja zrobiłam to tak: Złącz z pomidorową salsą, podawaj z pieczywem jako przystawkę

Zasmakuj Kuchni
NADZIEWANE CIASTO FRANCUSKIE KURCZAKIEM I SEREM, PODAWANE Z SOSEM Z KUREK 190

małej piersi z kurczaka  ok 6-7 plasterków sera żółtego  pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki  na sos:  połówka pora ( biała część)  30 dag kurek  20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia  1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie  rozwinąć(...)ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni. W międzyczasie przygotować sos.  Por pokroić w cienkie piórka, zeszklić na oleju, dodać kurki również bardzo drobno pokrojone i boczek. Smażyć pod przykryciem ok. 15- 20 min raz na jakiś czas mieszając. Na koniec dodać sól, pieprz oraz śmietankę. Dusić ponowne

pieprzny smaczek
Bezglutenowe świderki z kurkami i talarkami kiełbasy w sosie pomidorowym z fetą 127

łyżka startego drobno parmezanu 1 cebula połowa pętka dobrej jakościowo kiełbasy pół szklanki zielonej mrożonej długiej fasoli szparagowej 1 suszony pomidor masło klarowane 2 marynowane papryki 250 g kurek listki bazylii do smacznej dekoracji przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka ostra i słodka Wykonanie: Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojonego w kostkę suszonego(...)pomidora, fasolkę, pokrojoną w cienkie paski paprykę marynowaną, cebulkę w piórka i kurki przekrojone na pół. Duście kilka minut do połączenia składników. Kiełbasę pokrójcie w talarki, przesmażcie na maśle, doprawcie: Do patelni z mięsem dodajcie warzywa i passatę wymieszaną z fetą i parmezanem. Duście do połączenia składników, przyprawcie w razie czego jeszcze do smaku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Szakszuka poranna, czyli jajka sadzone ze szparagami i pokrzywą. Pachnąca świeżymi ziołami. Genialne śniadanie.Wegetariańska. 190

pokrzywy, którą używam praktycznie do wszystkiego, a o jej leczniczych właściwościach napisałam tutaj . A że teraz jest sezon na szparagi to i te zielone patyczki wykorzystałam. Jajka mam od kurek najszczęśliwszych na świecie, które to codziennie buszują za moim płotem po polu pełnym przeróżnych dzikich ziół, świeżych robali :) i innych żyjątek. Ogólnie takie zdrowe, piękne i pełne natury poranki(...)SADZONE ZE SZPARAGAMI I POKRZYWĄ Składniki: duża garść szparagów zielonych duża garść świeżej zielonej pokrzywy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 2 duże malinowe pomidory 2 ząbki czosnku 2 jajka od kurek szczęśliwych garść ulubionych ziół (ja dałam świeżą bazylię, świeże oregano oraz świeżą szałwię) sól morska i świeżo mielony czarny pieprz masło klarowane do smażenia (lub dobrej jakości olej) Przygotowanie

Naturalna Kuchnia
Kurczak w sosie kurkowym wg Aleex 161

stronią od półproduktów i produktów gotowych, ale….Może Wam się przyda jako potrawa last minute na nadchodzący zabiegany świątecznie czas? Składniki: • 1 podwójna pierś kurczaka • 1 cebulka • garść mrożonych kurek • 2 zupy kurkowe ze szczypiorkiem Knorr’a • olej • pieprz, sól – do smaku Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić na dość małe kawałki. 2. Obsmażyć na złoty kolor(...)łyżce oleju. 3. Dodać cebulkę posiekaną w drobniutką kosteczkę, zaszklić. 4. Dodać kurki drobno posiekane. Podsmażyć. 5. Rozmieszać 2 zupy w ¾ ilości wody podanej na opakowaniu. 6. Mieszaninę wlać na patelnię. 7. Gotować sos, aż zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję. 8. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Smacznego

W mojej kuchni
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 186

słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór(...)restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie nadziane farszem z kurek i orzechów - myślę, że to udane połączenie. Sos był mocno zredukowany i wyrazisty co przełamało leśno-orzechowy smak farszu jak i samego królika. Puree z groszku było smaczne - wydaje mi się, że można byłoby tu tylko popracować na gładkością samego puree albo zaserwować to warzywo w formie

Right Behind The Kitchen
FITaqua oznacza zdrowe życie dzięki czystej i zdrowej wodzie 140

kontroli jakości na każdym etapie produkcji. Posiadają atest PZH. W skład zestawu wchodzi delikatny i gustowny kranik, który można zainstalować bezpośrednio na zlewie lub na blacie szafki. Odkręcając jeden kurek możemy napić się oczyszczonej i mineralizowanej wody. Odkręcając drugi mamy do dyspozycji oczyszczoną wodę demineralizowaną, która idealnie nadaje się do żelazek, spryskiwaczy czy też przygotowania kostek lodu. Na czym(...)szkód potrafią zrobić podczas prostych czynności. W tym przypadku pełen profesjonalizm: czysto, sprawnie i sympatycznie. Bez cienia irytacji, co uważnie obserwowałam ;) Po zainstalowaniu urządzenia panowie poinstruowali mnie który kurek do czego służy oraz na czym polega sposób oczyszczania i mineralizowania wody. Otrzymałam kartę gwarancyjną wraz z wizytówką jednego z panów i bezpośrednim numerem telefonu "na wszelki wypadek".  Panowie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faszerowane cukinie 134

najsmaczniejsza i najtańsza. Danie jest bardzo lekkie, więc super się sprawdza na obiad czy kolację:) Potrzebne składniki: 4 średnie okrągłe cukinie  100 g ryżu  20 g  kurek  1 papryka  2 pomidory 15 suszonych pomidorów  1 cebula 1 łyżka oleju kokosowego majeranek, tymianek, bazylia pieprz, sól Przygotowanie: Cukinie dokładnie myjemy, obcinamy czubki i wydrążamy(...)delikatnie zmiękły.   Ryż gotujemy jak zwykle. Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy paprykę i umyte kurki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże (sparzone i obrane ze skórki), suszone, cukinię (która nam pozostała z wydrążenie) oraz przyprawy:  majeranek, tymianek, bazylia, pieprz i sól. całość mieszamy

Łycha smaków
Penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) 209

Dzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world