Uwielbiam sałatki makaronowe. Tym razem przedstawiam niecodzienny przepis z pomarańczami. Tak przygotowana sałatka jest po prostu pyszna! Składniki: 1 opakowanie drobnego makaronu ½ kg filetów z kurczaka 1 opakowanie brokułów 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu sok z pomarańczy skórka z pomarańcza sól, pieprz cukier Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie odcedzić i zahartować. Brokuły zblanszować 3 minuty w gorącej, osolonej
Tradycyjna Kuchniarobione z użyciem innego mięsa. Ja dziś skorzystałam z kurczaczka. Wnętrze wykonałam dziś też dosyć nietypowo- pomidor, pietruszka, szynka, ser. Całość otoczyłam w chrupiącym cieście. Składniki: 5 filetów z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy Vegeta 3 łyżki masła 5 plastrów szynki 5 plastrów żółtego sera 1 pomidor natka pietruszki składniki ciasta: 2 jaja 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki sól
Tradycyjna KuchniaNiecodzienny sposób na mięsny zawijaniec. U mnie w domu robi furorę, wszyscy go uwielbiają :) Składniki: 1 duży filet z kurczaka 1 parówka wędzona 1 por 4 plastry sera żółtego Pęczek świeżej mięty ½ szklanki rosołu z kostki 2 łyżki mąki Sól Pieprz Tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso delikatnie rozbić z solą i pieprzem z jednej strony. Następnie rozłożyć umyte wysuszone liście
Tradycyjna Kuchniapożywna i łatwa w przygotowaniu. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 pory 1 pęczek natki pietruszki 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę posiekać. Wywar podgrzać, dodać mięso, warzywa oraz zieleninę. Gotować do miękkości około 40 minut. Pod koniec gotowania doprawić
Tradycyjna KuchniaMusztarda zwana "zimnym sosem" jest moim ulubionym dodatkiem do mięs. Dzięki niej mięso staje się bardziej kruche (ale nie suche). Składniki: 1 kg filetów z kurczaka 1 słoiczek musztardy francuskiej 1 jajo ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki bulionu drobiowego z kostki olej sól, pieprz Wykonanie: Filety natrzeć solą i pieprzem, włożyć do brytfanny i podlać bulionem. Piec w temperaturze
Tradycyjna Kuchniazupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę
Tradycyjna Kuchniaposiekać blenderem, następnie usmażyć z cebulą na smalcu. Włożyć do wywaru z ryżem zaciągnąć śmietaną, posolić do smaku i posypać natką pietruszki. Zupa wyśmienicie smakuje podana również z upieczonym kurczakiem
Tradycyjna Kuchniableu - tylko z jednym plasterkiem sera i dodatkowo z szynką. Na smakoszy serowych polecam włożyć dużo większy kawałek ok. 1,5 cm plastra sera. Składniki: 2 szt filet z kurczaka szynka wędzona 4 plastry ser żółty 4 plastry 1 szt jajka 5 łyżek bułka tarta 2 łyżki mąka 4 łyżki masło 1 łyżka śmietana kremówka sól do smaku pieprz
Tradycyjna Kuchniakostki 1 szklanka śmietanki 1 filet drobiowy sól do smaku pieprz do smaku snack do smażenia Wykonanie: Kukurydzę zmiksować, dodać do bulionu z pokrojonym w kostkę filetem z kurczaka i gotować około 25 minut. Następnie wlać śmietankę przyprawić do smaku i podawać z usmażonymi według opisu na opakowaniu „przysmakiem snack” (okienka) lub grzankami
Tradycyjna KuchniaNietypowe połączenie- wyszło pysznie! Składniki: ½ kg mięsa drobiowego 2 jajka 1 czerstwa bułka olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do kurczaka Składniki na panierkę: 15 dag chipsów paprykowych 10 dag mąki 1 jajko sól do smaku Wykonanie: Mięso drobiowe( najlepiej filet) zmielić i wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, przyprawy i dokładnie wymieszać mięsną
Tradycyjna KuchniaSmaczny pomysł na obiad :) Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka, 1 wędzona parówka, 5-6 liści czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki mąki, sól do smaku, pieprz do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Filet umyć, osuszyć i rozbić z przyprawami. Następnie obłożyć liśćmi czosnku, położyć obraną parówkę, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Obtaczać w mące i smażyć delikatnie na oleju, po czym
Tradycyjna Kuchniaosób które stosują dietę białkowa polecam zastąpić ryż całym opakowaniem sera Emilka, robiłam już tak kiedyś i wyszły równie dobre ;) Składniki: 500-550g mięso mielone z indyka/ kurczaka 4 łyżki sera chudego białego Emilka 150g ryżu brązowego 1 mała biała kapusta (jeżeli nam zostanie to polecam pokroić i ugotować jako jarzynkę do obiadu) 1 słoik koncentratu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSpełniają się w roli przekąski lub jako dodatek na obiad np. do kurczaka :) Składniki: 0,5 selera (można więcej ;) mi jeden starczył na dwa razy) 2-3- łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy jakie kto lubi (ja dałam 1 łyżeczkę słodkiej papryki, niecałe pół łyżeczki ostrej papryki, szczypta soli i pieprzu) Sposób przygotowania: Seler obieramy, myjemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzwarte Składniki: 1 jajko 200g chudego sera białego (kostka) 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, kminek, papryka, oregano nasiona do posypania dodatki do środka (u mnie, kurczak, pomidor, mieszanka sałat, sos jogurtowy) Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy następnie formujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmiałam siły na wymyślanie, zjadłam po prostu serek ;) za to czekała na mnie miła niespodzianka, dostałam z cudownej firmy Prymat produkty do testowania! ;) najbardziej intrygują mnie przyprawy do kurczaka oraz sól ziołowa, niebawem przetestuję i zdradzę wam moją opinię ;) POZDRAWIAM
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość