kurczak - 40714 przepisów (strona:2183/2715)

Ogórkowa małosolna 209

dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu z kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej śmietany 30 % 3 szt. ziela angielskiego, 2 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli chili w młynku grzanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony Filet z Kurczaka na Kanapki 8773

szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki Skworcu 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej  Skworcu 1 ząbek czosnku

Blondynka Gotuje
Smaki Indii: Pręga wołowa pieczona w jogurcie 267

Wiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka tandoori ). Moja wczorajsza kolacja pachniała już dwie godziny przed podaniem, a w jej skład wchodziła pręga wołowa, jogurt naturalny (naturalnie! ;)), czosnek, imbir i oczywiście papryczka chilli ;) Jest to potrawa typu dum. Już tłumaczę: Oryginalnie

Tajskie smaki
Sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami 287

Bardzo szybka i prosta do zrobienia - sałatka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami . Przygotowuję ją wtedy, kiedy mam niewiele czasu. Najlepiej smakuje do kurczaka. Polecam. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń majonez sól, cukier Kapustę pekińską poszatkować i posolić. Brzoskwinię pokroić w kostkę i odsączyć na sitku, a następnie dodać do kapusty. Dodać troszkę cukru i majonezu. Przygotowaną sałatką wstawić

Salonik smaków
Tylko Chuck Norris wie gdzie sie podziały tamte prywatki – buraki w kontekście idoli narodowych 206

słowa klucz „burak”. Nie wiem czemu w tym kraju burak to tylko do barszczu, ćwikły z chrzanem i okazyjnie jakiś maniak kuchni molekularnej wyprodukuje z niego piankę, kawior albo kurczaka z frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki

ladykitchen
Nowa jakość grillowania we własnej kuchni! 220

firmy. IDEALNA DLA KOBIET, bo są piękne, dodatkowo potrafimy docenić jakość tych naczyń :) A teraz przejdźmy do praktyki. Chcę Wam pokazać krok po kroku jak wyglądało przygotowanie Grillowanego kurczaka z karmelizowanymi śliwkami . Kiedyś jak tylko przestanę się wstydzić obiektywu kamery pokażę Wam to wszystko w formie filmik :) Tymczasem poniżej zobaczycie jak "czysto" grilluje się mięsko i jak wygodnie obok równocześnie(...)można sobie karmelizować śliwki. Poniżej widać jak zamarynowane mięsko z kurczaka grilluje się na suchej patelni. Nic nie przywiera, smaży się bardzo ładnie i czysto :) A tu już dodałam ocet balsamiczny z syropem klonowym. Rozmiar patelni umożliwia nam ułożenie mięsa z boku na patelni i możemy zająć się karmelizowaniem śliwek. Widać nawet, że płyn nie przypala się. Zero tłuszczu

Blondynka Gotuje
Souvlaki z grillowanymi warzywami 324

powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżka(...)rozkruszonego suszonego chilli 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki octu winnego sól Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kawałki 3 cm x 3 cm. Składniki marynaty mieszamy, (dwie łyżki odlewamy do innej miseczk), i dodajemy do niej mięso. Odstawiamy na co najmniej 3-4 godziny, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie mięso nadziewamy na drewniane patyczki. Rozgrzewamy grilla

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowa zupa krem 259

dziewczyn. Zawsze z makaronem. A poza tym musi być gęsta ! W związku z tym zawsze blenduję włoszczyznę, która się  gotowała w zupie. Pomidorowa zupa krem Składniki: 3 nóżki kurczaka 2 spore marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łyżki domowej vegety 500 ml passaty pomidorowej ( u mnie Primo Gusto) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru  śmietana(...)koperek Wykonanie: Kurczaka i obrane warzywa zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy vegetę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy passatę, koncentrat i przyprawy. Zagotowujemy. Wyjmujemy nóżki, zupę blendujemy, dodajemy śmietanę i koperek według gustu. I gotowe :-)  Smacznego

Kulinarne przygody Gatity
Zupa botwinka 204

roku, więc trzeba to wykorzystać :-). W związku z tym dziś na blogu jedna  z bardziej kolorowych polskich zup: botwinka. Zupa botwinka Składniki: 3 nóżki kurczaka 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 1 1/2 litra wody pęczek botwinki szczypta kwasku cytrynowego 1 mały kubek śmietany sól, pieprz 2 jajka ugotowane na twardo szczypiorek Wykonanie: Marchewkę(...)pietruszkę i selera kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka razem z kurczakiem, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości warzyw. Botwinkę moczymy w zimnej wodzie i dokładnie płuczemy. Małe buraczki kroimy w kostkę, wrzucamy do gotujących się warzyw, dodajemy kwasek. Po 4-5  minutach dodajemy pokrojone w paski liscie botwinki. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilę. Przyprawiamy. W osobnej misce mieszamy śmietanę

Kulinarne przygody Gatity
Hiszpańskie klimaty w warszawskiej La Ibérica 228

wybraliśmy  jeden z dwóch dostępnych zestawów. W skład zestawu Hiszpańska uczta z owocami morza dla 4 osób , wchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych(...)specjalnej patelni, nazywanej paellera. W paelli były kalmary, krewetki i małże. Jak widać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami

Kulinarne przygody Gatity
Kotlet pożarski light 784

przygotowany z mięsa kurzego lub mieszaniny mięsa kurzego i cielęcego. U nas przygotowywało się go z mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję(...)kotlety mielone drobiowe , ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mięso mielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą 257

rukoli i suszonych pomidorków, ale tym razem nieco mniejszą porcję. Część wykorzystałam do  makaronu  a resztę do przygotowania tych pysznych roladek. składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 3-4 łyżki  pesto z rukoli i suszonych pomidorów sól,pieprz 1 kulka mozzarelli pół szklanki białego wytrawnego wina olej do smażenia 90 g kuskusu 2 nieduże młode cukinie sól(...)ziołowa 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki Każdą pojedyńczą pierś kurczaka przekroić wzdłuż na pół aby otrzymać dwa płaty mięsa. Opruszyć solą i pieprzem. Następnie płaty mięsa posmarować pesto i zwinąć w roladkę. Spiąć małymi wykałaczkami. Roladki obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry

Monia miesza i gotuje
Drobiowe kotleciki z sosem curry 239

Kotleciki mielone lecz nieco niestandardowo bo z filetu drobiowego w dodatku niebywale smaczne i leciutkie - dosłownie leciutkie. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie cebule 4-5 kawałków suszonych pomidorów z ziołowej zalewy (polecam z pestkami dyni) 3 jajka sól, pieprz Przygotowanie :  Cebulę bardzo drobno szatkuję, filet z kurczaka kroję w kawałki i rozdrabniam robotem,  kawałki suszonych

Mechanik w kuchni
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 294

niespodzianki i że naprawdę warto przyjść.Oczywiście warsztaty są darmowe. Poniżej znajdziecie 3 przepisy dla maluszków. Kuskus z warzywami (po 9. M): 1/2 szkl. suchego kuskusu; 1 pojedyncza pierś kurczaka; marchewka; pietruszka; seler - kawałek (może być naciowy); 1 łyżka zielonego groszku (może być mrożony); 1/2 łyżeczki masła. Warzywa myjemy, obieramy, drobno siekamy. Następnie gotujemy na parze lub dusimy. Pierś(...)kurczaka myjemy i również gotujemy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby woda była ponad 1 cm nad powierzchnią kaszy. Gdy kuskus wchłonie wodę, dodajemy masło, warzywa i mięso i mieszamy. Chłodnik ogórkowy (po 2. roku): 2 ogórki 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka koperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek i szczypiorek drobno

Miksturownik
Kurczak żółto – czosnkowy 221

Składniki: 4 filety z kurczaka, 12 ząbków czosnku, 2 pomidory, roszponka, sałata rzymska, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka soli, pieprz świeżo mielony do smaku, szczypta kolendry, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta kardamonu, szczypta rozmarynu, 2 – 3  łyżki kurkumy, szczypta czerwonej papryki chili, oliwa do posmarowania, 4 łyżki musztardy, 1 łyżka miodu. Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy kurkumę, sól, pieprz, kolendrę, gałkę muszkatołową(...)kardamon, rozmaryn, paprykę chili. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Filety z kurczaka, płuczemy i nacinamy wzdłuż w trzech miejscach. Obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i wkładamy go w nacięcia w filetach. Tak przygotowane mięso układamy na wysmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 180 ° C ok. 20 min. Musztardę mieszamy z miodem. Pomidory dzielimy na 2 części, każdą

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania