kurczaka 4 pieczarki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Sól, pieprz do smaku Cienkie i długie plastry boczku Warzywa- mix papryk, czerwona cebula, różyczki podgotowanego wcześniej brokuła Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na oleju podsmażany najpierw przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucamy mięso. Doprawiamy do smaku solą(...)piekarnika nagrzanego do 200st. I pieczemy 25 minut na funkcji góra-dół, przy czym góra najlepiej by była z funkcją opiekania. 10 minut przed końcem do kiełbasek dorzucamy pokrojone warzywa oraz cebulę, które zmiękną, ale nadal pozostaną chrupiące. Kiełbaski podajemy na ciepło najlepiej z domowym pieczywem lub chlebkami typu naan. Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Kuchnia w czekoladziesmaczne i lekkie. W sam raz na leniwy dzień lub wręcz zabiegany. U mnie to był wyjątkowo zabiegany dzień :) składniki * 1 opakowanie mrożonych warzyw (brokuł, marchewka, kukurydza) * 1 saszetka kolorowego ryżu (100 g) * 1 filet z kurczaka * 1 łyżeczka czerwonej pasty curry * sól, pieprz * pieprz cayenne * zioła prowansalskie Sposób wykonania Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu . Fileta(...)kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry, chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej
Mix smakukoniecznie spróbujcie! Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Składniki: 1 porcja 1/3 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki jogurtu naturalnego
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 skrzydełka z kurczaka 350 g żółtej fasolki szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy umytą
Moja smaczna kuchniakuchni, to sałatki na bazie kasz są idealne do tego. Można przygotować je w bardzo wielu wersjach, z dodatkiem pieczonych mięs, serów dojrzewających, wędlin, pieczonych, marynowanych i świeżych warzyw. Z doświadczenia wiem, że jeśli użyje się do przygotowania sałatki zbyt wielu składników, to traci ona ,,charakter", smakuje wszystkim po trochu, czyli niczym;) Zdecydowanie lepiej komponować smak sałatki wybierając(...)najlepiej nie przesadzać wystarczy odrobina oleju i cytryny (dzięki tym dodatkom powstaje dobroczynne ,,środowisko" dla wchłaniania witamin). Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem jest kompletnym posiłkiem, zawiera dobre, zdrowe węglowodany w postaci kaszy, chude mięso, trochę warzyw. Ta sycąca sałatka dobrze smakuje na kolację, lunch, a na imprezach cieszy się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej
Codziennik Kuchennykawałek selera korzeniowego, mniej więcej tyle ile pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka 1,5 litra bulionu drobiowego ( może być z kostki ale ja preferuję własny na kościach ) 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku kurzy smalec – preferowany ( lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli ) Wszystkie warzywa, oprócz cebuli i czosnku , kroimy w mała zgrabną kostkę , przekładamy do garnka . Cebule(...)drobno , czosnek wyciskamy praską , podsmażamy na smalcu do momentu aż zaczną się rumienić . Dorzucamy pokrojone w dużą kostkę, piersi kurczaka , blanszujemy około 1 minuty na patelni, razem z cebulą i czosnkiem . Przekładamy do garnka zalewamy bulionem , dodajemy pokrojone wszystkie warzywa . Doprawiamy cukrem , solą do smaku i gotujemy do momentu ,aż wszystko będzie gotowe . Około 1,5 godziny na małym ogniu
Ogrodnik w podróżyekspresowe i pyszne danie w stylu orientalnym, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. Kawałki kurczaka wstępnie podsmażone z czosnkiem, imbirem i chilli, a następnie zalane coca colą, która po odparowaniu tworzy gęsty i przepyszny sosik, nikt mu się nie oprze! Można do niego dodać ulubione warzywa, ja dodałam akurat bimi, ale spokojnienie można dodać zamiast nich klasyczne brokuły lub inne(...)patelnię na dużym ogniu, dodaj łyżkę oleju, chili, imbir i czosnek, podsmaż mieszając przez minutę i włóż kurczaka. Smaż, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia i wlej coca colę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj warzywa i większość kolendry i gotuj przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie dodaj mąkę wymieszaną z wodą
karmelowysosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤ Składniki: 3 filety z kurczaka 200 g sera gorgonzola
Kuchnia MagdaLenymałe dzieło sztuki :) Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć przez około 2 minuty i dopiero dodać warzywa. Danie proste, zdrowe i pięknie prezentujące się na stole :) Przepis na 4 porcje: * kasza jaglana- 1 szklanka * papryka- 2 szt. * marchew
Kraina Miodem Płynącaryżem i kurczakiem. Proste danie jednogarnkowe, które docenią wszyscy dbający o zdrowie i ceniący sobie swój czas. Jeśli wybierzemy niedzielną propozycję obiadową Agaty, zostanie nam czysta radość gotowania, a w kuchni będzie dosłownie czysto. W niedzielę szkoda tracić czas na porządki. Lepiej przeznaczyć go na pałaszowanie smakowitej fasolki w miłym towarzystwie. Oto jak zielone warzywa inspirują i współtworzą dojrzałe, wiosenne(...)stanie się fasolka szparagowa, którą najczęściej jada się obtoczoną w bułce tartej. A może nieco odświeżyć sposób podawania tego wartościowego warzywa? Dzisiejsza propozycja Agaty to kolejny szybki i zdrowy obiad, dietetyczny i prosty w wykonaniu. Fasolka z ryżem i kurczakiem Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka (400-500 g) 1 i 3/5 szklanki ryżu (300 g) 300 g zielonej
KulinarneImpresje.plCurry… Ostre, indyjskie danie z lekkim posmakiem mleka kokosowego, podane z ryżem lub chlebkiem naan – czego chcieć więcej? Dzisiaj curry wersja leniwa – gotowa pasta, mrożona mieszanka warzyw – wszystko gotowe w mniej więcej pół godziny. Curry… Spicy, Indian dish with a coconut milk flavour, served with rice or naan bread – what else do you need(...)razem jadłam curry z brązowym ryżem, ale w oryginale powinien być to ryż jaśminowy. Na dość sporej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć kurczaka i smaż aż będzie obsmażony z każdej strony. Dorzuć warzywa, smaż wszystko razem jeszcze przez chwilę, dorzuć czosnek. Jak wszystko się razem przesmaży dodaj mleko kokosowe, pastę curry, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś na wolnym ogniu
Martyna Cookswyrazistych? Lubię zasadę kontrastu, ale tym razem chyba nie kierowałem się takim założeniem. Wbrew pozorom bywam krnąbrnym kucharzem ;) Upraszczając sobie życie, cukinię z takim farszem śmiało można przygotować krojąc warzywo klasycznie wzdłuż. Sugeruję jednak żeby pójść moim śladem i pobawić się w dłubanie "kieliszków". Co utrudnia gotowanie, to ułatwia konsumpcję! Takie kawałki są idealne na jeden duży kęs. Nic się(...)zostaje na talerzu. Można tylko oblizać ze smakiem palce ;) Składniki: 2 młode równe cukinie 6 łyżek gotowanego ryżu 4 łyżki kukurydzy z puszki 4 łyżki posiekanego mięsa z kurczaka (pieczonego lub gotowanego) 2 łyżki pokruszonej fety 1 łyżeczka tymianku 4 łyżki startego ostrego sera sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinie pokroić na równe, około
zadanie-gotowanieskorzystać i nie rozpalić grilla, by wrzucić coś pysznego na ruszt. Jeśli pogoda nie sprzyja, zawsze możemy odpalić piekarniki i tam przygotować szaszłyki z warzywami. To jak? Robicie? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 5 małych cebul 3 małe cukinie 5 łyżek oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona bazylia, papryka słodka mielona, chili(...)upodobania patyczki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej, taka marynata smarujemy mięso. Odstawiamy do lodówki na min 4 godz. Paprykę kroimy w większą kostkę, cukinię kroimy w plastry , tak samo postępujemy z cebulą. Pieczarki obieramy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy naprzemiennie mięso, warzywa, pieczarki. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku
Z Majeczką w kuchniPyszny i szybki obiad przygotowany w jednym naczyniu. Przygotowanie zajmuje maksymalnie 30-35 minut. Różnorodność warzyw w daniu wzbogaca smak i nadaje pięknego aromatu. 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Ostra czerwona papryka Sól Pieprz 1 cebula 1 czerwona papryka 50 g mrożonego szpinaku 1 marchewka 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu(...)kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Cebulę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso oraz mrożony szpinak. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Warzywa dokładamy do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na wolnym
VioletoweKucharzenie