Warzywa obieram, cebulę i czosnek siekam w drobną kostkę, marchew, pietruszkę i selera trę na tarce o dużych oczkach. Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę
Zasmakuj Kuchnicoś z dań jednogarnkowych do przygotowania w niecałą godzinę łącznie z krojeniem warzyw. Danie smaczne, lekkie ale i pożywne. Teraz warto korzystać ze świeżych warzyw i z nich przygotowywać posiłki. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 0,5 czerwonej papryki 0,5 żółtej papryki 3 ząbki czosnku 1 cukinia młoda 130 g kaszy(...)smaku: sól pieprz papryka słodka Dodatkowo: 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego natka pietruszki Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa. Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej
Ala piecze i gotujemacie ochotę, bo w obu wypadkach smakować będzie równie dobrze. Na obiad zjedzony w domu albo na lunch do pracy: pyszna, soczysta pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem komosy ryżowej i surowych warzyw, z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowe jedzenie – to takie proste! Buddha Bowl to nie każda kolorowa miska owoców, jogurtu, musli czy matematycznie ułożona sałatka którą widzicie w social(...)pustą miską przez miasteczka i wioski położone w okolicach klasztoru, a na koniec dnia zjadają to, co zebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej to zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno
Karo in the Kitchenkońcu postanowiłam przygotować sławną sałatkę gyros. Jest to moja wersja tej popularnej sałatki i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowała. Lekko pikantny i aromatyczny kurczak z kwaskowym kiszonym ogórkiem i dodatkiem innych warzyw idealnie się komponuje. Sałatkę a la gyros przygotowałam w słoiczku, czyli w taki sposób, aby bezpiecznie i łatwo zabrać ją na piknik lub do pracy. Sałatkę
Codzienne GotowanieZupa ogórkowa po rosyjsku (Rassolnik) / Rassolnik Pickle Soup Dziś zapraszam na pyszną zupę ogórkową , ale nie taką tradycyjną, lecz pożywną zupę ogórkową naszych sąsiadów. Rassolnik (rosolnik
Lekcje w kuchniSkładniki: 2 udka z kurczaka bez skóry 100 g kotletów sojowych jajko ugotowane na twardo 3 marchewki pół selera 1 pietruszka 2 łyżki mąki przyprawy: imbir w proszku, słodka papryka, pieprz ziołowy, majeranek, gałka muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać zimną(...)wrzenia, wrzucić kotlety sojowe. Gotować ok. 8 min. Po tym czasie wyciągnąć kotlety.W osobnym garnku gotować udka z kurczaka do miękkości. Następnie kotlety i kurczaka pokroić w cienkie paski. Wszystko razem wrzucić do wywaru z warzywami. Doprawić przyprawami. Mąkę "przypiec" na suchej patelni do złotego koloru. Rozetrzeć z ok. 5 łyżkami zimnej wody i 2 zupy. Wlać do garnka
pieprzny smaczekSkładniki na 4-5 porcji: ok 300g łopatki wieprzowej, w miarę chudej z ładnego kawałku 1 mały filet z kurczaka bez polędwiczki (możesz z niego zrezygnować na rzecz nieco większej ilości łopatki, ja chciałam, żeby i mąż miał co jeść :) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 pietruszka ok 100g groszku zielonego mrożonego 4-5 łyżek czerwonej(...)jeszcze łyżkę oleju. Zeszklij delikatnie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka chwil. Wlej niepełną szklankę wody i wymieszaj. Włóż mięso i zalej wywarem z gotowania warzyw. Przemieszaj. Duś pod przykryciem na mniejszym ogniu. Kurczak potrzebuje ok 15 minut, wieprzowina ok 45 minut. Co jakiś czasie odwracaj mięso i mieszaj sos. W międzyczasie posyp lubczykiem. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij
Anioszek w kuchnipiersi z kurczaka ciemny sos sojowy pół czerwonej papryki 2 marchewki mały por sezam czosnek granulowany* 1 łyżeczka miodu* pieprz cayenne sól pieprz olej kokosowy Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, zamarynować w sosie sojowym ok. 2 h. Ugotować makaron wg informacji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej kokosowy, usmażyć mięso, pod koniec dodać warzywa pokrojone w słupki (nie smażyć
Malinowo w kuchniGRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA KUS KUS Składniki: filety z kurczaka opakowanie jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Polałam
potrawyregionalnepatelnię Zobacz jak łatwo zrobić taki obiadek :) Wstawiamy wodę na makaron – ok. 3 litrów i obficie solimy Kurczaka wyjmujemy z lodówki; najlepiej zrobić to ok. godziny przed przyrządzaniem (tak, żeby nie obniżał temperatury na patelni). Zaczynamy od krojenia warzyw. Marchewki kroimy w cienkie słupki, szczypior siekamy nie za cienko, imbir natomiast siekamy drobniutko lub ścieramy na tarce (obieramy łyżeczką). Kapustę(...)kurczaka (ja mam ogromną patelnię, więc zrobiłam to na raz, przy patelni ok 25cm lepiej to rozłożyć na dwa razy, żeby kurczak od razu ładnie się zarumienił). Po chwili dodajemy imbir, a po kolejnej minucie wszystkie pozostałe warzywa. Całość podsmażamy, wciąż na dużym ogniu, ok 2-3 minut, po których to dodajemy sos chili. Kiedy się podgrzeje (kolejne
Bazując na smakuprzed Wami klasyk kuchni azjatyckiej, czyli zupa Tom Kha Gai, nieco po mojemu . Uwielbiam ją, tym razem troszkę zmieniłam jej składniki dodając jeszcze warzywa. Zupa Tom Kha Gai Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 3 udźce z kurczaka 4 listki limonki kaffir 1/3 opakowania bukietu chińskiego Poltino 1 łodyga trawy cytrynowej 3 cm kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek(...)wody, dodajemy listki limonki, trawę cytrynową (łodygę najpierw trzeba delikatnie rozbić trzonkiem noża, żeby uwolniła swój aromat), posiekane chili, mrożone warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec
Kulinarne przygody Gatitygotowania, ale po kilku dniach zaczęłam eksperymentować. Skoro można zrobić zupę krem z kalafiora, to uda się przyrządzić krem z brokułów, pomidorów i wielu innych warzyw. Jeśli da się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili con carne. Podobnie było z sosami, pieczywem(...)piętro do gotowania na parze o pojemności 3,5 litra – pozwalają na przyrządzanie w tym samym czasie kilku różnych potraw np. w trakcie gotowania ziemniaków możemy równocześnie przygotować warzywa, rybę lub mięso na parze. Waga – o zaletach zintegrowanej wagi nikogo przekonywać nie trzeba. Pozwala zważyć każdy kolejny dodawany do naczynia głównego składnik. Samoostrzące się noże – to kolejna
Cztery Fajerypieprzem, podsmaż na solidnie rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zetnie, dodaj warzywa paprykę, pieczarki i cukinię. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Po kilku minutach wlej sos do kurczaka z papryką, spraw on że farsz będzie intensywniejszy w smaku a składniki ładnie się połączą. Na naleśniki nałóż
kuron.com.plsmażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy i posypujemy czubatą łyżeczką ostrej papryki. Przesmażamy kilka minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Od czasu do czasu(...)Nasze leczo z kurczakiem gotowe
Moje Kuchenne Rewelacje