SKŁADNIKI: 0.5 kg filetów z kurczaka 0,3 kg pieczarek mała cebula mała łyżeczka koncentratu pomidorowego\ masło klarowane/oliwa ok. 0.5 l. bulionu sól pieprz ew. mąka PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w paski. Cebule kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki w paseczki. Na tłuszcz wkładamy cebulę, gdy się zeszkli-dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy. Na drugiej(...)płaskiej łyżeczki),dodajemy podsmażone pieczarki. chwilkę podsmażamy, dodajemy bulion (stopniowo), gdy uzyskamy sosik, możemy posypać mąką(mała łyżeczka),zamieszać-żeby niepowstały grudy. Doprawić pieprzem, posypać natką pietruszki Do podania: ryż, ziemniaki, kluseczki półfrancuskie
Kopystką po garachinteresujący smak skuszą nawet największych niejadków ;) Zapraszam! Bazyliowe szaszłyki Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól, pieprz, bazylia (świeża lub przyprawa) patyki do szaszłyków łyżka oliwy Przygotowanie: Fileta z kurczaka rozbić tłuczkiem do mięsa. P okroić po długości na paseczki (ok. 3 cm szerokości) Wrzucić do miski, dodać przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zostawić na p ół godziny . W tym czasie przygotować(...)szaszłyków. Wedle uznania na jeden patyk 3-4 ślimaczki. Włożyć do piekarnika. piec w 180' przez 40 min. Po 20 min. szaszłyki obrócić. Propozycja podania. Szaszłyki z ryżem i warzywami a' la s pag het ti. Podawać z dowolnymi dodatkami np.frytki, ziemniaczki opiekane , warzywa lub ulubione dipy. Gotowe :) Smacznego
Tagebuch po polskutakiego 7. Ulubiony blog wiele takich, jednym z nich jest http://wieszaknawybiegu.blogspot.com/ 8. Twoja ulubiona potrawa to? nie potrafię wybrać jednej, zaczynając od tart, pizzy, kończąc na ryżu z truskawkami i makiełkach 9. Ulubiony przepis… aktualnie na tarte otrębową oraz wszystko z wykorzystaniem truskawek 10. Nie lubię/nie zjem … nie zjem robaka ;p 11. Największa kulinarna porażka ? ostatnio(...)połączenie smaków w Twojej kuchni ? nie mam odwagi do jakiegoś większego kombinowania dlatego największym udziwnieniem jak dotąd jest krem czekoladowy oraz wypieki z fasoli, które są genialne oraz mieszanie kurczaka z owocami ;) 3. Trzy posiłki, które wzięłabyś/wziąłbyś na bezludną wyspę ? tarta otrębowa, TONE truskawek z jogurtem, makiełki 4. Twój ulubiony program kulinarny ? "Smakuj świat z Pascalem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtego też powodu zupełnie świadomie piszę tutaj Stroganow, a nie boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli(...)potrawę z łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa. Stroganow 2014-12-11 15:11:00 Strogonowa można podać w różnej formie – np. z ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g
Kulinarna Pokusawytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkowytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkowytrawne sherry – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 2 łyżeczki * czosnek – 3 ząbki * imbir – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy. Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy. Wlewamy(...)zagotowania. Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy. Przesmażamy kilka minut do miękkości. Doprawiamy do smaku odrobiną soli. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny. Pycha
Ostra na Słodkomiejsc orientalnych i aromatycznych zapachów. Dania serwowane w restauracji przygotowywane są z niezwykłą starannością, można wręcz poczuć dbałość o każdy szczegół. Wchodząc do niej, czuje się zapach masali i ryżu gotowanego z szafranem, przeplatanymi nutami kolendry, cynamonu, imbiru, czy kminu rzymskiego. Potrawy indyjskie przyrządzane są na maśle ghee, czyli maśle uprzednio klarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem(...)posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka, czy z jagnięciny (można je podejrzeć tutaj: https://www.hotwokpot.pl/gallery ). Kuchnia indyjska bywa bardzo słodka Nie tylko smaki ostre i słone oferuje restauracja z Łodzi . Potrafi być ona bardzo słodka
Słodkie okruszkimiejsc orientalnych i aromatycznych zapachów. Dania serwowane w restauracji przygotowywane są z niezwykłą starannością, można wręcz poczuć dbałość o każdy szczegół. Wchodząc do niej, czuje się zapach masali i ryżu gotowanego z szafranem, przeplatanymi nutami kolendry, cynamonu, imbiru, czy kminu rzymskiego. Potrawy indyjskie przyrządzane są na maśle ghee, czyli maśle uprzednio klarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem(...)posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka, czy z jagnięciny (można je podejrzeć tutaj: https://www.hotwokpot.pl/gallery ). Kuchnia indyjska bywa bardzo słodka Nie tylko smaki ostre i słone oferuje restauracja z Łodzi . Potrafi być ona bardzo słodka
Słodkie okruszkiząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki wody + 1 łyżka mąki ryżowej Olej do smażenia Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Cebulę siekamy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Gdy cebula zmięknie dodajemy mięso oraz mrożony szpinak. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Paprykę kroimy(...)wolnym ogniu, aż wszystkie produkty będą miękkie. Na końcu mięso podlewamy wodą wymieszaną z jogurtem naturalnym i mąką ryżową. Doprawiamy ponownie do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Danie podajemy z ryżem lub kaszą
VioletoweKucharzeniekarkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu z żywością(...)przez okres do 3 miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka
Gospodyni Miejskasałatkę z kurczakiem, która może być serwowana na wiele okazji. Sałatka, która jest efektowna wizualnie i skuteczna smakowo dla nie jednego smakosza. Potrzebujemy 500 g mięsa z ugotowanego kurczaka, 250 g groszku, 250 g kukurydzy, 250 g fasoli, 1 paprykę, 1 cebulę, pół szkl. słonecznika, 5 łyżek oliwy, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Wszystkie składniki najpierw przygotowujemy(...)doprawić 4 łyżkami majonezu. Na wierzch dorzucamy uprażone na oliwie ziarna słonecznika. Gotową sałatkę przed serwowaniem porządnie schładzamy w lodówce. Sałatkę możemy podawać samą, ale również doskonale pasuje do ryżu, makaronu, pieczywa... Smacznego
chleba naszegoSycący pomysł na (kolejny kolorowy) obiad. Generalnie w naszym domu (i rodzinie) lubimy konfiguracje makaronowo - (raz mięsno raz serowo) - warzywne lub w wersji (bezglutenowej) z ryżem lub kaszą. Do tego coś zielonego, kilka przypraw i jednogarnkowe danie gotowe. Może i trochę zaszalałam z połączeniem - feta i szczypior (?), ALE sam fakt, że danie szybko zniknęło z naczynia, w którym je zaserwowałam(...)suszone pomidory zastąpić suszonymi śliwkami lub daktylami, posypać natką pietruszki. No no...smacznego! ;-) Składniki: 2 - 2,5 szklanki (od herbaty) makaronu kolanka (ewentualnie świderki, penne) 1 pierś z kurczaka pół szklanki mrożonego groszku pół szklanki fety (szklanki od herbaty) 1 średnia cebula suszony czosnek do smaku, majeranek, szczypta vegety natur, przyprawa do kurczaka, oregano, słodka papryka, świeżo zmielony pieprz
Zasmakuj Kuchnigniazda nasiennego i drobno pokroić. Cebulę obrać, drobno pokroić i lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przecier pomidorowy wymieszać z wodą lub bulionem, bazylią, kardamonem i solą. Suchy ryż wysypać na dno formy, następnie położyć paprykę, podsmażoną cebulę, selera i marchewkę. Na wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry. Wszystko zalać wodą(...)stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia. Zobacz również: Potrawka z kurczaka
Kuchcik gotujepietruszka kawałek selera, por, liść laurowy, 2 ziela angielskie, pieprz, sól, 2 łyżki margaryny ok. 3 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej bazylia albo natka pietruszki Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i zagotować. Wyłowić szumowiny. Dodać obrane i umyte warzywa. Całość gotować na małym ogniu do miękkości(...)się z nich ciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki. pomidorowa ze świeżych pomidorów
Bon Appetit Małgorzaty