kurczak z ryżem - 7081 przepisów (strona:332/473)

Filety z kurczaka w sosie winogronowym 182

chili Sposób przygotowania: Filety z  kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Cebulę  pokroić w piórka.  Na  patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulkę , dodać filety z kurczaka i  smażyć je z każdej strony po około 5 minut. Po tym czasie zalać bulionem, dodać tymianek i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Na koniec(...)pieprzem, dusić kolejne 10 minut.                                     Podawać z ulubionymi dodatkami np. ryżem. Smacznego

Gosia gotuje
Kurczak w sosie brokułowo-kokosowym 336

naczynia. Wrzucić  kawałki kurczaka i usmażyć po kilka minut z każdej strony. Mięso przełożyć, a na patelnię wlać mleko, wodę, różyczki i korzeń brokuła oraz śmietankowy serek. Zagotować, dosolić do smaku, doprawić czosnkiem w proszku i szczyptą chilli. Dusić na średnim ogniu przez 5-7 minut. Gotowe danie doskonale komponuje się zarówno z ryżem, jak i makaronem. Smacznego

Kuchnia Ellie
Moqueca de frango czyli brazylijska potrawka z kurczaka. 359

kawałki kurczaka. Trzecia warstwa kawałki pomidora. Wszystko zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy olej dende i nasze kostki knorr. Doprawiamy chilli.  Krok 4:  Garnek przykrywamy i dusimy 10-15 minut na średnim ogniu. Czas zależny oczywiście od kuchenki.  Później odkrywamy przykrywkę i gotujemy przez 5 minut, tak aby sos zgęstniał. Krok 5:  gotujemy ryż biały długoziarnisty

Smaki Brazylii
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pomidorów 221

czosnek PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.  Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Cukinię kroimy w cienkie plastry, pomidorki - na połówki. Nadziewamy na patyki do szaszłyków, skrapiamy oliwą i grillujemy. Podajemy z sosem z greckiego jogurtu, do którego dodajemy posiekaną dymkę i trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do tego polecam brązowy ryż pomieszany z curry

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak w sosie Hoisin 424

około 30 sekund. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoto. Następnie dorzucamy paprykę, marchew i mrożone warzywa. Smażymy około 5 minut. Na końcu dodajemy grzyby mun pokrojone w paseczki oraz pędy bambusa.Smażymy jeszcze około 3 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną dymką i   sezamem. Podajemy najlepiej z ryżem basmanti

Mania Gotowania
Gyros a'la Edyta 252

miski, I nastepnie dodajemy kurczaka obtoczonego w przyprawach- smażymy tez ok 5 min. Na patelni dodajemy pozostały olej I smażymy poszatkowaną cebulę, ok 2-3 min. Dodajemy przyprawy- mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu

Smaki Edyty
Przechowywanie żywności 110

okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj(...)włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą

moj przepis na
Przechowywanie żywności 115

okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj(...)włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą

moj przepis na
Przechowywanie żywności 179

okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj(...)włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą

moj przepis na
Przechowywanie żywności 194

okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj(...)włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych dni sprawdź jakich produktów Ci brakuje i wpisz je na listę. Zakupy z listą

moj przepis na
Wątróbka z ryżem 114

To danie nie przyciąga wzroku, nie wygląda apatycznie ale to ostatnio ulubiony sposób mojego męża na wyróbkę. Całą patelnię jaka powstaje z tej porcji potrafi zjeść

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z Kapustą Pekińską – 10 Najlepszych Przepisów 128

jako dodatek do ryżu czy makaronu. Cenne walony witaminowe, jakie zawiera kapusta pekińska, można wykorzystać spożywając ją w wersji surowej. W naszym kraju kapusta pekińska najczęściej wykorzystywana jest do sałatek i na nich właśnie się skupimy. W tym wpisie znajdziecie 10 przepisów na sałatkę z kapustą pekińską. Możemy ją połączyć w sposób tradycyjny z kurczakiem, przygotowując sałatkę gyros

Damusia.pl
Pieczony kurczak z pęczakiem, fasolą i cieciorką 134

dowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak. Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki pęczaku 1 mała

Niedzielny kucharz
Kurczak tandoori / tandoori chicken 231

Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
pałki kurczaka w cebuli i tymianku z piekarnika... 208

umyte i osuszone pałki kurczaka włożyć do cebuli, dokładnie natrzeć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec pałki w marynacie około 40 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 160 C piec z 10 minut kruche, soczyste pałki doskonałe do pieczywa, ziemniaków, ryżu lub z czym się

W Mojej Kuchni Lubię