przygotowany z mięsa kurzego lub mieszaniny mięsa kurzego i cielęcego. U nas przygotowywało się go z mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję(...)kotlety mielone drobiowe , ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mięso mielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKotleciki mielone lecz nieco niestandardowo bo z filetu drobiowego w dodatku niebywale smaczne i leciutkie - dosłownie leciutkie. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 średnie cebule 4-5 kawałków suszonych pomidorów z ziołowej zalewy (polecam z pestkami dyni) 3 jajka sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę bardzo drobno szatkuję, filet z kurczaka kroję w kawałki i rozdrabniam robotem, kawałki suszonych
Mechanik w kuchniskładniki : 1 podwójny filet z kurczaka 1 zielona papryczka szklanka zielonego groszku - mrożonego lub konserwowego, jeśli konserwowy to dodać go w ostatniej chwili 1 duża cebula 1 duża marchew 25 dag pieczarek 3-4 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek keczupu pomidorowego o ostrym smaku sól, pieprz, cukier do smaku, papryka mielona słodka i ostra Przygotowanie: Umyte mięso(...)już po ugotowaniu gulaszu dodać 2-3 łyżki śmietany. Gulasz podałam z kaszą manną i czerwonymi buraczkami . Mięso można było pokroić drobniej. To danie wszystkim bardzo smakowało :) Tagi: kurczak, szybki obiad, mięso na obiad
Proste Potrawyobiad na następny dzień. Za dużo by wyrzucić. Czasami też, nie mamy zwyczajnie ochoty jeść dwa dni z rzędu tego samego. Nam ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać póki sezon trwa) i cukinię (warzyw nigdy nie za wiele :)). Wszystko zalałyśmy śmietanowym sosem i posypałyśmy(...)minut ( w tym ok.25 minut pieczenia) Ilość porcji: 4 Składniki: 500g ugotowanych ziemniaków Pęczek białych szparagów Pół pęczka zielonych szparagów Cukinia 250g ugotowanego/usmażonego/ upieczonego mięsa z kurczaka Oliwa Opakowanie śmietany 12% 200g żółtego sera Ulubione przyprawy: sól, pieprz, oregano, Przygotowanie potrawy zaczynamy od nastawienia posolonej wody na szparagi. Zanim woda się ugotuje to białe szparagi myjemy i obieramy. Zielone
Kolizje Smakówktóre może przypaść do gustu nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Dodatek ananasa nadaje im nie tylko ciekawego smaku, ale także wilgotności. Należy użyć do nich mielonego mięsa z kurczaka lub indyka, ale wyjdą także z mięsa wieprzowego. Możemy je podawać tradycyjnie z sypkim ryżem, lub nabić je na wykałaczki jako pojedyncze porcje do schrupania. Bo obiad nie musi być(...)nudny! A najlepsze jest to, że przygotujemy całe danie w niecałe pół godziny. Składniki: 500 g mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 3-4 plastry ananasa 1 cebula dymka 2 cm kawałek imbiru 2-3 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 łyżki sosu sojowego sól, świeżo mielony pieprz Sos teriyaki: 1/3 szklanki sosu sojowego
Poezja smakuUwielbiam szybkie, dobre i zdrowe jedzonko... mniam Takie danie dla dwóch osób można przygotować w czasie 18 min ( czyli w czasie gotowania się makaronu) Co jest potrzebne: pierś kurczaka 5 ząbków czosnku paczka świeżego szpinaku (może być mrożony, też jest dobry) 250g sera gouda ( może być Twój ulubiony) śmietana 18% olej do smażenia makaron (taki jak lubisz) Kroimy pierś(...)kurczaka i obsmażamy na patelni z olejem, dodajemy pokrojony lub wyciśnięty czosnek i obsmażamy. Dodajemy szpinak i trochę wody tak żeby się poddusił, następnie dodajemy pokrojony w kostkę ser i dużą łyżkę śmietany mogą być dwie (nie za dużo, żeby nie zabiło smaku szpinaku) doprawiamy do smaku (pieprz, sól, ser wydaje specyficzni smak więc nie należny przesadzać). Oddzielnie gotujemy makaron
Niezły MłynekChoć w nazwie zawarte jest chili zupka w rzeczy samej nie wydaje się specjalnie ostra. Do czasu, aż nie przegryzie się jalapeno ;) Meksykańska fascynacja nadal trwa... Ostra zupa chili kurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej puszki kukurydzy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kumin, chilli kilka
bastalenaoknem wyraźnie dnieje. Mały rewolucjonista skutecznie daje o sobie znać. Nie da pospać. Cóż począć? Wyrwana z objęć Morfeusza, postanowiłam wykorzystać czas nie tylko na buszowanie po sieci. Kurczak się ucieszył i z tego wszystkiego piekielnie spiekł! 2 udka kurczaka (wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka przyprawy
bastalenaKurczak - a dokładniej to były skrzydełka , już się gotowały..i w sumie miałam gotować makaron do rosołku..ale wyjęłam skrzydełka [ przełożyłam je na patelnię -lubię takie podsmażone] - a w tym czasie do rosołu wsypałam kaszę kuskus ..i rosołek z kaszą już gotowy..[ kaszy nie gotujemy, zostawiamy tak w rosole na kilka minut] .. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki(...)cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek 3-4 łyżki kaszy kuskus Kupiec Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.Wsypa
Moje domowe kucharzenieDomowa tortilla.. placki tortilla kawałek kapusty pekińskiej papryka kilka ogórków konserwowych cebula pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez jogurt naturalny gęsty czosnek Czosnek przecisnąć prze praskę, , dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować sosem, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem
Moje domowe kucharzeniePyszne danie..i proste do zrobienia.. gulasz podałam z ryżem..pychotka pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka olej sos lutenica Pierś pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z przyprawą .Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć mięso przez kilka minut .Dodać sos i wszystko razem smażyć, aż mięso będzie dobre.W razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzeniesałatki zrobiony na bazie oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. papier Saga pierś z kurczaka przyprawy według własnych upodobań olej rzepakowy rzodkiewki pomidor ogórek szczypiorek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz Kawałek pergaminu złożyć na pół .Posmarować oliwą(...)posypać przyprawami. Ułożyć pierś z kurczaka i złożyć 'papirus'. Smażyć na suchej rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony. wystudzić i pokroić w paseczki.Ogórek, pomidor, rzodkiewki pokroić, dodać do piersi z kurczaka.Z oleju, soku, musztardy i przypraw zrobić sos .Wymieszać z przygotowanymi pokrojonymi składnikami
Moje domowe kucharzenieSkładniki: opakowanie mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem 3 podudzia z kurczaka główka młodej białej kapusty 1/2 pęczka koperku kilka dużych ziemniaków sól i pieprz przyprawa do zup śmietanka 30% do zup Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz mieszankę marchewka z groszkiem. Mieszamy, całość gotujemy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 g dużych pieczarek 2 marchewki korzeń pietruszki natka pietruszki 3 skrzydełka z kurczaka szklanka kaszy kuskus sól, pieprz Przygotowanie: Na skrzydełkach z kurczaka i pokrojonych w kostkę warzywach gotujemy wywar. W tym czasie umyte i osuszone pieczarki kroimy w kostkę, a kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Po 20 minutach
Moja smaczna kuchniawarzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań. A przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa
Olikowa kuchnia