mogłabym ją jeść codziennie. Przepis dostałam od Kajuchy :* Nie wiem czy dokładnie go odwzorowuję, ponieważ nigdy dokładnie nie pamiętam składu :P Składniki: 3 zupki chińskie vifon (2x kurczak złoty lub chiński kurczak i 1x kurczak curry) 20 dag szynki puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek majonez sól, pieprz Łamiemy makaron i wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy
Pudełko rozmaitościmiałam sposobność zjeść ją zaraz po wprowadzeniu. Jest zupełnie inna od typowych burgerów, przede wszystkim charakteryzuje się prostotą i ciekawym sosem. W jej skład wchodzi podłużna bułka, kotlet z kurczaka i sos musztardowo-majonezowy. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, który wiadomo, że będzie lepszy i zdrowszy. Jednak zamiast podłużnej bułki użyłam zwykłych hamburgerowych, świetne(...)doga, natomiast mięsko namoczyłam w mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały będzie także do sałatek, wędlin czy jajek. Składniki na 8 sztuk: Podwójna pierś z kurczaka Bułka tarta Mąka 2 jajka Ok. szklanka mleka Sól Pieprz ½ sałaty lodowej 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy sarepskiej Olej do smażenia 8 bułek do hamburgerów Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić
Fabryka pomysłówSkładniki: 0,5 szklanki kaszy kuskus 3-4 szt średnich ogórków kiszonych 1 papryka czerwona pół puszki kukurydzy 1 cebula 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego połówka piersi z kurczaka przyprawa kebab-gyros bazylia oregano pieprz ziołowy sos sojowy curry Wykonanie: Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę(...)Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i smażymy na rumiany kolor. Zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej
Czerwona Porzeczkamacie sporo rzeczy w lodówce, które trzeba użyć, to takie kotleciki to dobry pomysł ;) Dodatki można dobrać samemu, zależy co macie w lodówce ;) Smacznego! ;) Składniki: dwa filety z kurczaka pół papryki czerwonej pół cebuli czerwonej pół szklanki kukurydzy z puszki 2 łyżki majonezu 3 jajka 4 łyżki mąki 100 g sera żółtego w kawałku przyprawy: sól, pieprz, przyprawa(...)kurczaka, papryka słodka, oregano, zioła prowansalskie olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka,paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wrzucamy wszystko do miski, zasypujemy przyprawami i mieszamy. Majonez, jajka, mąkę mieszamy razem, tak aby nie było grudek, zalewamy składniki w misce i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy nakładamy niewielkie
Czerwona PorzeczkaMoje ulubione kotleciki! Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu z kaszą jaglaną to po prostu niebo w gębie Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 jajko 100 g kaszy jaglanej koperek przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czasami dodaje przyprawę do gyrosa bułka tarta olej Pierwszym krokiem jest zmielenie piersi. Następnie dodaję sól, pieprz, jajko, koperek, ugotowaną
Kuchnia Vikinaszym woku (tudzież patelni). Można również zrezygnować z makaronu i podawać nasze danie z ryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek(...)granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy w niewielką kostkę i marynujemy. Co do marynaty? Łyżka czosnku, dwie łyżki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i sporo sosu sojowego - tyle, by nasze przyprawy dokładnie oblepiały mięso, ja lałam na oko, ale wyszło tego ok. 3 łyżek, może nawet więcej. Następnie bierzemy
Kulinarne zapędy Kokosaudek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać(...)miseczce, razem z miodem, sokiem z limonki, skórką cytryny i 150 ml wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa
królestwo garówkuchnio nie ma. Nu, co tak patrzysz, jakby Ci hto ostatnio szklankie bimbru z ręki wyrwał? Już cię tu nie ma! Już, sio!” Składniki: 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (ewentualnie z niebieskiego ptaka) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 120 g gęstego jogurtu naturalnego 60 g bułki tartej 3 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego(...)piersi podajemy w całości, z dzikim ryżem, liśćmi zielonej sałaty i porcją podgrzanej konfitury z żurawiny. Delikatna słodycz żurawiny wspaniale podkreśli zdecydowany smak panierki. Kategoria: żarło powszednie Tagged: jogurt , kurczak , parmezan , ryż , żurawina
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichatylko najmłodszych ale tych całkiem dużych też ;) To przepis z kategorii tych do których się wraca z przyjemnością :) Zapraszam! Kotleciki drobiowe z majonezem. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki olej sól, pieprz Przygotowanie: Fileta z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę.Wrzucić do miski. Dodać jajka, majonez i mąkę. Przyprawić
Tagebuch po polskuponiżej oraz zamieszczone zdjęcie jest autorstwa Pana Andrzeja Polana, z którym wspólnie przygotowaliśmy to pyszne danie podczas kręcenia odcinka :) Zapraszam do przygotowań! źródło zdjęcia Składniki na nóżki: Udko z kurczaka 4 szt Masło klarowane 1 łyżka Cebula biała 4 szt Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej(...)szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym, następnie dodajemy pokrojoną
My Culinary Artdziała orzeźwiająco na organizm, ponadto usprawnia metabolizm. Więcej info na www.sotinatural.pl SKŁADNIKI: - 2 szt tortilli - ogórek zielony - bazylia - oregano - pomidor malinowy - czerwona papryka - sos tatarski - czerwona cebula - pierś z kurczaka + przyprawa harissa - czarnuszka Gotowe tortille smarujemy sosem tatarskim, układamy pokrojone warzywa. Pierś z kurczaka grillujemy w przyprawach, lub smażymy na maśle z harissą. Układamy kawałki gotowego mięsa na warzywach
SMYKWKUCHNIzawiera wiele wartości odżywczych idealnych dla naszego organizmu. Polecam na szybki i lekki obiad :) Kaszotto ze szpinakiem i szynką SKŁADNIKI : 150 g kaszy jęczmien nej 150 g kurczaka gotowanego - szynka 100 g szpinaku świeżego 5 gałązek natki pietruszki czosnku granulowany sól i pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Przekładamy ugotowaną(...)kaszę do miski. Szynkę - gotowanego kurczaka kroimy w kosteczkę, przekładamy do kaszy - mieszamy. Świeży szpinak płuczemy, podduszamy przez kilka minut na oliwie z wodą - doprawiając solą i granulowanym czosnkiem, przekładamy do kaszy, mieszamy. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do kaszy doprawiamy pieprzem - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisezonowa rozpusta . przepis na dwie porcje 2 średnie piersi kurczaka 150 gram czerwonej porzeczki 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy
na gaziesmak zaświadczy niezbicie o jej walorach. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki(...)zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion zagotować ze skórkami cytrynowymi, dodać marchewkę i kurczaka, gotować na małym ogniu ok. 15-20 min. Wyjąć mięso i marchew (skórki wyrzucić), bulionem zalać kuskus, przykryć miskę i odstawić na 20 min, żeby kaszka wchłonęła płyn i zmiękła
Kuchnia Prezydentowejsuską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty białej - 3 filety z kurczaka - 30 dag boczku wędzonego - przyprawy: pieprz kolorowy, sól, papryka słodka, kminek mielony i w całości - 5 liści laurowych - 10 ziarenek ziela angielskiego - 3 cebule - 3 łyżki masła - 5 suszonych śliwek(...)wrzucamy poszatkowaną, ugotowaną białą kapustę i dusimy 15-20 min. Następnie obie kapusty łączymy, dusimy oraz przyprawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło (1 łyżka) i dodajemy 1 cebulę a następnie kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką i dusimy ok. 20 min i wrzucamy do kapusty. Następnie rozpuszczamy ostatnią łyżkę masła i wrzucamy 1 cebulę pokrojoną w piórka
Kuchenne Wariacje