kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:258/456)

Kurczak w ziołach i czosnku 280

kurczaka, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie 1. Mięso myjemy. Wyciskamy czosnek przez praskę , dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz  zioła prowansalskie, dodajemy kilka kropelek oliwy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Następnie wcieramy ją w mięso. Odstawimy do lodówki na ok. przynajmniej 1h, ale lepiej na dłużej, aby mięso było bardziej aromatyczne:) 2. Piekarnik rozgrzewamy

Kuchnia Pełna Pasji
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. 884

kurczaka oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na dużym ogniu przez ok. 2 min z każdej strony do złotego koloru.  Płat ciasta francuskiego dzielimy na dwie równe części, każdą część smarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kuchnia Łukasza
Pieczony kurczak z majerankiem, czosnkiem i papryką 511

Taki kurczak gości u nas najczęściej. Czosnek papryka i majeranek to przyprawy, które bardzo lubimy a do tego fajnie się komponują i nadają mięsku wspaniały smak.składniki:3-4 ćwiartki z kurczakamajeraneksłodka paprykaczosnek granulowanyolej do skropieniaĆwiartki dokładnie umyć, można zostawić całe lub podzielić na dwa kawałki-udko i podudzie. Następnie kawałki mięsa dokładnie oprószyć mieszanką papryki, czosnku i majeranku. Odstawić(...)kilka godzin a najlepiej na noc do lodówki. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, lekko skropić olejem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180C i piec ok 1,5 godziny. Pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby skórka lepiej się przypiekła i była chrupiąca. Mięsko podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i mizeria

Monia miesza i gotuje
PIECZONE ZIEMNIAKI 624

oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka soli (dodaje do gotowania) 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżka tymianku szczypta oregano, bazylii opcjonalnie łyżeczka przypraw do grilla, przyprawy do kurczaka Ziemniaki obrać umyć, wykrawać kulki, lub podzielić na ćwiartki, wypłukać przełożyć do garnka i gotować w osolonej wodzie około 10 minut ale nie dłużej. Podgotowane ziemniaki należy odcedzić(...)przyprawami. Mieszanką przypraw zalać ziemniaki i delikatnie wymieszać tak aby ziemniaki były  pokryte mieszanką.  Ziemniaki przełożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Podawać gorące prosto z piekarnika. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 311

piersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka.   Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie.   Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak(...)tutaj smak ‘do kwadratu’ Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowymi ręcznikami i zasypujemy mlekiem w proszku, najwygodniej przez sitko – zasypiemy je równomiernie. Wkładamy je do nagrzanego na 180⁰C piekarnika z włączonym termoobiegiem i pieczemy co jakiś czas obracając, aż będą cudnie skarmelizowane – brązowe i przypieczone, ale nie spalone! Wszystko z dna formy deglasujemy szklanką wody i zeskrobujemy co przywarło

Karo in the Kitchen
Dorsz w cieście piwnym z sosem tatarskim 225

W Anglii podaje się słynne na całym świecie „ Fish&Chips ” ale wcale nie musicie tam jechać aby skosztować smacznej, soczystej i niezwykle delikatnej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wtorek: Kebab z kurczaka – domowa wersja 133

przepisem na kebab. Polecamy Wam też super zdrowy patent na tabbouleh z kuskusem z pieczonego kalafiora . Przespis pochodzi z bloga Recipetineats.com Składniki: 0,5 kg filetowanych udek z kurczaka Marynata ½ szklanki jogurtu greckiego 2 strate ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej cebuli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)Przykryj i marynuj ze 3 godziny, najlepiej przez całą noc w lodówce. Krok 2 Wyjmij mięso z lodówki, żeby nabrało temperatury pokojowej, czyli na pół godziny przed pieczeniem. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Podziel mięso na dwie części. Weź dwa szpadelki do szaszłyków, ułóż je równolegle, w odległości kilku centymetrów i nadziej na nie pierwszą porcję mięsa. Nie przekrawaj udek

Niedzielny kucharz
Soczysty kurczak na ryżu 191

kurczaka doprawić i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Przygotować naczynie, w którym będziemy przyrządzać   potrawę. Może to być duże naczynie żaroodporne jak u mnie lub zwyczajna blacha do pieczenia ciast. Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą. Wstawić całość do piekarnika

W garach u Gosi
Domowy kebab w bułce 327

kurczaka 2 pomidory 3 ogórki kiszone 1 cebula pół puszki kukurydzy sosy: czosnkowe, bbq 4 bułki do kebaba przyprawa do kebaba (użyłam prymat kebab-gyros) Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Kroimy na małe kawałki, a następnie obsypujemy przyprawą. Nadziewamy na ruszt na zmianę filet-polędwica aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku na ruszcie

Gotuj z Mąką
Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowej 192

kurczaka Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 4 duże zmiażdżone ząbki czosnku suszone oregano 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 3. Mięso natrzeć marynatą, schłodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. 4. Mięso wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez

Kuchnia domowa Ani
Risotto z brokułami i fasolką szparagową 172

Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu. Cebulę siekamy w kostkę, ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy pomidory z puszki. Brokuł i fasolkę szparagową gotujemy al dente ( oddzielnie ) w osolonej wodzie. Odcedzone również umieszczamy w potrawie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodatkowo ketchupem. Delikatnie mieszamy. Wyrównujemy wierzch potrawy. Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku

Smaki Ewy
,,Zapiekanka z zupek chińskich’’ 35974

kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym naczyniu i dokładnie mieszamy, dodajemy trzy przyprawy z zupek. Układamy w naczyniu, posypujemy żółtym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Podróż w kulinaria
skrzydełka w Coca-Coli 141

kurczaka chilli (według gustu) świeżo zmielony pieprz sól szklanka coli 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Skrzydełka opłukać, odciąć najmniejsze końcówki (nie będą potrzebne). Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, solą i przyprawami. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach zalać colą i odstawić na kolejne kilka godzin, najlepiej do następnego dnia. Piec w piekarniku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet drobiowo-warzywny 252

kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem. 384

się we Włoszech. Nigdy nie robię takiego samego makaronu, zawsze coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego. Składniki: 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty) 1 szklanka nasion słonecznika 1 mała papryczka chili 1 słoik pomidorów suszonych 2 łyżki oleju(...)samego dna wraz z ziołami 150g oliwek zielonych     sos: 2 łyżki musztardy 2 łyżki ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mleczka kokosowego Wykonanie: Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min. Na patelni rozgrzewamy

Apetyt na Zielone