szałwii (opcjonalnie można użyć suszonej) szczypta płatków chilli szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1 duża szklanka ryżu arborio 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 700ml wrzącego bulionu warzywnego lub rosołu z kurczaka garść startego parmezanu 2 łyżki masła sok z cytryny oliwa do smażenia sól, pieprz Jak przygotować risotto z dynią Przygotowanie dyni: Na patelni
Codzienne Gotowaniesojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, trochę świeżego imbiru, chili i czosnek. Kiedy połączymy je z odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi z kurczaka (1 średnia sztuka) 1/2 papryczki chili (lub więcej jeśli lubicie bardzo ostre(...)dymką. Wyliczenia: makaron chow mein 4,99 zł kurczak 3,50 zł chili ok. 0,55 zł marchewka 0,20 zł cebula 0,30 zł szczypiorek 1,19 zł sos sojowy ok. 1,50 zł sos ostrygowy 0,60 zł ocet ryżowy 0,40 zł imbir 0,10 zł czosnek 0,30 zł grzyby 0,20 zł Koszt
Obiad za dychęszczelnie owinąć w papier śniadaniowy, gdy chcecie zabrać je ze sobą. Wypasione kanapki z grillowanym kurczakiem, pesto z suszonych pomidorów i serem żółtym Gouda Składniki / na 2 kanapki: na pesto z suszonych pomidorów: 10 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy 1 ząbek czosnku 40 g pestek dyni garść liści bazylii 4 łyżki oliwy extra virgin opcjonalnie: pół łyżeczki płatków chilli sól
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka kurkumy sól, pieprz ok 300 g - 2 cebule pokrojone w kostkę 4 - 6 ząbków czosnku, posiekanych ok 2,5 cm kawałek imbiru, obrany, drobno pokrojony ok 400 g pomidorów z puszki lub świeżych sok z 1/2 cytryny 300 ml bulionu z kurczaka ok 150 g oliwek bez pestek ( dałam czarne) 2 kiszone cytryny, pozbawione pestek i pokrojone w małe(...)Dodać nieco oliwy i wrzucić na patelnię cebulę. Podsmażać mieszając aż lekko zmięknie, dodać czosnek, imbir i smażyć kolejną minutę. Przełożyć mieszaninę cebuli do misy wolnowaru, a na patelnię wlać bulion, zagotować zeskrobując wszystkie smaki drewnianą łyżką. Do wolnowaru dodać pomidory, kurczaka, sok z cytryny, oliwki i kiszoną cytrynę. Dodać bulion z patelni, lekko posolić i popieprzyć. gotować
Stare Garygłówki, ale nie więcej ) 2 kalarepki z liśćmi 1 duża marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1.2 pęczka natki pieruszki 2 ząbki czosnku – wyciśniętego praską 100 ml śmietany ,kremówki 1 łyżka masła 4-5 skrzydełek kurczaka sól , pieprz do smaku około 3 l wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa , obieramy , oczyszczamy – wedle potrzeb i kroimy , szatkujemy w dowolny sposób(...)liśćmi ( musi być młodziutka , nie zdrewniała ) . Natki siekamy – odstawiamy na bok , użyjemy później . W garnku w którym będziemy gotować , roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem . Dokładamy skrzydełka , ponownie obsmażamy , niezbyt mocno , tylko , tyle żeby zapachniało pieczystym Dolewamy około 3 l wody , ale najlepiej nie trzymać się sztywno tej ilości , tylko dobrać ją do własnych potrzeb . Generalnie
Ogrodnik w podróżykurczakiem, cukinią, bakłażanem i ananasem Składniki: 2 piersi z kurczaka ½ małej papryki zielonej ½ małej papryki czerwonej 1 średnia marchewka ½ niewielkiej cukinii ½ małego bakłażana 5 plastrów ananasa 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej(...)ostra) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę
Mania GotowaniaSkładniki 4 porcje: 200 g czarnego ryżu, 4 podudzia z kurczaka, 200 g średnich pieczarek, 3 garście świeżego szpinaku, 2 średnie białe cebule, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki białego pieprzu, szczypta czarnego pieprzu, szczypta cytrynowego pieprzu, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso nacieramy solą i posypujemy 3 składnikami pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju(...)drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki będą już wysmażone (maja być chrupiące) dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą ,pieprzem i całość podgrzewamy ok. 1 min., delikatnie mieszając. Pieczarki ze szpinakiem podajemy z kurczakiem i czarnym ryżem. Smacznego
Moniki Smakołykimocniejsze smaki marynaty pasują idealnie. Polecam na poniedziałkowy obiad. Niech smacznie zacznie się Nam tydzień! Składniki: 2 piersi z kurczaka pół szklanki oleju 2 łyżki octu winnego po pół łyżeczki: kolendry, kuminu, kurkumy, imbir, kardamonu,goździka, czosnku granulowanego, chili łyżeczka trawy cytrynowej suszonej Wykonanie: Olej mieszamy z octem winnym, dodajemy przyprawy, do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na plastry
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 100 g kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży(...)rozmaryn. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki
Moniki Smakołykimałych pomidorków (cherry, koktajlowe, truskawkowe) 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól papryka ostra pieprz czarny pieprz ziołowy sok z limonki Sposób przyrządzania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Piersi z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie podsmażyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychprzepyszny sposób się rozgrzać. Polecam! SKŁADNIKI NA ZUPĘ CURRY Z KURCZAKIEM: - curry indyjskie - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - pierś z kurczaka - 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 500 ml wody - 100 ml śmietanki 36% - olej sezamowy - kilka kromeczek bagietki - pistacje - pasta curry green - chili WYKONANIE: Pierś z kuczaka myjemy(...)curry. W dużym garnku, na maśle i oliwie podsmażamy mięso. Około 4 minuty. Wyjmujemy je z garczka i odkąłdamy na talerzyk. Na tym samym tłuszczu smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Nie może się zrobić brązowa, ma się tylko zeszklić, trwa to okoló 4 minuty. Ciągle mieszamy składniki w garnku. Dodajemy startą marchewkę, smażymy ciągle mieszając (możecie dodać łyżkę masła, jeśli
SMYKWKUCHNIkoncentrat pomidorowy – 1 łyżka * kurczak ( u mnie pulki ) – 4 szt * woda – 100 ml * śmietana 18% słodka – ok. 75 ml PRZYPRAWY: * świeży imbir – 1 płaska łyżeczka * garam masala – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * chili – 0,5 łyżeczki * kminek – 0,5 łyżeczki * czosnek – 1 ząbek * sól – 1 płaska łyżeczka * kardamon(...)patelni rozgrzewamy masło. dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto. Świeżo starty imbir miażdżymy, dodajemy garam masalę, mieloną kolendrę, chili , kminek , posiekany czosnek , sól , kardamon orz pieprz i dokładnie mieszamy. Wlewamy jogurt i koncentrat pomidorowy. Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy. Całośc dodajemy do smażonej cebulki i na bardzo wolnym ogniu przesmażamy ok. 5-7 minut cały czas mieszając. Wlewamy wodę
Ostra na Słodkoaromatyczna chrupiąca panierka pachnie zachwycająco i jest przepyszna :) Składniki: filety z kurczaka lub indyka około 0,5 kg panierka: sezam mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 2 łyżki mąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżka przyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie) olej do smażenia Przygotowanie
głodny alergikDziś proponuję kurczaka w curry. Pokroiłam piersi z kurczaka na kawałki. Dodałam do nich pastę curry,sok z połówki cytryny, roztarty czosnek, sól i polałam je jogurtem bałkańskim. Odstawiłam na około godzinę. W międzyczasie ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulkę, dodałam do niej pokrojonego bakłażana, na koniec smażenia wrzuciłam groszek i pokrojone cztery
potrawyregionalneParmeński filet z kurczaka Parmeński , czyli otulony szyneczką , właśnie parmeńską " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Trudno czasem wymyślić kompaktową nazwę(...)dowolnego 8 plastrów szynki parmeńskiej ( średnio 2 plastry na jednego fileta ) 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( gotowa mieszanka ) 1 łyżeczka -płaska granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku oliwa do spryskania przed pieczeniem wykałaczki , krótkie do spięcia filetów Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z wszelkich farfocli i innych odstających dziwactw ( tłuszcze błonki itp ) . Osuszamy ręcznikiem papierowym , każdy kawałek nacinamy w grubszej części
Ogrodnik w podróży