drobiowego z dodatkiem świeżego oregano. Kotlety dobrze przyprawione , aromatyczne i ziołowe. Składniki : * pół na pół mięso z łopatki wieprzowej i fileta z kurczaka - może być też z udek * duża cebula * jajko * 4 ząbki czosnki * bułka namoczona w wodzie * garść posiekanego oregano * 2 łyżki zimnej wody * sól , pieprz * bułka tarta * olej rzepakowy Przygotowanie : Mielimy oba rodzaje mięsa
Magiczne Życie Martyzjesc ;). Z tym daniem jest tak samo ;) Potrzebna jest tylko wielka chęc skonsumowania czegoś przepysznego :) Składniki dla 4 osób: 1 podwójma pierś z kurczaka ok. 60 dag pół opakowania szpinaku mrożonego brykieta 2 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka masła jajko i bułak tarta do panierowania olej do smażenia Szpinak należy rozmrozic na sicie. Pierś myjemy i formujemy 4 kawałki
Słodkości i nie tylkokurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce
Klaudynkowa kuchniapieprz do smaku 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 mały batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki(...)smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni
karmelowyGulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g 250g pieczarek 1 cebula – ok. 160g 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa i 1 łyżka do doprawienia sosu gulaszowego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia mięsa olej(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Wrzucić do pojemnika, następnie dodać 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli (niewielką, bo sos sojowy też jest dość słony), świeżo mielony pieprz do smaku, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Wymieszać dokładnie i odstawić
Kulinarne Przebojepolecam. Tak przygotowane mięso jest miękkie i bardzo soczyste. Szaszłyki proponuję podać z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki . Składniki: cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska(...)przynajmniej 2 godziny. Rozpalamy grilla. Drób grillujemy na niewielkim żarze około 10 - 12 minut. Po około 5-6 minutach, szaszłyki obracamy na drugą stronę. Aby pierś z kurczaka była soczysta, żar w grillu musi być niewielki. Smacznego
Smak mojego domuDomowa wędlina drobiowa (prasowanka) Składniki: - 600g ud z kurcząt - 500g fileta z kurczaka - 3 łyżeczki przyprawy Natura Smak John (w składzie m.in.: cebula, papryka zielona i czerwona, czosnek, pieprz czarny, curry, marchew, pasternak, papryka słodka, cebula smażona, natka pietruszki, sól, cukier) - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki - 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek
Kuchnia co dniasmakuje fajnie. Ale chyba smak mi się zmienił, awokado rulez! ;) A taka sałatka spokojnie starcza na nakarmienie 4 osób. 500 g piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy do miski i obsypujemy granulowanym czosnkiem, słodką papryką, grubo mielonym czarnym pieprzem i czarną solą. Mieszamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy na rumiano(...)roszponkę. Kilkanaście zielonych oliwek kroimy na połówki i wrzucamy do sałaty. Obieramy ze skórki połówkę awokado, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty i oliwek. Na górę dorzucamy kurczaka. Całość obsypujemy garścią ziaren słonecznika i siemieniem lnianym (wyprażonymi wcześniej na suchej patelni). Na koniec polewamy 1 łyżką octu balsamicznego i 5 łyżkami oliwy z oliwek. I skrapiamy sokiem z cytryny
Marder&Marder Manufactureprosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra (lub mieszanka przypraw typu kebab-gyros) papier ryżowy około 30 dużych arkuszy olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę pekińską pokroić na drobne
głodny alergikpoczytałam i upichciłam. Wyszło pyszne więc się dzielę. Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: jedna podwójna pierś z kurczaka pół puszki ananasów i cały sok mała puszka kukurydzy pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej dwie łyżki łagodnego keczupu dwa ząbki czosnku dwie łyżki sosu sojowego dwie łyżki sosu balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru) łyżeczka sosu chili(...)podlać ciutkę wody. Kurczaka wyjąć i odłożyć. Patelnie wytrzeć papierowym ręcznikiem. 2. Mieszankę chińską wrzucić na patelnię i podlać sokiem z ananasa. Dusić aż warzywa zmiękną (nie powinny się rozgotować) około 10 min. Dodać ananasa pokrojonego w kostkę i kukurydzę. Chwilkę razem podusić. Dodać keczup, sos sojowy, sos balsamiczny, sos chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomieszać, dodać 1/4 szklanki
Mama z miastasuszona kolendra- 1 łyżeczka * oliwa z oliwek- 2 łyżki * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz- do smaku Krewetki oczyścić i zamarynować w sosie sojowym, soku i skórce z cytryny, sprasowanym czosnku, suszonej kolendrze oraz startym imbirze. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać zamarynowane krewetki (wraz z marynatą) i smażyć 3-4 minuty, w międzyczasie przewracając krewetki na druga stronę(...)sosu), wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem, posypać odrobiną suszonej kolendry. 2. Piersi z kurczaka z kaparami w sosie pomidorowym, 2 porcje: * piersi z kurczaka- 2 sztuki * pomidory krojone w puszce Łowicz- 1 puszka * cebula- 1 sztuka * czosnek- 2 ząbki * kapary- 2 łyżki * jogurt naturalny- 2 łyżki * słodka papryka, oregano, sól- po 1 łyżeczce * pieprz- szczypta * oliwa z oliwek- 2 łyżki
Kraina Miodem Płynącamasła; 1 łyżka czerwonego octu winnego; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; Szczypta świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Dodatkowo: Olej do smażenia; Laski selera naciowego - do podania; 2 duże marchewki - do podania. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Sposób przygotowania: Skrzydełka z kurczaka umyć, delikatnie osuszyć, podzielić na 3 części (lotki - tą najchudszą część(...)średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Następnie dodać czosnek granulowany oraz pieprz i podgrzewać, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż skrzydełka będą usmażone. Do średniej wielkości miski wsypać mąkę pszenną. Dodać sól ziołową oraz świeżo zmielony, czarny pieprz i wymieszać. W tak przygotowanej mące obtaczać kawałki skrzydełek z kurczaka. Obtoczone w mące skrzydełka smażyć partiami, w głębokim
Gospodyni MiejskaIndyk to mięso polecane przez dietetyków. Obok kurczaka, królika, cielęciny i strusia zaliczane jest do mięs białych, nawet udziec indyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka! Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona(...)marynata do indyka to sos sojowy z octem balsamicznym, miodem i czosnkiem. Składniki: 1,300 kg udźca indyczego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3-4 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu dowolne zioła Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będzie smaczne :) Składniki na 2 osoby: 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio 1 pojedynczy filet z kurczaka około 80 g mrożonego szpinaku (około 2-3 bryłki) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % natka pietruszki sól, pieprz do smaku olej/oliwa do smażenia(...)większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku. 3. Przesuwam smażące się pieczarki na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam
Gotowanie...to proste !