kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:259/624)

Makaron z kurkami 153

Składniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki, 1 czerwona papryka, 150 g mrożonych kurek, 1 podwójna pierś kurczaka, 200 ml kremówki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukujemy go zimną wodą. Następnie pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy

Aga w kuchni
Naleśniki z kurczakiem i warzywami 127

papryki (ok. 38 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 1850 (ok. 32 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka soku z cytryny, - pół kubka jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - przyprawy(...)patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. 8. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. 9. Naleśniki podajemy z sosem czosnkowym (wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i jogurtem). Naleśniki z kurczakiem i warzywami są bogate w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Cygara drobiowe z pieczarkami 180

kurczaka bez kości – filet 0,5 kg pieczarek 100 g wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 jajko folia spożywcza 2 łyżki masła Piersi z kurczaka rozkrawamy na połowę , po czym każdą połówkę, przecinamy jeszcze na pół , tak, żeby uzyskać z każdej dwa plastry . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , mają pozostać dość(...)boczek siekamy na małe kawałki i smażymy wszystko na złoty kolor -zazwyczaj wystarczy tłuszcz z boczku , ale czasem trzeba dolać ciut oleju . Doprawiamy solą , pieprzem i wyciśniętym praską czosnkiem , dodajemy siekana natkę pietruszki , mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimny farsz przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach i wbijamy do niego jajko – mieszamy do połączenia składników ( jajko można wcześniej roztrzepać

Ogrodnik w podróży
GALARETKA DROBIOWA 204

Idealna na kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy(...)która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewki, pietruszkę, selera, pora oraz ząbki czosnku. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 1,5-2 godz. Po tym czasie, wyjmujemy na talerz udko, fileta z kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy

Kuchnia MagdaLeny
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 203

cennego czasu. Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli, akurat spełnia te wymogi… i nie tylko.   Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka - 2 łyżki oleju arachidowego - sok z połowy cytryny - 2 łyżki sosu sojowego light - czosnek suszony - świeżo mielony pieprz - mielone chilli - papryka wędzona - świeży rozmaryn - olej kokosowy   Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam(...)kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości, no i w rozmiarach też jest różnica (dwa ważą ok. 600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka na mrożonki, wlewam olej arachidowy, sok z cytryny, sos sojowy, dodaję czosnek, pieprz, chilli, paprykę wędzoną i gałązki rozmarynu. Woreczek szczelnie zamykam i odstawiam na godzinę do lodówki (można

mojewypiekiinietylko
Soczysty kurczak a'la Michael 139

Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka złocistej (kamis) 2 łyżeczki kebab-gyros (prymat) 2 łyżeczki kebab- shoarma (kamis) 3 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę) Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania). Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi przyprawami(...)oraz natrzeć czosnkiem. Odstawić na ok. godzinę, żeby mięso mogło nasiąknąć przyprawami. Na blaszkę rozwinąć  folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura i czas zależy od piekarnika) Można podać z ziemniakami lub ryżem. Do  sałaty użyłam sosu vinaigrette. Składniki: 3 łyżki oliwy

The Sweet Damsel
Kaszotto z kurczakiem, fasolką szparagową i brokułem 269

kaszotto :-) Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 opakowania kaszy jęczmiennej (2x100 g) 1 kostka rosołowa (z kurczaka) 1 brokuł 1 duża pierś z kurczaka lub 2 małe oliwa 2 garście fasolki szparagowej 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli PRZYGOTOWANIE Do garnka nalać 1 litr wody, zagotować, następnie dodać kostkę rosołową, rozciąć woreczki i wsypać kaszę. Gotować około(...)jednego garnka. Wystarczy fasolkę wrzucić do środka, a brokuł ugotować na parze. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do miski lub głębokiego talerza. Polać oliwą i przyprawić pieprzem, solą, słodką papryką i chilli. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze wymieszać i przełożyć na głęboką patelnię. Smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać

Passions hobbies life
Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon 329

down for recipe in English Kurczak duszony z miodem i cytryną (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 12 ząbków czosnku, tylko obranych i pozostawionych w całości 1 cytryna, pokrojona w ósemki 3/4 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki miodu świeże liście oregano do podania Przygotowanie: Rozgrzej(...)ogień do średniego, włóż cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj czosnek i podsmaż przez kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu. Włóż udka ponownie do patelni wraz z cytryną, bulionem i miodem. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut lub do momentu aż kurczak przestanie być różowy w środku. Ponownie wyjmij udka z patelni

karmelowy
Kurczak ze szpinakiem w sosie gorgonzola 125

porcje: Filety z kurczaka: 1 duża pierś kurczaka sól, pieprz, tymianek 1 łyżka oliwy z oliwek Sos z gorgonzoli: 1 łyżka masła 80 g sera gorgonzola  25 ml brandy lub whisky 1 łyżka śmietanki kremówki ale może też być 18%   Szpinak:   1 łyżka masła   2 ząbki czosnku   100 g szpinaku świeżego lub mrożonego(...)czosnek. Podsmażać aż czosnek delikatnie się zrumieni, dodać świeży szpinak, doprawić szczyptą soli, smażyć chwilę aż liście szpinaku "zwiędną". Szpinak mrożony dodać do podsmażonego czosnku i po wymieszaniu odstawić z ognia.   Pierś z kurczaka opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć i oczyścić z włókien. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Posypać przyprawami. Rozgrzać olej na patelni i położyć

Kubki smaku
Czerwone curry z krewetkami (lub kurczakiem) i zieloną fasolką 147

grubym, głębszym rondlu rozgrzewamy bardzo mocno olej kokosowy. Wrzucamy na niego kolendrę i kumin, smażymy mieszając 2 minuty, aż przyprawy zaczną podskakiwać i uwolnią aromat. Dodajemy do naczynia czosnek i imbir – smażymy mieszając kolejne dwie minuty, żeby dodatki dobrze zainfuzowały olej. Wrzucamy cebulki – znowu dwie minuty smażenia i mieszania. Dodajemy marchew – smażymy 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Wlewamy(...)trzeba oczyścić i pokroić w poprzek włókien w paski grubości palca, następnie usmażyć na 2-3 łyżkach oleju kokosowego z posiekanym ząbkiem czosnku, mielonym imbirem, mieloną kolendrą i mieszanką przypraw curry (żółtej lub czerwonej). Tak naszykowanego kurczaka dodajemy do curry w tym samym momencie co krewetki i podgrzewamy w sosie aż osiągnie odpowiednią temperaturę, około 5-6 minut. SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
potrawka z kurczaka z warzywami... 136

Składniki: podudzia z kurczaka filety 6 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, mąka kukurydziana 3 łyżki, marchew 3 sztuki, papryka czerwona 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, ząbki czosnku 2 sztuki, woda 4 kubki, kucharek(...)łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, koperek 1/2 pęczka podudzia kurczaka filety pokroić na kawałki, obsypać mąką kukurydzianą i na gorącym oleju zrumienić marchew, papryki, cebulę, czosnek w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw pieczarki w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw wszystko dodać do mięsa, wsypać kucharka i podsmażać

W Mojej Kuchni Lubię
Łatwy kurczak po indyjsku 444

jest przepisem ze strony Kuchnia Lidla . Zapraszam do przygotowań!    Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 2 ćwiartki kurczaka 50 g masła 1/2 cebuli, drobno posiekanej 15 g świeżego imbiru, startego na tarce 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki przyprawy curry 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 2 łyżki octu(...)kości i skórę wyrzucamy lub zostawiamy np. na rosół), kroimy na małe kawałki. Piersi z kurczaka kroimy w nieregularną kostkę. Odstawiamy na bok. 2. W garnku z grubym dnem na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i smażymy około 7 minut, aż zmięknie. Dodajemy czosnek, cynamon, pieprz cayenne, przyprawę curry, anyż i goździki, mieszamy i smażymy około 1 minutę. Wlewamy

My Culinary Art
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 184

feta, smażone tofu itp.).   Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4     Składniki: 150 g Makaronu Czanieckiego kokardka mała, 1-2 piersi kurczaka, 1 czerwona papryka, 200 g dyni, 2 liście jarmużu, cukinia, 3 ząbki czosnku, 1 cebula szalotka, 1/2 szklanki oliwek (czarne, czerwone,  zielone), 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 gałązki tymianku(...)pokroić w plasterki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię i paprykę, dusić 6 minut. Dodać cukinię, tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty. Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną. Podawać

SzczyptaSmaQ
PIERŚ Z SUSZONYMI POMIDORAMI I CZOSNKIEM 120

Składniki na 2 porcje: 1 średnia pierś z kurczaka (ok. 150 g) 1/3 słoika suszonych pomidorów po odsączeniu (ok. 90 g) 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów (ok. 20 g) 10 cm pora (ok. 50 g) 3 ząbki czosnku (ok. 15 g) 3 średnie ziemniaki (ok. 270 g) 400 g tartych buraczków (ja miałam domowe słoiki, ale mogą(...)pokroić na plasterki. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w talarki. 3. Olej wlać na patelnię, wrzucić czosnek, pomidory i por. Chwilę podsmażyć na następnie podlewać wodą i dusić na małym ogniu. 4. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ok. 4 cm. Przyprawić solą (jak najmniej), pieprzem (szczypta), kurkumą (ok. 1/2 łyżeczki), ostrą papryką

Vroblewska-fitlife
Kurczak 3x paprykowy z tagliatelle 205

paprykę pieczoną, wędzoną i świeżą. Dla miłośników ostrzejszych wrażeń możecie dodać też papryczkę chilli, a dla maluchów można ją zupełnie pominąć. 1 podwójna pierś kurczaka 4-5 papryk 1 czerwona cebula 1 cytryna 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (świeża lub suszona) 2 łyżki wędzonej papryki w proszku 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka(...)papryki i cebulę. Wyciskamy sok z upieczonej cytryny, dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę octu winnego, 2 obrane ząbki czosnku, papryczkę chili bez pestek, 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę oregano, łyżeczkę soli oraz pieprz. Wszystko razem blendujemy na gładko. Pierś kurczaka oczyszczamy i drobno kroimy. Dwie małe, lub jedną dużą paprykę kroimy na cienkie paseczki. Na patelni podsmażamy najpierw mięso

Dieta bez mleka
Pomidorowy kurczak z winem 310

dobrać wino, które napra wdę nam smakuje (nie przy padkowe), bo całe danie zyskuje jego smak i aromat.   2 duże piersi z kurczaka 2 cebule 30 dag pieczarek puszka pomidorów (400g) 3 ząbki czosnku szklanka białego wytrawnego wina 2-3 łyżki mąki olej, masło sól, pieprz, papryka ostra, papryka ostra, zioła prowansalskie    1. Piersi z kurczaka

Szefowa kuchni