godzinie zmyłam, a w między czasie wolnowar nastawiłam na pozycję „high” i roztopiłam słoninę z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu), ząb kami czosnku i świeżymi ziołami (rozmaryn i tymianek), potem włożyłam kawałki kurczaka na 6 godzin. Wytopiony smalec przykrył kurczaka, który powoli w nim się dusił. Przygotowany tak kurczak nie wysycha i pozostaje soczysty. Tym sposobem można przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędanie było bardziej pożywne dołożyłam pokrojoną w grubą kostę cukinię. Przyprawy i sos dokładnie jak z dania tutaj, które nam wyjątkowo smakowało. Skoro imbir, czosnek i mleko kokosowe sprawdziło się z delikatnym mięsem piersi z kurczaka, spróbowałam z dorszem. Jest wyśmienity, polecam! Prosto i dietetycznie. Składniki: 400-500 g filetu z dorsza 200 g mleka kokosowego 1 ząbek czosnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry oraz jaskrawej czerwieni papryczki chili. Doskonałym uzupełnieniem jest delikatne mięso kurczaka i przezroczysty makaron sojowy. Wykonanie tej wspaniałej potrawy nie jest ani bardzo pracochłonne, ani skomplikowane (choć przepis może(...)odrobiną gotowego "rosołku". Wywar w smaku powinien przypominać rosół. Gotowy wywar przecedzamy, kurczaka zostawiamy do przestygnięcia, resztę wyrzucamy. Mięso obieramy i rwiemy na małe kawałki, odstawiamy. Wywar stawiamy na minimalnym ogniu, żeby nie tracił temperatury. Pasta/baza: 1-2-centymetrowy kawałek imbiru, utarty 3 ząbki czosnku, utarte 1\3 łyżeczki pasty krewetkowej (opcjonalnie) 1 zielona papryczka chili, bardzo drobno posiekana
Kuchnia Prezydentowejjest kurczak w takiej panierce- i to bez żadnego glutaminianu sodu! CYTRYNOWO-TYMIANKOWY KURCZAK Z MAKARONEM I SAŁATĄ LODOWĄ (na 6 osób) 2 podwójne piersi kurczaka 2 jajka 1 duża cytryna 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków tymianku 1 szklanka bułki tartej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu oliwa do smażenia 3 łyżki masła 1 opakowanie makaronu Casarecce(...)otrzymamy cztery kotlety. Nastawiamy wodę na makaron. Dwa jajka wbijamy na głęboki talerz i rozbełtujemy. Na płaski talerz ocieramy skórkę z całej cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody
les mirabellesobiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna porcja (dla około 8 głodnych osób) 1 kg szyki wieprzowej 2 duże cebule 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 200 ml bulionu z kurczaka 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki ( 400 g ) sól Szynkę umyć, usunąć błonki i pokroić w kostkę(...)tłuszcz wrzucić cebulę, pieczarki i od razu posolić 1 łyżeczką soli (aby cebula i pieczarki szybciej puściły sok i połączyły się ze smakiem ze smażenia mięsa). Zetrzeć również ząbek czosnku i dodać do cebuli. Smażyć, aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Wtedy wlać bulion, dodać usmażone kawałki szynki, przykryć pokrywką i dusić przez 45 minut. Następnie dodać
Posadzone i zjedzonejogurtu greckiego naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrego ketchupu sól do smaku PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy
Kulinarne Fantazje Mariolitowarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 czerwona papryka, - 15 dag pieczarek - śmietana 18% - 2 łyżeczki mąki - sól, pieprz - czosnek mielony - papryka słodka mielona - sos sojowy - olej - zielona cebulka lub szczypiorek ( opcjonalnie ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki. Na patelni
Kuchnia z widokiem na ogródsię Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej. Marynata na bazie Coca-Coli dodaje niezwykle miły smak kawałkom kurczaka. Wszyscy pokochają tak przygotowane szaszłyki z kurczaka. Składniki: 2 szklanki Coca-Coli 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1/2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku pomarańczowego 6 piersi z kurczaka pokrojonwego w 2 cm kostkę
naRuszciejednak pogoda nie dopisała i wylądowały w piekarniku. Ostateczny rezultat przerósł moje oczekiwania - koniecznie spróbujcie! Szaszłyki z kurczaka Składniki pierś z kurczaka (lepsze by były filetowane udka ale nie mogłam dostać ;-( ) 2 - 3 łyżki majonezu duży ząbek czosnku jedna(...)spora cebula sól, pieprz, papryka słodka Do dzieła!!! Pierś kroimy w dość grubą kostkę. Majonez mieszamy z przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na dnie naczynia układamy cebule pokrojoną w grube talarki a na niej układamy kurczaka wymieszanego w marynacie. Odstawiamy na klika godzin a najlepiej na noc. Kawałki kurczaka nabijamy na patyczki do szaszłyków i wersja na grill : układamy
sierotka maRysia w kuchniryżem. Składniki: 8 udek kurczaka ( były małe jak i podudzia ) 8 podudzi kurczaka Po ½ papryki czerwonej, zielonej, żółtej 1 cebula sałatkowa 1 puszka ananasa 1 ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayen ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku Olej Bulion/ woda Wykonanie: Paprykę podpiekamy tak aby usunąć skórkę, możemy ją również zgrillować(...)Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, cayen, papryką słodką i ostrą. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, kurczaka podsmażamy na oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy. Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Podajemy
Smaki Ewydobrej kiełbasy, pokrojonej w kostkę 1 cebula, posiekana 1 marchew, pokrojona w kostkę 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę 2 ząbki czosnku, posiekane 500ml passaty pomidorowej ok. 1,5 litra bulionu jarzynowego 1 ćwiartka z kurczaka po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang. 1 liść laurowy 2 łyżki suszonego majeranku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Suchą(...)obsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez 5 minut. Do kiełbasy dodajemy czosnek, majeranek, pokrojoną marchew, pietruszkę i passatę pomidorową - zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Krok 4. Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Moja Książka Kucharskabardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju arachidowego. Wrzucamy imbir, czosnek, trawę cytrynową, seler i liście kafiru. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy ciepłym/gorącym bulionem oraz 1,5l ciepłej/gorącej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu. Kurczaka kroimy w niezbyt duże paski. Na patelni na maksymalnie silnym
Kulinarna Pokusabardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być(...)dość silnym ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju arachidowego. Wrzucamy imbir, czosnek, trawę cytrynową, seler i liście kafiru. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy ciepłym/gorącym bulionem oraz 1,5l ciepłej/gorącej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu. Kurczaka kroimy w niezbyt duże paski. Na patelni na maksymalnie silnym
Kulinarna Pokusabędziemy marynowali kurczaka. Ja marynowałam ok 1 godziny ale można dłużej. Samo wykonanie zajmuje jakieś 30 minut. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka ciecierzycy w zalewie 2 średnie pomidory 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 4 łyżki oleju Mieszanka przypraw do marynaty : 1/3 łyżeczki kardamonu mielonego, 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej, 1/3 łyżeczki(...)grube piórka i zeszklić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko podsmażyć żeby czosnek się nie przypalił i dodać pomidory pokrojone w kostkę. Można pomidory obrać ze skórki lub użyć pomidorów pelati z puszki. Całość podsmażyć do momenty aż pomidory rozpadną się tworząc sos. Dodać zamarynowanego kurczaka i poddusić całość - można dodać 2-3 łyżki wody. Następnie dodać ciecierzycę i poddusić
Ze smakiem bez glutenu