kurczaka 500 g malutkich młodych ziemniaczków 1 pęczek zielonych szparagów 500 g pomidorków cherry 3 łyżki oliwy z oliwek pierz, sól, słodka papryka, czosnek granulowany tymianek PRZYGOTOWANIE Oliwę mieszamy z dużą ilością przypraw i nacieramy kurczaka - odstawiamy do lodówki na pół godziny. Ziemniaczki szorujemy, kroimy na pół i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy. Szparagi myjemy
Moje Kuchenne Rewelacjechwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki. Duet idealny! Składniki: 2 piersi z kurczaka ok kilograma dwie sól, pieprz trzy garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku plaster masła Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy ze szpinakiem na patelnię z niewielką ilością oleju. Dusimy aż odparuje wodę. Doprawiamy do smaku
Z Majeczką w kuchniświeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka, którą przyprawiamy według uznania. Z brokułu wycinamy różyczki, następnie wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy. Pomidory i ser mozzarela kroimy
Podróż w kulinariagranata. Bo w każdym posiłku musi coś chrupać! Także zapraszam Was na pyszny sandwich z chrupiącej francuskiej bagietki! SKŁADNIKI: - 1 francuska bagietka - 4 skrzydełka z kurczaka - warzywa: 2 małe cukinie, 2 szalotki, 1 ząbek czosnku, 2 słodkie spiczaste czerwone papryki - 1/2 pęczka natki pietruszki - świeże liście bazylii - wypustki z granatu - 4 łyżki Optima Omega 3 - awokado - 2 łyżki syrop klonowy(...)dodatkowo Optima Omega 3 do posmarowania bagietki Warzywa kroimy na prążki i podsmażamy na Optimie Omega 3. Po 4 -5 minutach dodajemy syrop klonowy i karmelizujemy warzywa. Skrzydełka z kurczaka oprószamy przyprawą i sezamem, podsmażamy je na złoty kolor na Optima Omega 3. Warzywa przekładamy do słoiczka. Mięso z kurczaka możesz w domu oddzielić od kości i zabrać gotowe
SMYKWKUCHNIgotowaniu. Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Proporcje na formę o wymiarach 23 x 23 cm Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 1 pierś z kurczaka 400 g mrożonego szpinaku 1 mozzarella 3 jajka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 opakowanie ciasta francuskiego olej do smażenia sól morska świeżo zmielony pieprz 1 żółtko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ciasto wyjmujemy(...)kropimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, uważając, aby czosnek nam się nie przypalił. Szpinak wrzucamy na patelnię z warzywami i odparowujemy na małym ogniu. Gdy pozbędziemy się całej wody ze szpinaku wyłączamy ogień, solimy i pieprzymy. Kurczaka koimy w kostkę, delikatnie oprószamy solą i pieprzem i również smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu
Kulinarne przygody Gatityszybka i prosta, a do tego nie trzeba wielu składników. Składniki: tortellini z serem 1 op. brokuł 2 małe szt. czosnek 2 ząbki majonez light 4 łyżki jogurt naturalny 1 łyżka musztarda 1 łyżka filet z kurczaka 2 szt. sól 1 łyżeczka pieprz 1/2 łyżeczki olej do smażenia Metoda: 1. Makaron tortellini ugotować według wskazówek na opakowaniu. Brokuł(...)odcedzić i pozbyć się łodyżek tj, rozdrobnić na malutkie różyczki. Dodać do tortellini. 2. Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Dodać do sałatki. 3. Dodać majonez, musztardę, jogurt oraz posiekany czosnek. Dokładnie wszystko wymieszać i wstawić do lodówki, aby sałatka nabrała smaku
Kuchnia Paulettesporcji węglowodanów, to oczywiście kupka ryżu, tortilla lub kromka klasycznego pieczywa będzie jego świetnym uzupełnieniem. Składniki: 3 - 4 nieduże piersi z kurczaka 1 łyżka oliwy 2 (1+1) łyżeczki soku z limonki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżeczki suszonego jalapeno 1 łyżeczka oregano 1 łyżka cukru muscovado kilka łyżek startego(...)ostrego sera sól i pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: Kurczaka zamarynować w oliwie i soku z limonki (1 łyżeczka) z dodatkiem soli i pieprzu wg smaku. Odstawić na 1/2 godziny. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie do miękkości lekko oprószając solą. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę na większym ogniu. Dodać oregano, jalapeno, 1 łyżeczkę soku z limonki
zadanie-gotowanieSkładniki na kurczaka: 2 duże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane i doprawione od serca solą i pieprzem 70g drobnej bułki tartej sól i pieprz Składniki na szpinak: 8 łyżek oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego) 250g liści szpinaku, umytych 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki ½ łyżeczki suszonego chilli(...)przełóż je na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie rozgrzej resztę oliwy na drugiej patelni, wrzuć szpinak, czosnek i chilli, dopraw solą i smaż mieszając przez około cztery minuty, aż szpinak „zwiędnie”. Przełóż kurczaki na talerze, wyłóż na każdego po trzy łyżki salsy i podawaj ze szpinakiem. Smacznego! English version Chicken in Breadcrumbs With Tomato
karmelowyktóre udało mi się dostać bez kości. Sposób na kurczaka Składniki na 4 porcje: 1 kg podudzi z kurczaka ok. 8 kawałków olej rzepakowy sól pieprz słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sos: 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu tabasco (ja użyłam piri piri(...)minut w temperaturze 180 stopni. Sos: W rondelku rozpuścić masło, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać cukier, miód, sól, przecier pomidorowy, sos tabasco lub inny i papryki w proszku. Wymieszać i wystudzić. Podawać do upieczonego kurczaka obtaczając (smarując) w nim mięso. Sposób na surówkę z buraczków: składniki
Fabryka pomysłówdrugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną . Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy ryż . Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się typowe dania kuchni polskiej, jednak czasami, chcąc czegoś wyjątkowego, można przygotować(...)się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa
Kulinarny karnet Christopherapółtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól(...)stron na złoto. Ćwiartkę z kurczaka płuczę pod bieżącą wodą i rozdzielam na dwie części. Boczek i kurczaka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i zostawiam na średnim ogniu. Ł yżką zbieram szum, który powstanie. Imbir ścieram na tarce, czosnek kroję w plasterki, z papryczki wyjmuję pestki i kroję w paseczki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone wcześniej składniki
Cook&Lovecałość. Chow mein z krewetkami Składniki: 4 -5 porcji 250 g chow mein makaronu, noodles 400 g piersi z kurczaka 1 łyżka kukurydzianej mąki 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy 1 por średniej wielkości 3 ząbki czosnku 1 żółte chili 1 jalapeno 2-3 łyżki jasnej soi 2 łyżki ryżowego octu 1 pęczek kolendry 250 g pieczarek(...)choi 500 g krewetek, w skorupkach Potnij piersi z kurczaka na cienkie plastry i wymieszaj z kukurydzianą mąką. Obierz krewetki. Resztki skorupiaków wykorzystaj na bulion. Przekrój papryki na pół. Oczyść z gniazdek i pokrój na cienkie paski. Chili, jalapeno i por pokrój w krążki, czosnek w plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Grubo posiekaj kolendrę. Pokrój pak choi
codojedzeniapyszna,rozgrzewająca ,lekka i syta-uwielbiam jesień i ta prostą zupę,polecam SKŁADNIKI: dynia po kawałku włoszczyzny(marchewka,seler,pietruszka) czosnek 2-3 ząbki pół cebuli kawałek pora, 2 ziemniaki, 2 rosołki, 2 piersi z kurczaka grzanki lub groszek ptysiowy -co kto woli łuskane pestki dyni lub słonecznik sól,pieprz kawałeczek świeżego imbiru PRZYGOTOWANIE: do dużego garnka wrzucamy obraną(...)pokrojone w dość duża kostkę,bo i tak będziemy to miksować,dajemy również piersi z kurczaka,żeby się w tym wywarze ugotowały,tylko pamiętajmy ,żeby je wyjąć przed zmiksowaniem,cebulkę podsmażamy lekko i dodajemy również do naszej zupy,dodajemy też rosołki,sól ,pieprz wciskamy czosnek i tarkujemy świeży imbir-do smaku,gotujemy ok 30-40 min do miękkości warzyw.Wyjmujemy piersi
Swojskie jedzonkosamych barwach. Mięso na grillu nie musi być nudne. Polecam łączyć mięsa z owocami. marynata: 4 udka z kurczaka 4 nóżki z kurczaka 2 cebule sól,pieprz 1/2 szklanki octu winnego 7 gałązek koperku 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii marynata porzeczkowa: 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki 2 łyżki miodu 3 łyżki wina czerwonego sol, pieprz(...)łyżkę marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła. Sos: Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę
wesoła kuchniaporcji): 1 czerwona papryka 1 por (tylko biała część) 7 pieczarek fasoli czerwonej konserwowej 1 papryczka chilli 1 cukinia bazylia, sól, pieprz, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 250 ml wody 1 duża pierś z kurczaka Fasolę przekładamy wraz z zalewą do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy solą(...)pozbawione nasion - chyba że lubimy bardzo ostre potrawy można z nasionami) wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem oraz bazylią, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu aż powstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli
Moje-pitraszenie