kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:578/1024)

Chrupiące nuggetsy 356

imprezie. Wystarczy tylko podać je  z ulubionymi sosami. W moim przypadku były to czosnkowy i majonezowo-ketchupowy. Wczoraj przygotowałam je jako przekąskę na domówkę ze znajomymi. Był to strzał w 10, gdyż cieszyły się ogromną popularnością ze względu na ich chrupkość. Ten efekt można osiągnąć dzięki obtoczeniu kawałków kurczaka w gęstym cieście naleśnikowym doprawionym curry, papryką w proszku(...)ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę (tak, aby dominowały płatki). Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron lub na głębokim oleju jak frytki. Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Przygotowanie: Majonez wymieszać z jogurtem

Fabryka pomysłów
Diwali – święto świateł i pysznego jedzenia 174

wody. Na tym etapie możesz dodawać też mięso czy inne warzywa jeśli planujesz zmodyfikować przepis. Smaż kilka minut i dodaj sos pomidorowy z saszetki numer 3. Gotuj potrawę 5-7 minut, a następnie dodaj upieczoną dynię i podawaj. kurczak tikka masala PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 5-6 podudzi z kurczaka – 1 łyżka pasty Patak(...)pastą Patak’s Tikka Masala. Najlepiej zrób to na 20-30 minut przed smażeniem. Smaż kurczaka na patelni z pokrywką przez 12-15 minut, na średnim ogniu aby kurczak się usmażył w środku a nie spalił zanadto z zewnątrz. Podawaj. bakłażan tikka masala z pomidorkami PRZYGOTOWANIE: 35 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 1 średni bakłażan – pół

nietylkopasta.pl
Czerwone curry z kurczaka i mango 190

mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki cytrynowej (gdyby nie była dostępna  można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża(...)obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek). Doprawiamy sokiem z limonki,cukrem i sosem rybnym. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Podajemy z ryżem jaśminowym i posypujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Słodki sos chili 150

kilku łatwo dostępnych składników. Do domowych spring rolls i sajgonek . Do smażonych czy pieczonych ryb, żeberek, krewetek i kurczaka (np. tego , tego lub tego ), do panierowanego tofu. Do ryżu z warzywami albo nawet do maczania frytek . Domowa wersja sosu słodkie chili będzie zawsze lepsza niż ta kupiona w sklepie! Mój sposób na ten sos ma jeszcze jedną zaletę – jest utrwalony

Karo in the Kitchen
RYŻ SMAŻONY PO TAJSKU 375

limonki także znacząco podnoszą smak dania i dają poczucie kompletności całego posiłku.  Aby całość była bardziej sycąca, możecie przygotować mięsną wersję dania dodając pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka. Należy obsmażyć ją w pierwszej kolejności, na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Pozostałe składniki dodając jak w przepisie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanego ryżu ( np. z poprzedniego(...)posiekanego szczypiorku 1 mała cukinia (żółta lub/i zielona) 1 mała czerwona papryka ¹⁄₂ papryczki chili  PRZYPRAWY 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki oleju sezamowego sól morska, pieprz DO PODANIA : świeża kolendra, pokrojona na cząstki soczysta limonka OPCJONALNIE : 1 mała pierś kurczaka WYKONANIE Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przesypujemy na duży talerz. Czosnek ścieramy na tarce, cukinię kroimy

cool and minty
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 166

Rolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem

To co kocham
Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem 96

gotować oddzielnie ryżu, ani ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką Czas wykonania: 30 min (+ 1 godzina oczekiwania) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej (100 g) 250 g fileta z kurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego) 3 jajka 4 łyżki mąki krupczatki

KuchniaWeDwoje.pl
Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem 207

ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką Czas wykonania: 30 min  (+ 1 godzina oczekiwania) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej (100 g) 250 g fileta z kurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego) 3 jajka 4 łyżki mąki krupczatki

KuchniaWeDwoje.pl
Kurczak pieczony w panierce z krakersów (w marynacie jogurtowej/śmietanowej) 215

krakersy nadają mu odmiennego smaku. U mnie świetnie sprawdza się jako przekąska z ulubionym sosem, dodatek do domowych hamburgerów oraz propozycja na obiad, która dobrze komponuje się z ziemniakami i surówką. Wersja pieczona jest mniej kaloryczna i posmakuje dzieciom, jak i dorosłym. Kurczaka możecie też usmażyć na głębokim oleju, ale ja preferuję tą pierwszą opcję. Polecam! (2-3 porcje

Di gotuje
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 213

mała puszka konserwowych ok. 20 dag) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić na mniejsze kawałki ( jeśli były to kiełki

Buniabaje w kuchni
Sznycle w płatkach owsianych 165

ogórki kiszone 7 plastrów boczku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję grilla. Plastry boczku układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut, aż się spieką. Filety z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przez woreczek śniadaniowy. Przyprawiamy solą

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 165

daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia, 1 łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego

Moniki Smakołyki
Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym 144

odsączyłam wodę. Posiekałam. Na patelni rozpuściłam masło i dodałam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Obsmażyłam z każdej strony. Dodałam posiekany szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Delikatnie oprószyłam solą. Kiedy pierś już się usmażyła zalałam wszystko śmietaną i chwilę jeszcze podgrzewałam żeby sos się zredukował. Dorzuciłam do gorącego pokrojony w kawałeczki ser typu brie (ok. 1-2 łyżek pokrojonego

Pieprzyć z Fantazją
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 221

awokado to nigdy nawet nie używałam w kuchni. Za to zasmakowałam ostatnio w kurczaku z miodem. Pierwsze były skrzydełka w miodowej marynacie z grilla na urodzinach przyjaciela Michała. Muszę upomnieć się o przepis, bo były boskie... ;) Robiłam już w delikatnej wersji fileta w miodowym sosie. Tym razem wyszło trochę na ostro. Jednak ilość pieprzu można zredukować, jak tam kto lubi(...)dobrze się skomponował. Taki inny niedzielny obiad. Frytki były tym lepsze, gdy wygrzebywałam nimi resztki sosu w naczyniu. ;) Nie robiłam zdjęć naczynia po upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi trochę się przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek marynata:  1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu

Anioszek w kuchni
Skrzydełka z kurczaka w ostro-słodkiej marynacie 69

Lubicie poobgryzać skrzydełka z kurczaka? Jeżeli tak, to mam przepis na świetne skrzydełka z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem imbiru i czosnku. Skrzydełka są najpierw upieczone w piekarniku, dzięki temu skórka jest bardzo chrupiąca, a potem wymieszane z marynatą, i króciutko podduszone - dzięki temu chrupkość pozostaje i dodatkowo zostaje otulona lepką, słodko- ostrą marynatą. Lubię podawać(...)słodko-kwaśno A osobom lubięcym takie azjatyckie smaczki polecam jeszcze przepis na  smażonego kurczaka po azjatycku Skrzydełka z kurczaka w ostro-słodkiej marynacie Składniki: 6 skrzydełek z kurczaka sól marynata: 2 łyżki oleju kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu słodkiego z chilli 2 łyżka miodu albo syropu z agawy 5 łyżek sosu sojowego do posypania

Smaczny zeszyt