czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać, odstawić na bok. Koperek drobno posiekać. Cebulkę obrać, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jednej miski wrzucić przyprawionego kurczaka, posiekany koperek, cebulkę, majonez, ser, śmietanę oraz jajka i mąkę. Wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawić masę na ok. 20 minut, by nieco “odpoczęła”. Na patelni rozgrzać olej(...)tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać jako obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki lub jako przekąskę na imprezę z ulubionymi sosami, np. czosnkowym . Smacznego! Zobacz również przepis na: kotlety po francusku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerównież przepadłam wraz z pierwszym kęsem - zresztą powiem szczerze, że nie spodziewałam się niczego innego, ponieważ jestem wielką miłośniczką sosu teriyaki i wszystkiego, co w nim zatopione. Moje Dzieci myślały w pierwszej chwili, że to kąski z kurczaka, a nie z kalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌 Jest to bardzo popularne na zagranicznych(...)nawet zatwardziali mięsożercy zakochają się w tych kąskach! 😋 SKŁADNIKI: 1 kalafior 1 szklanka mąki (dowolnej) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA SOS TERIYAKI: 2 łyżki oleju (użyłam sezamowego) 6 łyżek sosu sojowego 4 - 5 łyżek syropu klonowego (można zastąpić miodem lub brązowym cukrem) 2 łyżeczki octu (użyłam ryżowego) 2 łyżeczki startego imbiru
Słodko-Słony Świat Ilonyrównież przepadłam wraz z pierwszym kęsem - zresztą powiem szczerze, że nie spodziewałam się niczego innego, ponieważ jestem wielką miłośniczką sosu teriyaki i wszystkiego, co w nim zatopione. Moje Dzieci myślały w pierwszej chwili, że to kąski z kurczaka, a nie z kalafiora i nie mogły się nadziwić, że zwykły kalafior może "taaaak" smakować!👌 Jest to bardzo popularne na zagranicznych(...)nawet zatwardziali mięsożercy zakochają się w tych kąskach! 😋 SKŁADNIKI: 1 kalafior 1 szklanka mąki (dowolnej) 1 szklanka mleka 1 łyżeczka soli 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA SOS TERIYAKI: 2 łyżki oleju (użyłam sezamowego) 8 łyżek sosu sojowego 3 łyżki syropu klonowego (można zastąpić miodem lub brązowym cukrem) 2 łyżki octu (użyłam ryżowego) 3 łyżeczki startego imbiru
Słodko-Słony Świat Ilonybyły standardowe placki ziemniaczane podawane z gulaszem. Potem przyszła kolej na coś lżejszego, czyli placki z kalafiora , które wraz z sosem koperkowym lub czosnkowym goszczą na moim stole latem. Kolejną propozycją na danie tego typu są siekane placuszki z kurczaka, sera żółtego i pieczarek. Mięciutkie, dobrze doprawione i po prostu rozpływające się w ustach. Koniecznie spróbujcie! Składniki: 2 piersi
Życie ze smakiemteż będzie fajną opcją. Na 4/5 porcji Pulpety ok 500 gram mięsa mielonego z indyka lub z kurczaka 1 jajko M ok.4/5 łyżek wody sól,pieprz 1 plaska łyżka majeranku 1 łyżka bułki tartej mały ząbek czosnku Na sos 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 250 gram włoszczyzny (u mnie mieszanka mrożona) sól pieprz 1 łyżka cukru wegeta
Andzia PichciDziś kolorowa wegetariańska tarta z ciasta francuskiego z warzywami – m.in.: brokułami, marchewką, pomidorkami, wszystko w sosie jajeczno-śmietanowym i przyprawami – pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 świeży(...)tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety. Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście. Tarte piekę ok. 35 minut. Podaję! Przepis lekko zmodyfikowany w składnikach i przygotowaniu znalazłam tutaj
Zasmakuj KuchniNaleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko. W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili
cool and mintybardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki(...)połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pierzem. Po tym czasie roztrzepujemy wodę, śmietankę i mąkę, dodajemy do grzybków na patelni, mieszając do ponownego zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy pulpety, mieszamy. W razie potrzeby można mocniej przyprawić. Podajemy posypane natką pietruszki <3 My jedliśmy z gotowanymi ziemniakami
CynamonemPoOczachbardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej 150 ml śmietanki 12 % 100 ml wody 3 łyżki mąki(...)połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pierzem. Po tym czasie roztrzepujemy wodę, śmietankę i mąkę, dodajemy do grzybków na patelni, mieszając do ponownego zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy pulpety, mieszamy. W razie potrzeby można mocniej przyprawić. Podajemy posypane natką pietruszki <3 My jedliśmy z gotowanymi ziemniakami
CynamonemPoOczachdusić go na patelni. Raz, dwa i gotowe. Podczas duszenia mięsa powstaje pyszny kremowy sos. Dlatego danie to podaję zawsze w towarzystwie ryżu. Mięso jest bardzo soczyste a por nadaje fajnej ostrości tej potrawie. Szczerze polecam, szczególnie tym zabieganym. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 pory pęczek dymki szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietany kremówki sól, pieprz tłuszcz do smażenia
Pobite gary Barbarysekret! Tajemnicą idealnego przyrządzenia skrzydełek to przede wszystkim przyprawy. Gotuję kawałki kurczaka w przyprawach orientalnych i takie same przyprawy dodaję do ciasta naleśnikowego. Ot! i cały sekret :) Ale po kolei: Składniki: skrzydełka - zależy ile, dla jednej osoby około 6 kawałków, czyli 3 całe skrzydełka płatki kukurydziane przyprawy - słodki sos chili (to podstawa), curry, sos sojowy, papryka ostra, pieprz, papryka słodka(...)czysto! Panierujemy każdy kawałek osobno. 6. Popanierowane kawałki kurczaka wkładamy do gorącego oleju i smażymy na złoty kolor - około 5-8 minut. Kiedyś smażyłam w garnuszku na ogniu, ale na szczęście dorobiłam się już frytownicy - o wiele wygodniej :) Odsączamy. I gotowe! 7. Podajemy z miseczką sosu czosnkowego. A kawałki skrzydełek jemy w mój ulubiony sposób - palcami
dobra gospodyni dom wesołym czyniPulpeciki w sosie koperkowym to bardzo klasyczny i prosty przepis. Uwielbiam go za to, że jest łatwy do przygotowania i zawsze smakuje genialnie. Kiedy nadchodzą chłodniejsze dni, takie pożywne dania są jak znalazł. Dodatkowo w pulpeciku można przemycić trochę warzyw, ja do swoich zawsze dodaję marchewkę, ale zarówno pietruszka, seler, dynia, papryka(...)cukinia sprawdzą się genialnie. To jakiego mięsa użyjecie, również zależy od Was, u mnie akurat jest wieprzowina, ale kurczak, czy indyk również się sprawdzi. Przepis można zatem dowolnie modyfikować i dopasować do swoich upodobań i smaków. Pulpeciki w sosie koperkowym Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny duża marchewka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
PatiGotujepieczarki brunatnej lub grzybów azjatyckich · 1 łyżka masła / oliwy · 1 łyżeczka sosu rybnego · pieprz do smaku · 100 g pędów bambusa(...)mała marchewka · garść dowolnych kiełków · pierś z kurczaka · 2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: · makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy
Bazując na smakuMakaron z kurkami w sosie śmietanowym – propozycja na piątkowy obiad :) Zaś fani mięsnych dań mogą wzbogacić potrawę np. o mięsko z kurczaka :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:100%;} } @media(...)auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – Składniki: 150g makaronu (u mnie spaghetti) 200g kurek 1 łyżka masła 1 mała cebula (ok. 70g) 1 ząbek czosnku 240g śmietany 18% gęstej (do zup i sosów
Kulinarne Przebojetylko miseczki z kalarepy. Środka oczywiście nie należy wyrzucać, można np ugotować zupę :) Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15min). Cebulę i fileta z kurczaka drobno pokroić. Najpierw zeszklić cebulę z rozgniecionym czosnkiem, a później dołożyć mięso i lekko podsmażyć. Pomidora sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pozbywając się wodnistych części. Mięso(...)piec przez 30min. Pod koniec posypać po wierzchu startym kozim serem. Smacznego :) RADA: Kalarepy można podać z sosem, ale same też dobrze smakują :) Kategoria: Dania bez glutenu , Obiad , WYTRAWNIE , Zapiekanki Tagged: kalarepa , kasza gryczana , kozi ser , kurczak
https:KKuchniaMniam