Sycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na zupy z warzywami , zajrzyjcie do nich Składniki: 1 mały brokuł 1 mały batat 2 średnie ziemniaki 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 l bulionu drobiowego(...)rozgotowany!). Większe różyczki gotować trochę dłużej. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić zupę solą i pieprzem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem Brokuły zapiekane z serem pleśniowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakjest po prostu daniem samym w sobie. W praktyce jednak możemy zastosować ją jako bazę lub dodatek do innych potraw, w tym mięsnych – tak jak zrobiliśmy my w naszym kurczaku peperonata . Wszystko to nasuwa oczywiste i całkiem słuszne skojarzenia z francuskim ratatouille czy węgierskim leczo . Dziś jednak skupiamy się na peperonacie w „czystej” postaci. Jako taką najlepiej chyba podać(...)szybki obiad ”. Peperonata 2015-04-20 12:24:03 Lekkie, zdrowe i kolorowe wegetariańskie danie wywodzące się z włoskiej tradycji kulinarnej. Doskonałe na szybki obiad lub kolację o każdej porze roku, jak również w charakterze dodatku do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka
Kulinarna Pokusamakaron, a wybór warzyw zależy wyłącznie od Waszego gustu i zawartości lodówki. Tymczasem jednak skupmy się na wersji sprawdzonej i przetestowanej, a do tego przepysznej :) Składniki: - podwójna pierś kurczaka - 200 g ryżu, najlepiej jaśminowego - 300 g wybranych warzyw, świeżych lub mrożonych - 3 jajka - sos sojowy jasny i ciemny - przyprawy: imbir, curry, słodka papryka, czosnek - sól, pieprz - olej(...)można użyć dużej, głębokiej patelni. Woka rozgrzewamy, następnie wlewamy olej i wrzucamy mięso. Ważne jest to, by pamiętać o mieszaniu - w patelni mamy bardzo wysoką temperaturę, która błyskawicznie zamyka pory w mięsie, przez co jego smażenie trwa dosłownie chwilę, ale też łatwo je przypalić. Po kilku minutach, gdy widzimy, że się usmażyło, dodajemy warzywa. Ponownie mieszamy przez kilka minut
Kulinarne zapędy Kokosaknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu “mieszanka chińska(...)like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata
Martyna Cooksknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata
Martyna Cooksktórego akcja zawitała po raz drugi zgłosiliście 28 przepisów, z czego zaakceptowałam 27 (u jednego z blogerów zabrakło banerka i mimo pisania prywatnej wiadomości, nie doczekałam się do tej pory odpowiedzi), a na Durszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne(...)przez kogo są pisane, szczególnie ci w Was, którzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik
Weekendy w domu i ogrodzieknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata
Martyna Cooksknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka chińska(...)like to do everything by myself! And I strongly recommend you do the same. SKŁADNIKI (4 porcje): 300 g wołowiny, u mnie bavette 1 średnia marchewka 1 średni por (biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata
Martyna Cooks... nawet i w żałobie. Święta zbliżają się wielkimi krokami. Wprawdzie dla mnie są w tym roku zupełnie zbędnym elementem kalendarza i skoro nie ma już z
Kuchnia po mojemuPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)musztardzie, mieszam dokładnie, czosnek obieram, kroję w kostkę, dodaję do całej marynaty i odstawiam na noc - jak nie mam czasu to przygotowuję rano tego samego dnia, a w porze obiadowej kilka godzin później piekę; piekę w temp. 190C grzaniem góra - dół bez termoobiegu przez godzinę, od czasu do czasu polewam powstałym sosem. Gotowe dekoruję zielonym akcentem - natką, rukolą. Podałam
Zasmakuj Kuchnizjeść, pomyślałam i tak też zrobiłam. Jednak smak jaki powstaje w czasie smażenia, jest rewelacyjny. Z nataki wydobywają się całkiem inne aromaty, niż te do których przywykliśmy. 2 piersi kurczaka 0,5 szklanki natki pietruszki jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta tłuszcz do smażenia ręczniki papierowe Mięso lekko rozbijamy, nie chodzi o cienki płat, ale i masywną(...)delikatne i soczyste, a nie przypominały starej rozdeptanej podeszwy, nie dziurawimy go widelcem. Każde takie nakłucie powoduje, że soki wypływają na patelnię. A jak po zamknięciu się porów na mięsie, nie przedziurawimy tej powierzchni, wszystko zostaje w środku. Ja sama często zapędzam się z widelcem na kotlety przy ich obracaniu. Dlatego aby nie skrzywdzić, obok patelni
Dieta moja pasjapyszną surówkę z marchewki do obiadu z dodatkiem jabłka i chrzanu, doprawiona sokiem z cytryny i odrobiną cukru. Surówka z marchewki nabierze wyjątkowego smaku z dodatkiem ananasa, selera lub pora, a nawet pokrojonej na kawałeczki brzoskwini. Jak zrobić surówkę z marchewki z chrzanem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na surówkę z marchewki do obiadu i ulepszajcie(...)kulki ziemniaczane i surówka z marchewki z chrzanem>>> chrupiący halibut smażony z ziemniakami z wody i surówka z marchewki z chrzanem>>> skrzydełka z kurczaka w miodzie , ryż na sypko i surówka z marchewki z chrzanem>>> kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem i surówka z marchewki z chrzanem
Moja Książka KucharskaZawsze jak zrobię sobie takie danie to następnego dnia zabieram do pracy. Wystarczy tylko włożyć do mikrofali i podgrzać. Bardzo mi to smakowało. Imbir obrać
Kuchnia Pokoleń