kaszą Sałatka z kurczakiem Sałatka meksykańska Sałatka z czerwoną pomarańczą i stekiem wołowym Sałatka z łososiem wędzonym Bakłażany po kaszubsku Pieczywo na Andrzejki Chlebek naan Podpłomyki z solą i kuminem Chlebek włoski z pesto i botwinką Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa Tarta z rybą wędzoną Tarta z nadzieniem musztardowym Tarta z porem i słonecznikiem Tarta z grzybami(...)kotlety pieczarkowe pyszny przepis Quesadillas z kurczakiem, serem i guacamole Parówki mumie Naleśniki z jajecznicą Naleśniki z kurczakiem i brokułami Grillowany bakłażan z pikantną pastą z makreli Dania na ciepło na Andrzejki Bigos z brukselką Muszle makaronowe z serem Muszle makaronowe faszerowane Zapiekanka makaronowa po bolońsku Kotlety mielone pieczone Krem z cukinii i pora Pieczona dynia i biała kiełbasa
Dorota Smakujereguły znika co do joty. Pamiętajcie proszę, aby wybierać pierś z kurczaka nienafaszerowanego antybiotykami, hormonami wzrostu i karmionymi paszami GMO (niestety większość takich kurczaków na świecie będzie legalnie tym karmiona przez dwa kolejne lata). Dla własnego spokoju i zdrowia lepiej bezpieczniej jest kupić pierś z kurczaka ekologicznego lub zagrodowego - ze sprawdzonego źródla ( w ograniczaniu spożycia mięsa świetne jest(...)cukru - dodatki: puree ziemniaczane/ulubiona kasza/ grzanki z masełkiem i czosnkiem surówka z marchwii i jabłka/ gotowane buraczki z jabłkiem/ surówka z pora/ sałatka na bazie miksu sałat Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Filetujemy - pozbywając się kości, chrząstek i podwięzin. Umieszczamy w misce, łączymy z kilkoma łyżkami oleju, wyciśniętym
Symfonia SmakówIlość ostrych przypraw można dozować według upodobania, my lubimy dość ostro, więc zupkę doprawiłam spora ilością ostrej papryki. 4 pałki z kurczaka 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy 4 liście z białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 1/4 selera 4/5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 4 kulki ziela angielskiego(...)liść laurowy szczypta kurkumy szczypta ostrej papryki sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego Pałki z kurczaka zalać 2,5 l zimnej wody, dodać sól, ziele angielskie i liść laurowy i gotować ok. 30 minut. W tym czasie warzywa umyć i pokroić , dodać do gotującego się mięsa. W tym momencie wsypać również zieloną soczewicę. Zupę mieszać co jakiś czas. Kiedy
Krylowa Kuchniaostatnim wpisie podzieliłam się z Wami przepisem na pyszne orkiszowe chlebki pita. A dziś pora na pyszny farsz do tychże chlebków. Gwarantuję, że będzie pysznie! :) SKŁADNIKI (farsz do 6-8 chlebków) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy curry lub shoarma 3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego sól
DefinicjaSmakuSałatka Cezar 2018-08-24 09:39:44 Porcje 2 Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Mowa oczywiście o sałatce Cezar. Historia jej powstania owiana jest wieloma legendami, a składniki pozostają wciąż tematem spornym. Jedno jest pewne, że sałatka w pierwotnym składzie zawierała: sałatę rzymską, grzanki, czosnek(...)wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny, wartościowy i pożywny posiłek. Jako bezpieczną i szybszą
Wędrówki po kuchniRówno rok temu, o tej porze roku byliśmy w upalnej Tajlandii. Tamte smaki, zapachy, klimat barów w których jedliśmy, często wspominam. Bardzo trudno jest mi odtworzyć w naszych realiach tamte potrawy które jedliśmy, mimo używania przypraw które przywiozłam. Staram się jak mogę aby smaki przywróciły nam tamte dni. Ostatnio na blogu opisałam(...)czosnek mieszamy i smażymy około 1 minuty, aż cebula zmięknie ale czosnek się nie przypali! Dodajem kurczaka, smażymy 3 min. aż będzie złoty (przy okazji nastawiamy wodę w czajniku aby się zagotowała). Czas na seler, marchewkę i czekamy 2 min. aż zmiękną. Pora na kapustę, sok z limonki, sos rybny i sojowy - mieszamy. Makaron zalewamy wrzątkiem, zgodnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej białka, niacyny i witaminy A i D. Zamiast białego ryżu wybieram brązowy, gdyż ma więcej białka, witamin i mikroelementów niż jego oczyszczony brat. Żeby nie było nudno, indyka duszę w porze i selerze naciowym, a ryż gotuję z marchewką(...)olej. Mieszamy, zmniejszamy ogień. Łodygi selera dzielimy na pół wzdłuż i kroimy na małe plasterki. Dorzucamy do pora i mieszamy. Indyka kroimy w paski, dorzucamy do warzyw. Dodajemy sól i kolendrę. Dusimy na wolnym ogniu. I taka filozofia z tym kurczakiem ;) Smacznego
Kucharzycadaję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci nosem (podobnie jak w sałatce jarzynowej). Ważne jest również zielone - dużo lubczyku, naci pietruszki. Por również wrzucam z zieloną częścią. Najważniejszy jest chyba jednak lubczyk, zwany przez moją mamę "niemiecką maggi", która rosła u nas dziko w ogródku. Czas gotowania - długo, wolno i ani minuty(...)deseru użyłam raz, do opalania cebuli już wiele razy). Składniki: ok. 400 g wołowiny (np. antrykotu z kością) 2 duże tylne ćwiartki kurczaka (ze skórą) 3 l wody 4 średnie marchewki 2 małe pietruszki 1 por (cały lub tylko biała część) ½ średniego selera 1 średnia cebula (opalona płomieniem razem z łupinką) 3 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kilka
bistro mamakurczaka i niepalonej kaszy gryczanej z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: Średnie Liczba porcji : 4 Bardzo prosta zupa z pulpetami, za to absolutnie niecodzienna. Z trzech powodów. Po pierwsze zrobiona jest na esencjonalnym bulionie warzywnym – poniżej przepis. Po drugie pulpety. Otóż nasza zupa z pulpetami zawiera pyszne kuleczki utoczone z mielonego kurczaka(...)smaku. Zupę z pulpetami i kładzionymi kluskami jest sycąca i treściwa. Jesienną porą warto podkręcić ją dodatkiem chilli lub solidną porcją mielonego pieprzu. Zupa z pulpetami i kładzionymi kluskami doskonale sprawdzi się o każdej porze roku Składniki: Pulpety 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki
Niedzielny kucharzskórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam podzielić je na pół. Dokładnie myjemy mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i obsmażamy mięso
Kulinarne przemyslenianatka selera (gruba część) kawałek pora 50 ml wody sól pieprz kajeński Piersi pokroiłam na połówki, doprawiłam solą i pieprzem kajeńskim, a następnie zawinęłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie pokroiłam w plasterki cebulę, czosnek, seler i por, marchewkę starłam na dużych oczkach. W garnku rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę, czosnek i por, podsmażyłam do zarumienienia. Dodałam sos pomidorowy(...)wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, 180°C. Podałam z bezglutenowym makaronem z brązowego ryżu
nietadietalistków świeżej szałwii masło pieprz papryka ostra mielona * zamiast gotowej mieszanki możemy użyc następujących warzyw: ziemniaki, cebula, pieczarki, por, papryka czerwona, papryka żółta, natka pietruszki Wykonanie: W woku rozpuściłam masło, na które wrzuciłam pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Obsmażyłam mięso, potem wrzuciłam na nie zamrożoną mieszankę warzyw po staropolsku, przykryłam i dusiłam około 15 minut. Co jakiś
Blondynka Gotujepękają. Z podanych proporcji będziemy mieli 14-15 dużych pysznych krokietów. P.s. jako dodatek polecam marynowane jalapeno- petarda Na farsz 4 ćwiartki z kurczaka z rosołu (ok. 1 kg) 2 gotowane marchewki z rosołu 1 gotowany por z rosołu 1 mała, gotowana pietruszka z rosołu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku sól i pieprz Na16(...)gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu. Mięso z kurczaka obrać z kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z warzywami. Można je też rozdrobnić za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub malaksera. Cebulę posiekać, dodać do mięsa. Do mięsa
Krylowa Kuchniasól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy kilka kropel barwnika spożywczego zielonego DODATKOWO kiełki sałaty - tutaj dowolny wybór zielona część pora 5 malin -mogą być mrożone 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 łyżka oliwy Piersi z kurczaka marynujemy w oliwie , chili , oregano oraz soli kilka godzin . Grillujemy około 3 minut z każdej strony przed samym podaniem następnie(...)smarujemy je oliwą i grillujemy na lekko brązowy kolor aż zmiękną - trzeba uważać by nie za długo grillować by nie wyschła by można było zwinąć ja w rulon. POR Kroimy wzdłuż w bardzo cieniutkie paseczki i dekorujemy potrawę. KIEŁKI Odcinamy kilka kiełków nożyczkami i dekorujemy. Smacznego
na gaziepieprz do smaku gar 8 litrów wody Wykonanie: Żołądki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Pałki z kurczaka myjemy i czyścimy. Antrykot moczymy w zimnej wodzie. Następnie przekładamy wszystko do dużego gara. Zalewamy zimną wodą aby zakryło nam mięso. Dodajemy marchew,por,seler,pietruszkę.Wrzucamy liść laurowy,ziele angielskie,pieprz sól,paprykę,gałkę muszkatołową i starty czosnek.Gotujemy do momentu
Różowa kuchnia