makaron po seczuańsku z kurczakiem z rosołu i marchewką... 243mąka pszenna, - do smaku maggi, 1/2 kg marchewka ugotowana mieszankę makaronową o składzie: makaron BIO XXL, tajski makaron sojowy,suszone boczniaki,suszone grzyby mun,czosnek,por,papryczka chili ugotować na "al dente" w ciut osolonej wodzie i gotową wylać na sito dwie porcje kurczaka z rosołu wyjąć na talerz 1/2 litra rosołu wlać do rondla i zagotować, śmietanę słodką
W Mojej Kuchni Lubię
Wytrawne 228fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś z gęsi Kurczak w sosie Makaron z indykiem Burgery Majonez Polędwiczki Placki ziemniaczane Penne
Biały fartuszek
Tajska zupa z kurczakiem 210mawiał klasyk, coś z zupełnie innej beczki. Moja wersja tajskiej zupy na bazie mleka kokosowego. Pełna aromatycznych przypraw, rozgrzewająca, krzepiąca, świetna dla żołądka, odżywcza. Podobno ta zupa to taki tajski rosół. Przygotowuje się ją w przypadku wszelkiego rodzaju infekcji. Faktycznie, mleko kokosowe ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze i grzybobójcze, a ponad to tyle składników odżywczych, że spokojnie może zastępować napój(...)potrzebujecie: 400 ml mleka kokosowego- zainwestujcie i kupcie takie bez konserwantów i innych dodatków, jest droższe, ale jest także ogromna różnica w jakości i smaku! 500 g mięsa z kurczaka 4 marchewek 1 pietruszki całego pora 3-4 łodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty
Pichceniomania
Massaman Curry z wołowiną i batatami 164Massaman Curry to klasyk kuchni tajskiej. Według źródeł Massaman Curry pochodzi już z 17/18 wieku, a pierwszym w historii zarejestrowanym przepisem na massaman curry był „Kurczak Massaman curry w gorzkim soku z pomarańczy” („ Chicken Massaman curry with bitter orange juice „). Massaman Curry to pikantne danie pełne smaków i aromatów. Mieszają się w nim wszystkie znane(...)znalazł miłośników na całym świecie :) Jego głównym składnikiem jest tzw. „pasta massaman curry” przygotowywana od podstaw. Ja poszłam na dość duże skróty i wykorzystałam gotową „Czerwoną tajską pastę curry” (najlepszy skład, godny polecenia ma ta pasta ), którą wzbogaciłam o przyprawy charakterystyczne dla dania, ale w niej nie występujące: cynamon, kardamon i liść laurowy. Ponadto cechą charakterystyczną
Moja Delicja
Kurczak z warzywami i mlekiem kokosowym 239się o kupionej dawno temu i zapomnianej puszce mleka kokosowego. Tak z dania poniekąd chińskiego wyszło poniekąd tajskie. Lekko fusion, lekko orientalnie, słodko i ostro równocześnie. Wspaniałe połączenie, które warto wypróbować w swojej kuchni :) Składniki: - 500 g mięsa z kurczaka - opakowanie mrożonych chińskich warzyw - puszka mleka kokosowego - olej kokosowy / rzepakowy - curry - sos sojowy - słodka papryka - czosnek granulowany - chilli w proszku(...)patelni. Albo woku, o ile posiadacie. Gdy mięso będzie podsmażone, wrzucamy warzywa, smażymy razem przez kilka minut, a gdy nabiorą temperatury i sprężystości zalewamy całość gorącą wodą, tak, by kurczak i warzywa były zakryte, a następnie dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Teraz nadchodzi pora na gwiazdę wieczoru - mleko kokosowe. Dowiedziałam się, że w niskich temperaturach zmienia
Kulinarne zapędy Kokosa
Sataye z kurczaka i wołowiny z sosem orzechowym 267Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, ale sezon jest grillowy, więc jak słońce wyjrzy, to można coś na ruszt wrzucić. Najlepiej mięso, chociaż można też kurczaka. Tym bardziej
slodkokwasnapl
Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 226Jako że został mi wywar z przygotowania japońskiej zupy RAMEN , postanowiłam zrobić rosół na trawie cytrynowej. Od dziś wchodzi on na listę moich ulubionych dań! Polecam
Tajskie smaki
Czerwone curry po tajsku 191swojemu . Zamiast sugerowanej piersi kurczaka użyłam karkówki. Nie powiem, dość sceptycznie podeszłam d o tego zadania, ponieważ zraziłam się innymi gotowymi mieszankami przypraw. Które po przygotowaniu potrawy nie wiadomo jak smakowały. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Zostałam bardzo miło rozczarowana! Ale zacznijmy od początku! Usmażyłam mięso na oleju. Przeprawę Royal Brand czerwone Curry po tajsku rozrobiłam z wodą i dodałam
Malinowe Pocałunki
Pasta curry zielone 186podać coś szybkiego i ciekawszego niż kanapka. Te smaki pasują do każdego dania, szczególnie w kuchni tajskiej. Taką pastę przysmażoną na gorącym tłuszczu, aby wyciągnąć wszystkie smaki, można dodać do zupy dyniowej, do kurczaka, ryżu, makaronu, warzyw, do sosów. Pachnie bardzo intensywnie nawet po miesiącu leżakowania w lodówce. Składniki
To co kocham
Zupa Tom Yum 222Opis: Tom Yum to tajska, ostra zupa, która przygotowywana jest na bazie bulionu lub wody. Zazwyczaj podawana jest z krewetkami lub kurczakiem. Zupa ma charakterystyczny i znakomity ostro-kwaśny smak. Zupa Tom Yum jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Składniki: 400 ml wody 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków 1 puszka mleczka kokosowego 2-3 łyżki pasty
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
WIEPRZOWINA W 5 SMAKACH Z GRZYBAMI ( Five spice pork ) 273kolejny przepis inspirowany kuchnią tajską i chińską ( od której ostatnio nie mogę i chyba wcale nie chcę się uwolnić! ). Był już kurczak w przeróżnej postaci .. rybka na ostro … były sajgonki i dania wegetariańskie … Dziś przyszła pora na wieprzowinę w 5 smakach. Danie niesamowicie aromatycznie, niezwykle łatwe i sycące. Tanie danie jest świetnym pomysłem np. na randkę ;) Gwarantuję
Ostra na Słodko
Tom Kha z owocami morza.Tajska zupa z mlekiem kokosowym. 270Dzięki wielkie za mobilizację :) To druga zupa tajska, za którą przepadam :) Na pierwszym miejscu nadaj TOM YUM, na którą przepis znajdziesz tutaj: http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/ostro-kwasna-tajska-zupa-z-krewetkami.html Tom Kha jest łagodniejsza i słodsza niż Tom Yum. Może być gotowana z samymi warzywami ( marchewka, kalafior, grzyby, kapusta, brokuł, malutkie kukurydze- wariacji jest sporo ), z kurczakiem, tofu, samymi krewetkami, kalmarami lub z miksem(...)dziś podaję :) Składniki na około 6-8 miseczek zupy 1 litr bulionu z kurczaka lub litr wody 2 "laski" trawy cytrynowej 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal ( opcjonalnie imbir ale to nie to samo) tym razem dodałam zamrożony 2-3 małe tajskie papryczki chilli ( jak ktoś lubi łagodną zupę radzę dodać jej jak najmniej
Jemy Pijemy
Zupa tajska na listopadowy obiad 161drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może “załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże(...)wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się “przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą. DRUKUJ PRZEPIS Smacznego! Paula Wpis dodaję do akcji: Artykuł Zupa tajska na listopadowy obiad pochodzi
Patchwork
Zupa tajska na listopadowy obiad 211jednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może „załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory(...)Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy moment aż zupa się „przegryzie”. Jeśli jest za gęsta, dolewamy nieco wrzącej wody. Podajemy z makaronem ryżowym, pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą. DRUKUJ PRZEPIS Smacznego! Paula Wpis dodaję do akcji: Artykuł Zupa tajska na listopadowy obiad pochodzi z serwisu Patchwork
Patchwork
TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO 200Mango to jeden z najrzadziej jedzonych przeze mnie owoców – a szkoda, bo jak zapewne wiecie smakuje rewelacyjnie – zwłaszcza wtedy kiedy jest dojrzałe i mega
Ostra na Słodko