kurczak po tajsku - 482 przepisów (strona:24/33)

Łatwy kurczak po indyjsku 444

minut, aż kurczak nie będzie surowy. Przekładamy na talerze, posypujemy świeżą kolendrą, podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. Smacznego! :) * RYŻ NIE MUSI BYĆ NUDNY! Po ugotowaniu ryżu przełóżcie go do miski, doprawcie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszajcie z kilkoma posiekanymi listkami mięty i kolendry. Gotowe! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY

My Culinary Art
Zielone, tajskie curry 126

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Nie wiem na czym polega fenomen curry, ale jestem pewna że jest to danie pełne smaku, koloru i aromatu. Curry …

My Blueberry Corner
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 191

Ten sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos

Karo in the Kitchen
Kokosowe Red curry z bambusem 213

tajskiej lub zwykłej bazylii. Red curry podgrzać razem z połową mleczka kokosowego. Potłuc przekrojoną wzdłuż trawę cytrynową tempą stroną noża i zawiązac z niej supły.Dodać do curry.Jesli stosujemy listki limonki to zgnieść je w dłoniach i dodać od razu. Gotować na średnim ogniu ok 10-15 minut. Na kilka minut przed końcem gotowania dodać sos rybny,kawałki kurczaka,plasterki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zupa Tajska z Kurczakiem 107

tajska. Jej egzotyczny wspaniały smak przywodzi wspomnienie lata i pięknych upalnych dni:) SKŁADNIKI: 400g fileta z kurczaka1,4l wody 1 cebula 1 duża marchew 1/4 papryki czerwonej szczypta chilli 3 ząbki czosnku łyżka oleju 400ml mleczka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej 3-4 łyżki soku z cytryny curry imbir kolendra sól pieprz WYKONANIE: 1. Kurczaka

Dziś Ja gotuje
Kokosowa potrawka z ananasem 243

Robiłam już podobną potrawę aromatyzowaną herbatami z tym , że z bambusem i bez papryki. Okazuje się , że jest to temat rzeka- zupełnie jak pomysły na bigos

Buniabaje w kuchni
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 110

winach i winnicy opowiadała Kate St. Hilaire brand ambasador Ironstone Vineyards. Podczas spotkania mieliśmy przyjemność spróbować 7 win i próbować połączyć je z 5 tajskimi daniami. Do tradycyjnej tajskiej sałatki z grillowanymi krewetkami i kawałkami świeżego mango,  oraz do makaronu ryżowego z krewetkami, tofu i kruszonymi orzechami, podane zostały trzy białe wina, o których importer WINE AVENUE pisze: Leaping(...)końca. Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych

królestwo garów
Pędy bambusa, grzyby shitake i... Zobacz przepisy na typowego "chińczyka" z ryżem 187

kuchni chińskiej. Sięga się przede wszystkim po ten klasyczny, długoziarnisty. Możesz jednak również sięgnąć po ryż jaśminowy, a w ostateczności basmati. Ten ostatni jednak jest właściwy przede wszystkim kuchni tajskiej oraz hinduskiej. Ryż gotujemy „na sypko” (można w woreczkach), a następnie wysypujemy do miseczki, gdzie następnie umieszczamy całą potrawkę, lub też podsmażamy z pozostałymi składnikami, by przesiąknął ich aromatem(...)ryżu? Wersji typowych chińskich potrawek jest bardzo wiele – każdy kucharz ma swój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym

Kuchcik gotuje
Thai Red Chicken Curry 120

Przenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym

Smaki Przyprawy i Kolory
Thai Red Chicken Curry 179

Przenosimy się do Tajlandii, kulinarnie oczywiście. Thai Red Chicken Curry to znakomity balans smaków. To danie różni się znacznie w smaku od Indyjskiego Curry poza tym

Kulinarna rozmowa
BUTTER CHICKEN – kurczak maślany 218

orzechów mielimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę oraz listek laurowy, kardamon i cynamon, szklimy. Zalewamy koncentratem pomidorowym oraz bulionem, dodajemy słodką paprykę, rozdrobnione nerkowce oraz kurczaka wraz marynatą. Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając co jakiś czas ) ok. 20 minut. Zalewamy śmietaną i ponownie gotujemy ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy resztą orzechów i świeżą kolendrą(...)pory cały czas byłam przyzwyczajona do kuchenki gazowej, bo z takiej korzystałam od dziecka. Lubiłam ten płomień żarzący się pod patelnią i możliwość jego naocznej regulacji. W kuchni tajskiej i indyjskiej, która jest moją ulubioną był on niesamowitym plusem. Na indukcji musiałam uczyć się gotować, ale możliwości, które daje płyta Electrolux EHL6740FAZ były dla mnie taki dodatkowym motywatorem. Umiejętność dopasowania

Ostra na Słodko
Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping 139

Mięsny wtorek Tego typu szaszłyki są charakterystycznym daniem "street food", czyli prostego, szybkiego i poręcznego jedzenia sprzedawanego na ulicach. Uliczne jedzenie jest nieodłącznym elementem wszystkich tajskich miast, tajskiej kultury i tamtejszego stylu życia. Jedzą i cieszą się nim wszyscy bez względu na poziom społeczny i zamożność. Szaszłyki są bardzo smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne(...)łyżki sosu rybnego 1 łyżka lekkiego sosu sojowego 100ml mleka kokosowego 60ml oliwy 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki białego pieprzu 450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie paski (około 0,5cm) Przygotowanie :  W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, następnie dodać mięso i dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się sosem. Przykryć i odstawić

Codzienne Gotowanie
Sałatka wietnamska 169

przy tym przepyszny, ponawiam w tym przepisie. Składniki: 1/2 zielonego ogórka sałatkowego 1/3 długiej białej rzepy garść kiełków sojowych 1 mała marchewka 2-3 zielone cebulki (gruby szczypior) Sos tajski: 8-10 cieniutkich plasterków imbiru drobno posiekanych 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu sojowego sok z całej limonki 1 łyżka oleju sezamowego 4 łyżki(...)ukośne plasterki. Mieszamy, robimy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, pamiętając o dodaniu olejów na końcu. Sałatką polewamy dopiero 5 minut przed podaniem.  idealne do ostrych curry lub kurczaka czy wołowiny na wszystkie azjatyckie i indyjskie sposoby

Kuchnia Prezydentowej
Tom Yum Kung 121

miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA DLA ZDROWIA”. Warsztaty prowadzili eksperci sztuki kulinarnej z Tajlandii, którzy w Polsce gościli przez dwa dni. Podczas spotkania zdradzili nam sekrety przygotowania tajskich dań, między innymi Tom Yum Kung – ostro kwaśnej zupy z krewetkami. Trawę cytrynową lekko zgnieść i pociąć na około 5 cm kawałki. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, podzielić(...)dodać grzyby i sól. Zagotować. Doprawić do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki i papryczkami. Na talerzach, zupę posypać kolendrą. Oprócz Tom Yum Kung, przygotowaliśmy również Krathong Thong – siekany kurczak ze słodką kukurydzą, w chrupkiej złotej miseczce z ciasta. Na zakończenie spotkania, poznaliśmy podstawy carvingu, czyli rzeźbienia w owocach. Stworzyliśmy wspaniałe kwiaty ;) *krewetki surowe - szare, nie gotowane – różowe, **bulion

królestwo garów
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 179

Pyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu(...)goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem

Tajskie smaki