komponuję składniki warzyw: paprykę, marchew, grzybki mun, kiełki bambusa i inne. Jednak kiedy czasu brak, używam mrożonych warzyw, taka chińska mieszanka warzyw. Preferuję tą, którą można nabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami 1/2 puszki ananasa
Blondynka Gotujesłońce a myślami przenoszę się w odległe miejsca na mapie. Dziś kolejna wariacja na temat tajskiego curry. Padło na green w wersji wegetariańskiej. Podobne curry, ale w wersji z kurczakiem zaserwowałam ostatnio na planie 10-go odcinka "Szalone Fabryki Polskiej muzyki", którym szaleć będą Ruda Red Lips i mój mąż :) A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa(...)duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego
Jemy Pijemybrokułowa PRZEPIS TUTAJ (klik) 6. Sałatka nicejska z kurczakiem PRZEPIS TUTAJ (klik) DANIA MIĘSNE: 1. Tatar wołowy PRZEPIS TUTAJ (klik) 2. Klasyczny Boeuf Strogonow PRZEPIS TUTAJ (klik) 3. Steki z polędwicy wołowej PRZEPIS TUTAJ (klik) 4. Kurczaczki buffalo PRZEPIS TUTAJ (klik) 5. Burrito PRZEPIS TUTAJ (klik) 6. Wieprzowina po chińsku z ananasem PRZEPIS TUTAJ (klik) POLECAM
Blog z Apetytemnastępnego dnia. Danie powstało z myślą o chińskiej restauracji, w której po raz pierwszy spróbowałam takiego właśnie ryżu, ale było to już bardzo dawno., dlatego próbowałam odtworzyć smak. Jednak dodatki są mojego pomysłu. Każdy może dodać co lubi. Składniki: ryż ugotowany 1 torebka jaja 3 szt. filet z kurczaka 1 szt. fasolka szparagowa 1 kubek zielony groszek
Kuchnia Paulettesparze z dymką, 2 wafle ryżowe - kawa z mlekiem, jabłko - szaszłyki z kurczakiem (przepis na blogu) - duży pomarańcz - kromka chleba z dynią, 1/4 makreli Dzień 5 - 2 kromki chleba słonecznikowego, jajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym(...)blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego, jajko na miękko, pomidor Dzień 7 - 2 kromki pumpernikla, 70 g chudego sera białego, 8 plasterków ogórka zielonego, kawa - jabłko - grillowana pierś z kurczaka z warzywami (przepis na blogu) - 150 ml kiślu żurawinowego (robimy ze słodzikiem nie z cukrem) - 1/2 banana, 150 g jogurtu naturalnego, 3 łyżki płatków fitness Dzień 8 - 2 wafle ryżowe
SMYKWKUCHNIpewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy dobrze przyjrzeć się użytej mieszance przypraw. Mniej więcej taki skład mają różne uniwersalne mieszanki określane mianem „przypraw do dań chińskich” lub podobnie. Bardzo charakterystyczne są dla nich takie składniki jak czosnek, cynamon, imbir, kmin rzymski, chili lub ostra papryka. W przeciwieństwie do gotowych mieszanek z torebek tutaj możemy jednak dowolnie ustalić(...)jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest to więc „stir-fry na szybko” i musimy uzbroić się w nieco cierpliwości – szynka wieprzowa to nie filet z kurczaka i potrzebuje ok. 45 minut powolnego duszenia. Również dodanym na koniec warzywom pozwólmy podusić się spokojnie na niedużym ogniu przez 10-15 minut. Dzięki temu zdarzą zmięknąć, ale wciąż zachowają
Kulinarna Pokusachińskim jedzeniem. Składniki, z których przygotujemy makaron po azjatycku bez problemu kupimy w każdym markecie. Podstawą tego dania jest odpowiedni makaron. U mnie jest on z ciemnego ryżu, ale można też użyć makaronu chow mein lub innego. Makaron po azjatycku jest prosty w przygotowaniu, a danie smaczne i sycące. Spora porcja makaronu, do tego warzywa, trochę kurczaka i wyrazisty(...)pokroić w półplasterki. Imbir obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (powinniśmy otrzymać około 1 łyżki startego imbiru). Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać partiami poszatkowaną kapustę. Smażyć około 4-5 minut ciągle mieszając, aż kapusta zmniejszy swoją objętość (może
Danka Pichcizupy z ciecierzycą, gulaszu chilli czy chińskich pierożków z niespodzianką . Źródło tekstu: http://szama.abdul.pl/ Składniki: 4 placki do tortilli - bardzo dobre są te z Biedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii
ClauditteMissCookingSajgonki to jeden ze specjałów kuchni chińskiej. To odpowiednik naszych rodzimych krokietów. Sajgonki doskonale sprawdzają się jako przekąska dla dzieci, którą możemy zabrać na piknik, czy do parku. Maluchy mają nieduże porcje pełnowartościowego posiłku. Sajgonki można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. Składniki na farsz: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 6-8 średnich pieczarek 50 g kiełków fasoli mung
Dieta bez mlekamięsem, doskonale sprawdza się wieprzowina, kurczak czy krewetki. Istnieją jednak pewne klasyczne składniki, których należy się trzymać chcąc zachować charakter dania, należą do nich chilli, szalotki, sos sojowy, sos rybny, tamaryndowiec, pasty curry, kolendra, bazylia, jest jeszcze wiele innych klasycznych dodatków, które dodadzą tajskiego charakteru tj. pasta krewetkowa, galangal, chińskie grzyby, tajska fasola, trawa cytrynowa itp. jeśli uda Wam się
Słodki KompromisWykałaczki szaszłykowe 300 g piersi z kurczaka 1 łyżka curry 1 łyżka garam masala - świeżo zmielone 1 łyżka oliwy bądź oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę) utarty drobno imbir ( kawałek jakieś 2-3 cm) do smaku pieprz cytrynowy Składniki: 2 woreczki ryżu mieszanka warzyw chińskich ( mrożona) 1 łyżka curry 1 łyżka
ClauditteMissCookingktóre obsługują farangów, czyli obcokrajowców. Oryginalna nazwa Pad Thai to „Gway Teow Pad Thai”.Gway Teow to chińskie słowo oznaczające „makaron ryżowy”, które wskazuje na chińskie wpływy. Niektórzy uważają, że podobne danie do Pad Thai zostało przywiezione do Królestwa Ayutthaya przez chińskich kupców w XVIII wieku. Reszta nazwy zawiera jeszcze więcej wskazówek… „Pad” oznacza „smażony”, a „Thai” oznacza oczywiście tajski(...)pasty z tamaryndowca ✅ 2 łyżki cukru ✅ 3 łyżki sosu rybnego ✅ 2 łyżki czarnego sosu sojowego tajskiego ✅ 1 łyżka sosu sojowego ✅ Biały Pieprz ✅ 350 g makaronu ryżowego ✅ 4 piersi z kurczaka ✅ 1 łyżka czarnego sosu sojowego tajskiego ✅ 1 łyżka skrobi kukurydzianej ✅ 1 łyżka wody ✅ 200 g krewetek ✅ 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego ✅ 3 łodygi szczypiorku pokrojone ✅ 4 jajka ✅ Kiełki fasoli ✅ Duża
RafalCookTen sos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos
Karo in the KitchenUwielbiam kuchnię chińską, uwielbiam sos sojowy, makaron ryżowy, słodko-kwaśne smaki a przede wszystkim woka. Dlaczego? Bo to najbardziej uniwersalne narzędzie, w którym można przygotować pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka 2 łyżki jasnego sosu
Bike By Life