Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 40 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: Na roladki 2 średniej wielkości piersi z kurczaka (rozbite) 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę sól pieprz zioła prowansalskie 4 plastry sera mozarella 6 plastrów szynki parmeńskiej Na sos pieczarkowy(...)rozbitej piersi ułożyć plastry sera i pieczarkowe nadzienie. Zwinąć w roladkę. Roladki zawinąć w szynkę parmeńską. Roladki ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec przez około 40 min. Na sos pieczarkowy Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć ogień i dusić
Spice things upowoce, syrop klonowy. Jak zrobić puszyste naleśniki . Do miski wbić jajko, dodać sól, cukier, kefir oraz topione masło. Ubijać kilka sekund ubijaczką po czym dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Kontynuować ubijanie do momentu dokładnego połączenia się składników. Gotowe ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Patelnię posmarować topionym masłem, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca łyżką nakładać okrągłe(...)zarówno masło jak i kefir były bez laktozy. Ale to głównie ze względu na moją na nią nietolerancję. Lubisz naleśniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki z kurczakiem i sosem paprykowym. The post Amerykańskie naleśniki na kefirze appeared first on MeCooks
mecooksŻeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Robię je często gdy spodziewam się gości, a nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania. Nie da się go zepsuć i zawsze wychodzi pyszne! Składniki: -ok.1 kg udek z kurczaka -1 duża cebula -2 marchewki -2 cukinie -1 papryka Marynata do mięsa: -5 łyżek oliwy z oliwek -2 łyżki musztardy -2 łyżki miodu -2 łyżki sosu sojowego(...)Marchew i cukinie pokroić w grube talarki. Warzywa wyłożyć do naczynia i ułożyć tak, by mięso było na wierzchu. Całość zostawić w lodówce, do marynowania najlepiej na całą noc. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez godzinę. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec przez kolejne 15 minut. Następnie przewrócić mięso na druga stronę i piec kolejne
Smakuj życie!inne w następny poranek. Uspokaja nerwy po walce z porońcem, a także potrafi ukołysać do snu mimo obrzydliwego smrodu Zeugla na ubraniach. Podobno smakuje też świetnie z kanapką z kurczakiem (a to już nie może być przypadek!). Tak niezwykły i rzadki trunek wymaga godnej potrawy, wybraliśmy zatem jedno z najbardziej wykwintnych dań pojawiających się podczas przygody w Toussaint. Wołowina(...)udziałem pietruszki, liścia laurowego, tymianku oraz innych ziół). Zostawiliśmy sporo z tradycyjnych receptur, ale jak zwykle podkręciliśmy i dostosowaliśmy kilka szczegółów. Wiele przepisów na tę wołowinę podaje wersje pieczoną – my zdecydowaliśmy się na duszoną w garnku, gdyż nie każdy z Was ma zawsze dostęp do piekarnika. Zrezygnowaliśmy także z marynowania mięsa, aby skrócić przygotowania – przez 3h duszenia bez problemu
Nerds Kitchenmojej lodówce bezcelowo stoi serek mascarpone - to znaczy, że wezmę łyżkę i go zjem. Całego nie dam rady, więc co zrobić z resztą? Mógłby być sos do kurczaka, ale... Zresztą ciasteczek nigdy za wiele! Wyszły przepyszne - takie delikatne, chrupiące i oczywiście co najważniejsze - kokosoweee! Zróbcie, a przekonacie się sami, że są idealne do kawy, herbaty, czy szklanki mleka. (około(...)wykrawać z niego dowolne kształty. (W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Można też formować kuleczki, które następnie należałoby spłaszczyć.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Odstępy nie muszą być duże, ponieważ ciasteczka mocno nie urosną.) Piec (aż będą rumiane) około 18 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujePrzyszedł czas i na królika. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim stole po raz pierwszy. Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża kumin 2 łyżki(...)Nacieramy królika. Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut. W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki", do królika musimy dodać wody (szklanka gorącej wody). Dodajemy posiekaną kolendrę, liście laurowe i kostki rosołowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut
Smaki Brazyliiminut. Pulpę pomidorową podgrzewamy, dodajemy posiekany czosnek, bazylię oregano, szczyptę soli oraz pieprzu. Przygotowanym sosem smarujemy podpieczony spód do pizzy i układamy dodatki : grillowanego, pokrojonego w paski kurczaka, pokrojoną paprykę, pomidora i oliwki. Całość posypujemy odrobiną suszonej bazylii i wkładamy do piekarnika na dodatkowe 7-8 minut, Podajemy ze świeżą rukolą. Ps. Świetnym dodatkiem jest albo ulubiony ketchup, delikatny jogurtowy(...)idealnie wypieczona. Tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku naleśników ( zwykłych, jak i kakaowych, które jak wiemy lubią się przypiekać i wyjątkowo szybko przypalają ), omletu i mięsa. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! POWŁOKA: W patelni Taurus zastosowano powłokę Teflon™ Platinum
Ostra na SłodkoSkładniki na trzy porcje. Składniki: 500 g mielonej piersi z kurczaka 1 żółtko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Dodatkowo: 3 łyżki siekanej natki pietruszki Przepis: Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy(...)rozgrzanym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut. Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków kiszonych
Emcia PichciSkładniki - 40 dag makaronu rurki - 3 pojedyncze filety z kurczaka - 2 różnokolorowe papryki - sól, pieprz - oregano, przyprawa do gyrosa - olej - 20 dag żółtego sera - 3 ząbki czosnku - 2 duże jogurty naturalne - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu Wykonanie Obrać czosnek, posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem, oregano i z octem. Sos wstawić do lodówki. Makaron(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podzielić na dwie części. Makaron wymieszać z mięsem, papryką i ½ startego sera. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 o C Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój
Świat Smakucebula 100g parmezanu lub innego sera około 200 g makaronu rurki (opcjonalnie) Sos beszamelowy około 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pieprz, sól gałka muszkatołowa Przygotowanie: Kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, do lekkiego zarumienienia. Przygotowujemy sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i podsmażamy około minutę, cały czas(...)pieczarki, smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie. Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem. Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje
Mania Gotowaniaidealny, jest pyszny, nie marnujemy żywności, a że marnujemy jej dużo, to wiemy. O tym ile wyrzucamy jedzenia, przeczytacie TUTAJ. Pasztet z mięsa z rosołu Standardowo gotujemy rosół z kurczaka, wołowiny, indyka, kaczki, gołębia, perliczki czy innego pterodaktyla. To, co nam zostaje, obieramy dokładnie. Wykorzystujemy warzywa, które się gotowały w rosole. Ja używam wszystkich warzyw oprócz cebuli. Jedyne co musimy(...)której będziemy ją wyrabiać, doprawiamy porządnie, białka ubijamy z odrobiną soli, na sztywno i łączymy delikatnie z masą. Masa się rozluźni, nie martwcie się tym, bo się zetnie podczas pieczenia i późniejszego studzenia. Ja piekę w keksówce, na dno wkładamy cienkie plasterki masła lub cieniutki pasek słoniny. Przekładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
ladykitchenMój opiekacz jest biały, ale można go nabyć w kolorze czarnym, czerwonym, szarym oraz inox. Dane techniczne: - moc 1600W, 230V - czas nagrzewania do 6 do 8 min - czas pieczenia od 3 do 6 min w zależności od wsadu - płyta odlew aluminiowy pokryty greblonem - powłoka zapobiegająca przywieraniu Podsumowanie: Już wspomniałam, że jestem niezmiernie zadowolona z zaprezentowanego urządzenia! Wygląda bardzo(...)przyrządzić szybki obiad. Karkówka w marynacie czosnkowo-śliwkowej wychodzi rewelacyjna. Choć ze względu na córkę częściej robię delikatniejsze mięso w marynatach jogurtowych . Moje opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej znikają ekspresowo. Jeśli zastanawiacie się nad zakupem dobrego opiekacza to z czystym sumieniem mogę Wam polecić befsztyk-gofry firmy Dezal. Naprawdę! W najbliższym czasie postaram
Di gotujeteż doskonale do niej pasuje. I tak oto powstała pizza serowa ze świeżym szpinakiem. Przepis bardzo prosty, a jeśli koniecznie musicie mieć kawałek mięcha w pizzy polecam dodać kawałki kurczaka, też będzie bardzo smaczne Pizza serowa ze świeżym szpinakiem 2 sztuki o średnicy około 30 cm Składniki: ciasto na pizzę z TEGO PRZEPISU sos pomidorowy z połowy porcji z TEGO(...)Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go do 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można
PatiGotujerobić inne wersje ramenu i będę listę powiększać. Na pierwszy raz, wystarczy, bo i tak można zejść ze stresu Gotowi? Składniki i przygotowanie Bulion: 1,5 kg skrzydełek z kurczaka 6 porcji rosołowych 6 kawałków szpondra z kością i mięsem 1 kawał antrykotu z kością – mięsa w sumie miałam około 3,5 kg, z czego wołowiny było więcej niż(...)Mięsa układamy na blasze do pieczenia lub w brytfannie i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut. Po tym czasie dodajemy marchewkę, cebulki, cebulę i pora. Pieczemy jeszcze 20 minut. Wszystko przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować bulion. Naczynie, w którym piekliśmy, deglasujemy wodą i zgarniamy wszystkie składniki z pieczenia. Dodajemy to do garnka
ladykitchenZobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw z wykorzystaniem tych past. To jedne z najciekawszych produktów z gamy Patak’s. Mango chutney to słodko-ostry sos, idealny dodatek do pieczonych mięs, kanapek, wytrawnych potraw. Bardzo polubiłam pikle czosnkowe, które podaję podobnie jak mango chutney do mięsa, ale idealnie smakowały także z plackami z cukinii. Uwielbiam takie zestawienia smaków(...)ostrości swojej potrawy dodając całą lub jedynie małą cześć papryczki chilli. Kolejnym krokiem jest dodanie na patelnię pasty przyprawowej i odrobiny wody. To czas na dorzucenie dodatków – warzyw, kurczaka, ryby. To od Ciebie zależy z czym zrobisz ten posiłek. Ostatnim krokiem jest dodanie ostatniej 3 saszetki i sosu pomidorowego. Polecam ten zestaw w połączeniu z kalafiorem – przepyszne Ostatnią
nietylkopasta.plJuż kiedyś wspominałam o tym przepisie, jednak tamten przepis był baardzo chaotyczny:) SKŁADNIKI do marynowania 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża łyżka papryki słodkiej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki KMINU RZYMSKIEGO (nie mylić z kminkami, kminami i innymi, dodaje zdjęcie poglądowe :P:) 2 torebki suchego ryżu 1 duża(...)żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, zalewamy podgrzanym bulionem. Rozsypujemy marchewkę i paprykę. Następnie ukladamy mięso, posypujemy cebulą i kukurydzą. Całość przykrywamy folią aluminiową, lub przykrywką od naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez godzinę
Mamuśka wraca do formyJuż kiedyś wspominałam o tym przepisie, jednak tamten przepis był baardzo chaotyczny:) SKŁADNIKI do marynowania 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża łyżka papryki słodkiej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki KMINU RZYMSKIEGO (nie mylić z kminkami, kminami i innymi, dodaje zdjęcie poglądowe :P:) 2 torebki suchego ryżu 1 duża(...)żaroodpornego wsypujemy suchy ryż, zalewamy podgrzanym bulionem. Rozsypujemy marchewkę i paprykę. Następnie ukladamy mięso, posypujemy cebulą i kukurydzą. Całość przykrywamy folią aluminiową, lub przykrywką od naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 C przez godzinę
Mamuśka wraca do formyJeśli lubicie mięsa z dodatkiem owoców, to jest to idealne danie dla Was. Zwłaszcza podane z aromatycznym sosem paprykowym. Roladki: 2 duże filety z kurczaka słodka papryka w proszku curry suszony czosnek woreczek suszonych moreli olej do smażenia sól, pieprz Sos: 2 czerwone papryki niewielka czerwona cebula 4 duże ząbki czosnku olej sól, pieprz wędzona papryka(...)płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa w roladkę. Spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano na oleju z każdej strony. Mięso przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec 1/2 godziny w temperaturze 160 o C na termoobiegu) lub w 180 o C bez termoobiegu. Obok ułożyć papryki z czosnkiem. W tym czasie cebulę obrać, pokroić
Czerwień i błękitMożliwości jest wiele! Składniki na kruche ciasto: 30 dag mąki 3 żółtka szczypta soli 15 dag masła 2 łyżki śmietany Składniki na pasztet: 750g gotowanego mięsa z kurczaka 2 gotowane marchewki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatkowo: 4 duże jajka na twardo 1 mały słoiczek marynowanych podgrzybków Sposób przygotowania: Ciasto(...)9x20cm. Dziurkujemy widelcem. Wykładamy do środka połowę pasztetu, układamy jajka oraz grzybki i pokrywamy pozostałym pasztetem. Na wierzchu układamy rozwałkowane pozostałe kruche ciasto, a następnie dziurkujemy wierzch. Pasztet pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180st
Kuchnia w czekoladzieRóżyca, marynowane buraki, Wuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny, 2 piersi z kurczaka, 1 (50g) czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki(...)każdej strony. Następnie dodać trochę masła i dosmażyć kotlety na mniejszym ogniu. Można je dopiec w piekarniku. Kotlety położyć na blaszce, na nich ułożyć po kawałku masła i piec kilka minut w piekarniku nagrzanym
królestwo garówsię w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, włożony na chwilę patyczek po wyjęciu będzie suchy. Sos: czekoladę posiekać, włożyć do garnuszka, wlać śmietanę i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzone ciasto(...)przygotowane zostały: chłodnik z zielonych oliwek z grzankami, pastą z czerwonej papryki i czarnych oliwek. Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul i dressingiem na bazie czarnych oliwek. Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami. Wszystkie dania zostały przygotowane z użyciem Hiszpańskich oliwek. zastawa
królestwo garówcebulą pokrojoną w kostkę z solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę razem dusić. Zdjąć z gazu i wymieszać z piersią z kurczaka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać do farszu pokrojone ogórki konserwowe i 200g startego sera żółtego. Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Makaron ugotować z odrobiną oleju i soli(...)napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej pod wpływem gorąca makaron będzie twardy. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 20min. pod przykryciem. Następnie posypać resztą startego sera żółtego i zapiekać jeszcze 10minut. Smacznego
W kuchni u Monikiszybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa z rosołu (użyłam nóżki kurczaka) 1 średnia cebulka 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 serek Apetina India 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1 pełna łyżka świeżej kolendry 1 jajko 1 łyżka masła szczypta(...)posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi i z wierzchu ponacinać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Dip: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego
Oryginalny smak