soli plasterek sera żółtego oliwa Pierś z kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Posypujemy tymiankiem i papryką. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek pomidora oraz kawałek plastra sera - solimy. Kropimy oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30 - 40 minut. Podajemy z surówką(...)kapusty pekińskiej oraz ziemniaczkami*: Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pomidora oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie kilka ziemniaków Kapustę pekińską tarkujemy na dużych oczkach, pomidorka kroimy na malutkie kawałeczki wrzucamy do kapusty, przyprawiamy i polewamy oliwą - wszystko razem mieszamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w małe kawałki, gotujemy. Kiedy będą miękkie odcedzamy wykładamy na patelnię z odrobiną oliwy. Ziemniaki posypujemy bazylią, smażymy
Moje-pitraszenieWiele osób dziwi się dlaczego jem inaczej - wegetariańsko, wegańsko - po co? Kilka lat temu też bym się dziwiła. Uważałam, że skoro jem warzywa, pieczywo, mięso, ciasta piekę sama to znaczy, że odżywiam się zdrowo. Jednak problemy zdrowotne, które zaczęłam mieć, sprawiły, że zaczęłam bardziej przyglądać się temu co jem. Krok po kroku zwiększała się (i nadal się zwiększa) moja dietetyczna(...)mój obiad - kasza gryczana, kotlety fasolowo-soczewicowe, mizeria ze "śmietaną" słonecznikową, kiełki... i stwierdziłam, że to rzeczywiście może dziwić. No bo dlaczego tak, a nie standardowo panierowany filet z kurczaka, ziemniaki i surówka? Kiedyś mi to przecież smakowało. Chcę więc stopniowo wyjaśniać dlaczego zaczęłam jeść tak, a nie inaczej (teraz tak jem głównie dla tego, że mi to smakuje
pyszne zdrowościpieczarek, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka(...)papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem
Tradycyjna kuchnia KasiDziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad dla całej rodziny – kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru). Tak przygotowane piersi z kurczaka są
Słodkie okruszkismażenia WYKONANIE Pierś z kurczaka czyścimy z białych błonek i kroimy w małą kosteczkę. Do mięska dodajemy jajka,majonez,obie mąki,pokrojoną zieleninę oraz starty żółty ser.Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem :). na patelni rozgrzewamy olej i na gorący olej wykładamy łyżką naszą mięsną masę-tak jak pieczemy placuszki lub racuszki. Pieczemy z obu stron na złoty kolor(...)odsączamy na papierowym ręczniku :). Kotleciki są przepyszne :).Ja podałam te kotleciki z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem i brokułem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszawszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam! Scroll down(...)pęczki botwinki, umyte, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę 5-6 młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych w kostkę 200 g boczniaków, pokrojonych w paski 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet
karmelowyPyszną pieczoną pierś z kurczaka, którą się przygotowuje zaledwie w 10 min, a piecze się około 30 min. W czasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest, że to co Wam przedstawię można przygotować dla większej liczby osób. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka(...)dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz ser. Zamykam kieszonkę, posypuję z obu stron przyprawą do kurczaka i nacieram czosnkiem. Na wierzchu posypuję tymiankiem. Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam
Justa próbuje gotowaćOstatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że jestem dumna ze swojego syna :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 opakowanie kremowego serka typu Philadelphia ok 16 szt suszonych pomidorów w oleju 3/4 szklanki tartej bułki 3 łyżki tartego parmezanu 2 jajka sól pieprz Każdą pierś przeciąć na pół(...)Każdą roladkę obtoczyć w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Ułożyć roladki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec około 35-40 minut. Roladki świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami
kuchnia doskiTak przygotowana pierś z kurczaka jest bardzo uniwersalna. Może być podstawą dania głównego, można użyć jej do sałatki lub jako wędlinę do kanapek. U nas tym
kuchnia doskiudko/ćwiartka kurczaka na obiad. Dodam, że było to największe udko/ćwiartka w sklepie, ok. 0,9 kg. Po latach stosowania Diety rozdzielnej zapotrzebowanie na mięso zmniejszyło się - DRASTYCZNIE. Taka porcja wystarcza, dla całej rodziny!" - Napisałem. A dziś chciałbym to rozwinąć. Po odrzuceniu kości z 900 g zostawało ok. 700g mięsa (przed pieczeniem). Taką porcję zjadałem(...)gram (przed pieczeniem) - z 420 do 204 g po upieczeniu, czyli o 52% - ponad połowę. 200 g to porcja wagowo bliska do standardowego kotleta w restauracji. W zeszłym roku jedna znajoma podzieliła się ze mną taką informacją: "Zanim zaczęłam stosować dietę rozdzielną po zjedzeniu pełnej porcji: kotlet + ziemniaki + surówka, zazwyczaj byłam głodna! Kiedy wdrożyłam
Dieta Rozdzielna i Zdrowieposypania sól pieprz tymianek WYKONANIE Piersi z kurczaka oczyszczamy ze skórek jeśli są :).Nacinamy nożem w poprzek ale nie do końca. Boczek oraz ser żółty kroimy w kwadraciki :). W zagłębienia wkładamy naprzemiennie raz serek raz boczek :). Tak ozdobione filety przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Posypujemy serem mozzarellą.Solimy i posypujemy pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części.Dokładamy(...)naszych filetów,polewamy oliwą z oliwek,solimy i posypujemy tymiankiem :). Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy ok.45-50 minut.Zapach przy pieczeniu nieziemski :D. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zajadamy. Ja podałam jeszcze z żółtą fasolką szparagową :). SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaoliwa sól czarny pieprz Ziemniaki i batat obrać. Fenkuły i marchew dokładnie umyć. Batat,ziemniaki i marchew pokroić na podłużne kawałki (frytki). Warzywa ułożyć na blasze ewentualnie wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą. Piec ok. 40 minut w temp. 180-200 stopni. Kwadrans przed końcem pieczenia odwrócić warzywa. Wyjąć wtedy fenkuły. Po upieczeniu warzywa posypać solą i czarnym pieprzem oraz(...)polać oliwą. Wymieszać na blasze. Podawać jako samodzielne danie lub z wybranym sosem, surówką albo chutneyem, np. z zielonych pomidorów lub śliwkowo-dyniowym . ------- Podobne: Zapiekanka warzywna "nawinie" Pieczony kurczak po portugalsku Pieczona dynia z sosem śliwkowym
Weekendy w domu i ogrodzie