marchewki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 150 gram piersi kurczaka 200 gram świeżego szpinaku 1/2 litra bulionu lub rosołu sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek passaty pomidorowej natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz, szczypta kuminu, mielonej ostrej papryki, wędzonej papryki, pieprzu cayenne liść laurowy W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek
Mango Papajasztucznych dodatków. A i wtedy nawet, wolę łączyć przyprawy sama. Niestety nie mogę używać ostrych przypraw, więc zamiast ostrej papryki użyłam wędzonej, natomiast zamiast świeżej kolendry, której zwyczajnie nie lubię – suszonej, za którą wyjątkowo przepadam. W oryginale kurczaka należało podać z tortillą. Ja podałam z żytnim makaronem razowym. To połączenie dobrze się sprawdziło. 2 porcje
Kucharzycamarchew i kurczaka, czyli składniki stale dostępne w mojej kuchni. W pamięci miałam też wspomnienie kokosowej zupy z kurczakiem , bardzo miłe wspomnienie :) I tak zrodził się pomysł na tę zupę, utrzymaną w podobnym, tajskim klimacie, lekko ostrą, z dodatkiem makaronu ryżowego. Bardzo nam smakowała. Pierwszy dzień września za nami, dla jednych trudny dla innych wyczekiwany ;) ;) Trzeba będzie na nowo(...)uwagi temu tematowi? Drugie śniadanie ucznia? Składniki: 1 cukinia 1 duża marchew 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1/2 papryczki chili (dałam zieloną) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g mleczka kokosowego 3-4 szkl. bulionu warzywnego makaron ryżowy mieszanka ziół tajskich (u mnie Kotanyi) 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry sól oliwa Wykonanie: Kurczaka pokroić
zadanie-gotowanielecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do gyrosa Pieczarki obieramy(...)dusimy po przykryciem aż zmiękną. Następnie smażymy jeszcze przez parę minut bez przykrycia aby płyn nieco odparował i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy aż mięso będzie miękkie i również odstawiamy do przestygnięcia. W misce układamy kolejno: - sałatę porwaną na kawałki - pomidory pokrojone
My simple kitchenpołączonej z wyrazistym smakiem czosnku. Całość zapieczona z mozzarellą smakuje znakomicie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 500g przecieru pomidorowego 4 pomidory 500ml bulionu drobiowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 300g dzikiego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki kurkumy 120g sera mozzarella oliwa z oliwek sól pieprz Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinytajsku pierś z kurczaka (podwójna), 2 ząbki czosnku, łodyga trawy cytrynowej, 50 ml oliwy, płatki chili (opcjonalnie). Mieszanka przypraw do kurczaka (lub inna ulubiona) 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, łyżeczka sezamu (opcjonalnie do posypania). Dresing z wodorostami(...)małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania NIE mieszać, kasza jest gotowa, gdy wchłonie sok i jest miękka. Ugotowana kaszę wymieszać z listkami bazylii. Kurczak po tajsku Mięso z kurczaka powinno mieć temperaturę pokojową. Każdy kawałek rozciąć na pół w celu uzyskania czterech cienkich płatów mięsa, pokroić w cienkie paski, wymieszać z przyprawami, odstawić
SzczyptaSmaQdodałam paprykę i troszkę śmietanki. Polecam wszystkim, bo naprawdę warto zrobić :)) Miłego dnia :) Składniki na 3 porcje: 2 filety z kurczaka 2 cebule około 15 sztuk pieczarek 1 większa czerwona papryka 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego) 250 ml bulionu drobiowego 250 ml passaty (sosu pomidorowego) 2 łyżki(...)Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki i dość mocno podsmażyłam na masełku, doprawiłam solą i pieprzem, wrzuciłam do cebuli. Tak samo podsmażyłam paprykę pokrojoną również w paski i na końcu kurczaka (również pokrojonego w cienkie paski). Z tym, że jak smażymy kurczaka, to dodajemy do niego obie papryki i po usmażeniu wrzucamy do reszty do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i passatą
kruche babeczkiDawno się nie pojawiły żadne przepisy bo nauka, projekty, juwenalia, taka sytuacja... Ale właśnie dzisiaj prosty przepis z wczorajszego grilla na miasteczku AGH. Składniki: - 0,5 kg piersi z kurczaka - 0,5 kg pieczarków - 0,3 kg boczku wędzonego - 1 papryka żółta - 1 papryka czerwona - 1 cienka, młoda cukinia - 2 duże cebule - 3 ząbki czosnku - 6 łyżek oleju lub oliwy(...)pieczarki, zalewamy olejem i octem, dodajemy przeciśnięty lub bardzo drobno pokrojony czosnek, dodatkowe przyprawy jak ktoś chce (u mnie majeranek, ostra papryka, sól, pieprz) i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podobnie przyprawiamy pokrojonego w kostkę kurczaka i również odstawiamy do lodówki. Boczek wymaga jedynie pokrojenia w plastry i ewentualnego wycięcia mogących się w nim znajdować chrząstek
Tanie przepisy studenckiekuraka wcześniej przygotować i że czeka w lodówce na swój czas. Zgodnie z sugestią autorki posmarowałam mięso ostrym chili, wyszło smacznie, ale sos bardzo się przypiekł. Widać to na zdjęciach. Sosu nie było dużo, za to pieczona cebula była pyszna. Kurczaka w marynacie można podobno trzymać w lodówce do 3 tygodni - nie sprawdziłam, u mnie czekał na pieczenie chyba
Stare GaryKuchnia azjatycka to burza smaków:) Można się w niej zakochać, po pierwszym obiedzie. U nas jest to ulubiona kuchnia- mieszanka smaków- słodkich, ostrych I zaskakujących połączeń zawsze pozwala przenieść się w odległe tereny azjatyckie. Najważniejsze- jest zdrowa, niskokaloryczna I obiad jest gotowy w 30 min. Zapraszam :) Składniki:500 gr piersi z kurczaka1 duża cebula2 łyżki oliwy z oliwek25(...)ketchup I sos chilli- mieszamy w miseczce. Do drugiej miseczki dodajemy przyprawę curry, paste z imbiru I przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę kroimy w pół talarki. Piersi z kurczaka- myjemy I kroimy w paski. W garnku rozgrzewamy olej- wrzucamy cebulę -smażymy około 4-5 min. Dodajemy przyprawy-cury, imbir I czosnek- mieszamy I dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 -10 min.Dodajemy
Smaki Edytyodchudzonej formie. Jest lżejsza, ale w dalszym ciągu bardzo smaczne i rozgrzewająca. Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki oregano 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1/2 szklanki(...)posiekać. Papryki pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i paprykę. Dodać czosnek, kumin, papryki w proszku i oregano. Podsmażyć przez ok. 1 minutę. Dodać pokrojonego kurczaka, pomidory i przecier. Zamieszać. Gotować ok. 20 minut na małej mocy. 5 minut przed końcem dodać fasolę i jalapeno. W międzyczasie przygotować quinoa. Ziarna przesypać na bardzo gęste sitko, przepłukać
Pełny talerzmoże być dowolny, a to jest moja ulubiona i sprawdzona wersja :) Składniki: (na 4 sztuki) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 150 g żółtego sera ketchup przyprawa gyros, oregano, sól, pieprz, papryka ostra 1 łyżka oleju 600 g mąki 50 g świeżych drożdży 1 żółtko jajka 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka soli
Symfonia smakowaimbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem
Bullioimbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem
Bullioimbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem
Bullio