Składniki: pierś z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku czerwona papryka fasolka szparagowa sól, pierz szczypta kminku, ostrej papryki szczypta lubczyku, tymianku Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Z papryki usunąć pestki, pokroić w paseczki. Cebulę w drobną kostkę. W osolonej wodzie ugotować przez 3 min fasolkę, odcedzić i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju
Gaździnka warzyfilety z piersi kurczaka 3 jajka 300 g żółtego sera w kostce sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii ząbek czosnku 7 łyżek mąki pszennej cebula olej rzepakowy do smażenia Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno
Świat Domowej Kuchnimiejsce sypię mąkę ziemniaczaną] 2 jajka sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki) mąka do podsypywania Farsz: obrane mięso z rosołu/pieczonego kurczaka bulion - tyle, żeby mięso zrobiło się wilgotne przyprawy do smaku: sól, pieprz, ostra papryk, słodka papryka, oregano, majeranek, czosnek ewentualnie uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion
Kto ugości moich gości?Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco 100 ml wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku sól 2 jabłka (jabłka łąckieChOG) wydrylowane świeże wiśnie (Wiśnia nadwiślanka
Malinowe Pocałunkiprzede wszystkim pyszne! Wyśmienicie smakują również na zimno, dlatego czasem smażę takie malutkie i podaję je na przystawkę... Składniki:2 filety z piersi kurczaka, 3 jajka, 300 g żółtego sera w kostce, sól, pieprz,1/2 łyżeczki ostrej papryki,łyżeczka ziół prowansalskich,1/2 łyżeczki bazylii,ząbek czosnku, 7 łyżek mąki pszennej, cebula, olej rzepakowy do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki
Z miłości do słodkościSkładniki:1 podwójna pierś kurczaka1 jajko1/2 szklanki mąki1/3 szklanki mlekaSól, pieprz, papryka czerwona ostra, kurkuma2 szklanki mąki do obtoczeniaOlej do smażeniaPrzepis:Pierś kroimy w paski wzdłuż
Emcia Pichciknajpce. Jako, że kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw
Fabryka pomysłówcebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki cukru dodatkowo: sos Tatarski WINIARY Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy razem. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę około 3 cm x 3 cm. Dodajemy do marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Lena GotujeSkładniki: 1,30kg udek z kurczaka 3 łyżki lubczyku 4 łyżki przyprawy do kurczaka 2 szklanki dzikiego ryżu 3 cebule 2 gałązki pomidorów cherry 125g sera mozzarelli Zalewa: 4 szklanki bulionu drobiowego 6 łyżek pikantnego ketchupu 100g koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru 2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka(...)papryki słodkiej 150g masła 4 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Zalewa: Bulion drobiowy zagotować, dodać ketchup, koncentrat, cukier, paprykę ostrą i słodką, masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i całość chwilę gotować. 2. Lubczyk wymieszać z przyprawą do kurczaka i natrzeć udka. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 3. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach
Szalona Kuchnia Ewelinysposoby. Dziś przedstawiam Wam jeden z nich. Najlepsza jest wg mnie z ostrym sosem. Ja przeważnie robię je na kolacje, a to co zostanie na drugi dzień zabieram w pojemniku na uczelnie. Składniki na 2,5 sztuki: 5 placków tortilli pół piersi z kurczaka - ok. 30 dag 15-20 dag sera żółtego (plastry lub starty) gotowy sos w słoiku
Fabryka pomysłówdeser. Udało się . A przepis na danie główne przedstawiam poniżej. Składniki (na dwie osoby): Jedna pojedyncza pierś z kurczaka Dowolny makaron – ja wybrałem penne Pół papryki czerwonej Pół papryki żółtej Około 2 szklanek mleka Sól, pieprz Papryka ostra w proszku Chilli w proszku Olej z pestek winogron Cebula Natka pietruszki Starty ser żółty (najlepiej parmezan, ale ja zrobiłem(...)wlej trochę oliwy, aby makaron się nie skleił. Następnie pokrój kuraka i papryki w paski o długości około 3 cm. Cebulę pokrój w piórka. Powinieneś zacząć od smażenia kurczaka. W rondelku rozgrzej olej i rzuć na niego mięso. Nie sól, żeby nie puściło wody. Jak już będzie elegancko zrumienione, weź łyżkęcedzakową i zdejmij mięso na jakiś talerz. Teraz do tego
manslogblogdowolnej jego postaci. Postanowiłam urozmaicić smak szpinaku dodatkiem pieczonej piersi kurczaka. Idealne na obiad :) Składniki: Dwie duże piersi z kurczaka ok 400g szpinaku (może być mrożony) opakowanie sera feta pomidor płat ciasta francuskiego sól, pieprz, papryka ostra 3 ząbki czosnku oliwa bazylia, oregano Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy czosnek (nie może
ChilliJemyDania z kuchni indyjskiej przygotowuję sporadycznie, dlatego też raczej trzymam się przepisów, tylko minimalnie je zmieniając. 800 g piersi z kurczaka, 1 łyżka kolendry w ziarnach, 1 łyżka kuminu w nasionach, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrego chilli w płatkach, 2 łyżki masła klarowanego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka startego świeżego imbiru
królestwo garówjesienną słotę proponuję słonecznego kurczaka w towarzystwie pieczarek. Swój piękny kolor zawdzięcza kurkumie, a wyjątkowy smak cytrynie. Pamiętajcie, że sok z cytryny nie tylko pomaga w walce z przeziębieniami, ale jeszcze pobudza przemianę materii oraz obniża apetyt. Z niskokalorycznym drobiem tworzy duet idealny, wspomagający walkę z nadwagą. Składniki (2 porcje): 250 g filetu z kurczaka/indyka(...)pieczarek łyżka maki (najlepiej kukurydzianej, ale ja z braku użyłam zwykłej) 3 łyżki jogurtu greckiego sok z połowy cytryny szczypta papryki ostrej łyżeczka-dwie kurkumy dla nadania barwy 1 szklanka wywaru z warzyw olej do smażenia Kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki. Następnie wrzucamy wszystko do jednego naczynia
Powiedz dietom nie