Coś ostatnio za mięsem nie przepadam. Jak już gotuję to mielone albo coś z kurczaka. Chyba się przejedliśmy. Także dzisiaj zamiast mięsa mamy w kotletach ugotowaną soczewicę. Soczewica jest źródłem witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Przyprawiamy tak jak mielone. Kotlety wyszły smaczne i na pewno nie raz będą u mnie na obiad. Polecam spróbować(...)starty ser i otręby. Dokładnie wyrobić na zwartą masę. Przyprawić. Uformować kotlety. Z tych składników wyszło 7 kotletów. Panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem i surówką. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie Martyskładniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (ok 50 szt) ok 200 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie był to kurczak i indyk) 2 średnie cebule 250 g pieczarek łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego sól pieprz ostra papryka do smaku oliwa i masło do smażenia przygotowanie ciasto przesianą(...)posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać sos sojowy. Dobrze wymieszać, przyprawić solą, dużą ilością pieprzu i ostrej papryki (do smaku) Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po odpowiedniej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać
Stare GaryMięso wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy mięso około 25 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jaki używacie. Kurczak ugotuje się oczywiście najszybciej. Mój karczek był gotowy po właśnie po około 25 minutach. Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy, przekładamy na stolnicę i usypujemy z niej kopiec(...)minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko. Najlepszym rozwiązaniem jest maszynka do robienia makaronu, która z pewnością zaoszczędzi sporo czasu. Ja użyłam tradycyjnego wałka i niestety trzeba było się trochę pomęczyć. Z ciasta za pomocą radełka wycinamy jak najdłuższe wstęgi o boku około
Mania Gotowaniacytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho z Andaluzji(...)mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho andaluz Libański ryż z soczewicą Tażin z klopsikami i jajkiem Książka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej jakości papier. Znalazłam
Chilli Czosnek i Oliwamasło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę, zalałam śmietaną i dusiłam mieszając przez chwilę. Makaron ugotowany al dente rozłożyłam na dnie żaroodpornego naczynia, skropiłam oliwą i wymieszałam, po czym na wierzch położyłam masę rybno - porową. Wsadziłam na 20 min. do rozgrzanego do 180*C piekarnika(...)Irlandii siedzą na rusztowaniu (co najmniej 150 metrów n.p.m.) trzej budowlańcy: Polak, Anglik i Rusek. Jest przerwa na lunch. Rozpakowują kanapki. Polak mówi: - No nie! Znowu kanapka z kurczakiem. Nie cierpię kurczaka. Jeśli żona jeszcze raz da mi do pracy kanapkę z kurczakiem to skoczę( z rusztowania)!!! Anglik mówi: - Znowu kanapka z serem. Nie cierpię sera. Jeśli jutro dostanę kanapkę
Zdrowa Kuchnia SowyKoktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej(...)brokułami i sezamem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperon
Moja smaczna kuchniaProste, szybkie i sycące. Bez boczusia, bez kiełbaski, za to z papryką i cukinią. Można je sobie dowolnie urozmaicać. Raz dodać kukurydzę, raz czerwoną fasolę, a innym razem grilowanego kurczaka. Dziś jednak przepis na wersję podstawową. Wegetariańskie leczo (porcja dla 2 lub 4 osób, w zależności od tego, czy leczo będzie waszym samodzielnym posiłkiem, czy tylko dodatkiem do niego) Należy(...)doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać do niego upieczone na złoto ziemniaczki. Dowolność jest duża. Ogranicza nas jedynie własny smak i kulinarna fantazja. Polecam serdecznie
Ratunku obiadSkładniki: filet z piersi kurczaka lub indyka 0,5 kg zielona papryka 1 szt czerwona papryka 1 szt marchew 2 szt cebula 1 szt pędy bambusa z puszki lub kalarepka 1 szt grzyby mun (suszone lub w zalewie) kilka szt (lub mrożonka typu mieszanka chińska) czosnek 1 ząbek pieprz, sól, papryka słodka, kurkuma, imbir do smaku olej do smażenia woda(...)wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergikksiążkę, i o ile przepisów z niej raczej nie dam rady stosować (zwłaszcza na ciasta z 80 jaj), o tyle rady są ponadczasowe :) Składniki: - 6 skrzydełek z kurczaka - 250 g szpondra albo łaty wołowej - 200 g schabu - duża marchew - niewielki kawałek selera - takiż kawałek pora - dwie małe pietruszki (korzeń plus natka) - ćwiartka papryki czerwonej - 2 ząbki czosnku - 1 cebula(...)jeszcze ok. 5 minut. Następnie wyławiamy oddzielnie mięso, a oddzielnie wszystkie jarzyny, po czym przecedzamy jeszcze całość przez sito, by nasz bulion był całkowicie czysty. Podajemy z dobrej jakości makaronem (koniecznie nitką) i posypujemy dużą ilością drobno posiekanej zielonej pietruszki. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosadużą ćwiartkę z kurczaka) i gotuję na niej bulion. A mięso podaję w sosie ( z reguły różne wariacje na temat potrawki). Czas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały(...)sokiem cytrynowym. Włożyć mięso i podgrzać. Podaję z ryżem i marchewka z groszkiem lub mieszanka sałat. *Wywaru zostaje ok. 2 szklanek. Jest mocny i esencjonalny. Można podać go z makaronem, kluskami , po czesku z ziemniakami , z żółtkiem lub po prostu czysty do popicia. ** Marchew, seler i pietruszkę odłożyć i użyć do zrobienia oszczędnej sałatki- dodaje jajko na twardo, ziemniaki
Buniabaje w kuchniMaki to także jednej z symbolii Brugii. Znajdziecie biżuterię, porcelanę, ubrania... Moje ulubione miejsce w Brugii, sklep z produktami importowanymi z Włoch od oliw po napoje alkoholowe, słodycze, makarony... wszystko czego dusza blogera kulinarnego zapragnie, ale znajdziecie także produkty z Belgii, np. konfitury. Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie(...)Jedzenie przepyszne, świetna obsługa i przemiła Pani Basia, która dba o każdy detal i nadzoruje pracę zespołu. Mieliśmy okazję zjeść obiad, frytki, sałatkę ze świeżych warzyw i sporą porcję kurczaka z rożna. Warto wiedzieć: Najlepsze piwa Blonde, Kriek (damskie piw o smaku czereśniowym) Najtańsze zakupy zrobicie np. w sklepach w carrefour, zwłaszcza jeśli chodzi o piwa czy czekolady, oferują
Moja smaczna kuchnialodówkę założyć kłódkę. No... dwie, tak dla pewności. Bo licho (pozostali domownicy) nie śpi. SKŁADNIKI: - 0,5 kg piersi indyka / kurczaka (u nas indor, ze względu na nietolerancję kurczaka), - papryka - czerwona i żółta, - grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij - marchew, 2, - kukurydza, pół puszki, - ananas, pół puszki, - cebula, 2 czerwone duże(...)zmieszaj, połącz :) Wszystko razem mieszamy w garnku. Tu musimy teraz dobrze zamieszać. Wyżyć się można za wszystkie czasy, gdy trzeba było w język się ugryźć. 7. Gotujemy ryż, ewentualnie makaron ryżowy. My najbardziej lubimy z dzikim ryżem. Oczywiście w oryginale, potrawę przygotowuje się w woku, ale, ponieważ nie każdy wok ma, a zwykła patelnia ma swe miejsce w każdym domu
Wypisz Wymalujtrochę zdrowsze :) Zapraszam na przepis. Pełnoziarniste pierogi z mięsem o ile dobrze pamiętam wyszły mi 63 spore pierogi Do farszu będziemy potrzebować : 2 ugotowane udka z kurczaka ok. 30 dag ugotowanej szynki wieprzowej (jeśli kupujemy szynkę z kością, to samego mięsa powinno być właśnie 30 dag) 30-40 dag kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera(...)mnie tak wyszło, z czego bardzo się cieszyłam. Tak przygotowane pierogi musimy jeszcze ugotować. W tym celu do sporego garnka nalewamy wodę, porządnie solimy (mniej więcej tak, jak na makaron) i doprowadzamy do wrzenia. (W czasie, kiedy czekamy na wodę, możemy usmażyć sobie skwarki z boczku.) Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3-4 min. Podajemy z podsmażonym boczkiem
Ratunku obiadchwilkę i nabłyszcza tłuszczem Z sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma . Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące. Aczma - gruzińska wersja lasagne Lobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)gdzie mięcho? Tylko w chinkali? Sama byłam zaskoczona jak wiele wegetariańskich przysmaków oferuje Gruzja. Wybór mięs jest równie szeroki. Dostaniemy potrawy z cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, baraniny i kurczaka. Część z nich to po prostu szaszłyki – grube kawałki mięsa nadziewane na szpikulec, polewane winem i grillowane. Ale nie tylko. Szaszłyki robione są z każdego mięsa. Zazwyczaj podaje je się
Poezja smaku