Smak postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka suszonego tymianku
Kulinarne przygody Gatitykości) tak aby powstał nam jeden płat mięsa. Często w ten sposób przygotowuję mięso z kurczaka na klopsy drobiowe lub robię kotlety jak schabowe , czy grilluję w całości. Każdy płat mięsa z kurczaka wkładamy między folię spożywczą i dokładnie rozbijamy tłuczkiem, następnie dzielimy mięso na mniejsze kawałki 3-4. Każdy kawałek obtaczamy w mące pszennej, następnie w rozbełtanym jajku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębudzić do życia. W mojej kuchni również coraz więcej lekkich, wiosennych potraw z przewagą warzyw. Dziś zapraszam Was na moją wiosenną propozycję na kolację (lub śniadanie). Grillowana tortilla z warzywami i kurczakiem w musztardowym sosie na bazie oleju rzepakowego, to smak i prostota, którą kocham w kuchni. Spróbujcie. I pamiętajcie, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz(...)plasterki rzodkiewki, dowolnie pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki (opcjonalnie w kostkę) filet z wędzonego kurczaka. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki (2 łyżeczki). Na koniec wszystko polewamy przygotowanym wcześniej sosem musztardowym. Tortillę składamy w pół. Przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy z obu stron (ostrożnie obracając) do powstania złotych pasków. Podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkiWitajcie, Dzisiaj chciałam zaprezentować Wam super soczystą, aromatycznie orientalną i prostą w przygotowaniu potrawę czyli grillowaną w piekarniku soczystą pierś kurczaka w warzywach z przyprawami kuchni egipskiej. Mięso drobiowe jest szczególnie polecane podczas trzymania diety. Bogata w białka z niską ilością tłuszczu pierś z kurczaka to doskonała potrawa na odżywczy i dietetyczny obiad. Również przy takim posiłku wzmacniamy nasz układ
upichconarozbiłam. W miseczce przygotowałam marynatę z oliwy i wszystkich suszonych i świeżych ziół i przypraw. Marynowałam kurczaka ok. 1h w lodówce. Po tym czasie mięso grillowałam. Bułkę przekroiłam. Ułożyłam sałatę rzymską, plastry pieczarki, kurczaka. Wierzch mięsa posmarowałam hummusem. Sypnęłam sezamem. Przykryłam drugą połówką buły. Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Jakubiak lokalnie oraz w Pieczarkowym tygodniu Więcej
bastalenaoliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Kluseczki z semoliny z sosem Knedle ze śliwkami Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron(...)mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
Moja smaczna kuchniaDrobiowe szaszłyki z dietetyczną i zawierającą dużo wartości odżywczych cukinią to świetna propozycja dla fanów kurczaka z rusztu, który w połączeniu z grillowanymi warzywami smakuje rewelacyjnie. To ciekawy pomysł na szybki, pełnowartościowy sezonowy obiad. Składniki: 600g fileta z kurczaka 2 cukinie 1/2 cytryny przyprawa do kurczaka sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem(...)cytryny i oprószyć przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 30 minut. 2. Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na bardzo cienkie paseczki (najlepiej za pomocą obieraczki), następnie oprószyć solą i pieprzem. 3. Fileta nabijać na patyki do szaszłyków naprzemiennie ze zrolowanymi paskami cukinii. 4. Szaszłyki grillować na grillu lub patelni grillowej z każdej strony aż do zrumienienia. Podawać z sosem tzatziki
Szalona Kuchnia Ewelinysoczyste gruszki i chrupiące orzeszki, a na koniec ciepły grillowany Ser. Sałatka jest zaskakująca i naprawdę pyszna! SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka ze skórką 1 gruszka 100 gram sera podpuszczkowego do grillowania ( można pominąć albo zastąpić mozarellą, ale jej nie podgrzewać) garść orzeszków pini + 1 łyżeczka cukru+ 1 łyżeczka masła + szczypta doli listki świeżej mięty(...)oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Bazylię i czosnek posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć pierś z kurczaka. Pod skórkę wsunąć jak najwięcej cytryny,bazylii i czosnku, kurczak będzie wtedy bardzo aromatyczny. Odstawić na co najmniej 30 min. 2. Orzeszki pinii delikatnie podprażyć na suchej patelni. Jak zaczną
DefinicjaSmakumniejsze ok 5 dag kawałki, przekładam do misy przyprawiam własną przyprawą do kurczaka oraz solą i pieprzem, skrapiam oliwą, mieszam i odstawiam na godzinkę do lodówki. Na plastrze boczku kładę podłużny plaster cukinii na to kładę kawałek filetu i zawijam w roladkę której kształt utrzymuje wbita wykałaczka. Grilluję za ładnego zarumienienia boczku, podaję bez wykałaczki. Rada : Aby plastry cukinii były
Mechanik grillujeFilet z kurczaka to bardzo wygodne do grillowania mięso. Jest bardzo delikatne i miękkie, więc nie wymaga długiej obróbki nad paleniskiem. Właściwie, to trzeba uważać, aby go nie przesuszyć, bądź nawet nie przypalić, gdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie
Kulinarna Pokusadzisiaj były grillowane polędwiczki, kukurydza, pieczone ziemniaki, pomidory, sosy….I jeszcze chlebek naan! Było przepysznie! Jutro będzie powtórka, oczywiście jak dopisze pogoda! Uwielbiam grillować! Grillowane polędwiczki podobnie jak filety z piersi kurczaka potrzebują dosłownie kilkunastu minut. Mięso jest soczyste, w środku lekko różowe. Grillowane mięso świetnie smakuje ze świeżą czerwoną cebulą i miętą. Moja mięta wreszcie poszła w górę
codojedzeniatylko. Drób i warzywa, w każdej postaci – pieczone, gotowane czy grillowane, to idealne połączenie – właśnie w sałatce. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami. Składniki: - 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka - 2 bakłażany - 2 papryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka listków botwinki - różowa sól himalajska(...)prażymy (w piekarniku lub na suchej patelni), gdy przestygną – grubo siekamy. Fasolę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą – odcedzamy na sitku. Kurczaka kroimy na plastry (można też w większą kostkę), dodajemy: fasolę, pokrojone w paski surowe liście botwinki, grillowane papryki, cebulę, część zgrillowanych bakłażanów, pokrojony w drobną kostkę czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem pistacjowym
mojewypiekiinietylkoCiekawe połączenie smaków. Gdy pierwszy raz pomyślałem o tym, żeby przygotować kurczaka z bananami nie byłem do końca przekonany. Jednak dobrze, że się przełamałem, ponieważ danie
Programista w kuchniCiekawe połączenie smaków. Gdy pierwszy raz pomyślałem o tym, żeby przygotować kurczaka z bananami nie byłem do końca przekonany. Jednak dobrze, że się przełamałem, ponieważ danie
Programista w kuchnichili i oregano. Wkładamy do naczynia i zalewamy octem balsamicznym. Jeśli mamy czas, odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Rozgrzewamy patelnię grillową. Ustawiamy średni ogień. Kurczaka wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy) i smarujemy oliwą. Grillujemy po około 3 minuty z każdej strony, aż kurczak pokryje się ciemnymi paskami. Zdejmujemy z patelni. Pozostałą marynatę wlewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki miodu
cool and minty