kurczak duszony na ryżu - 962 przepisów (strona:37/65)

TYMIANKOWY KURCZAK 226

powstanie emulsja. Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową. Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem! Pycha

Ostra na Słodko
gulasz z indyka z warzywami... 189

kurczaka 1 opakowanie, warzywa mrożone z brokułem mieszanka 1 opakowanie, woda 1 litr, mąka pszenna 1 łyżka, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki na rozgrzanym oleju zrumienić mięso gulaszowe z indyka, dodać pokrojone w kostkę cebule, z praski wyciśnięte ząbki czosnku do mięsa włożyć mrożone warzywa, użyłam mieszanki jesiennej z brokułem, wlać wodę i pod przykryciem dusić(...)minut na średnim ogniu śmietaną 18% wymieszać z mąką i wodą, wlać do gulaszu i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu gulasz smakuje z ryżem, ziemniakami, makronem, z pieczywem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z dynią 162

przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Jak będzie już podsmażony przekładamy go do miseczki. Następnie na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak będzie już szklista dodajemy ryż i podsmażamy go razem z cebulą dosłownie(...)przez chwilę, tak aby wchłoną cały aromat z patelni. Na patelnię dodajemy odrobinę bulionu i gotujemy ryż… czynność powtarzamy do czasu, kiedy ryż przestanie wchłaniać bulion. Jak ryż będzie miękki na patelnię dodajemy masło, starty parmezan i posiekane liście szałwii . Całość dusimy dosłownie przez chwilę, do czasu kiedy masło się rozpuści. Smacznego! Post Risotto z dynią pojawił się poraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś z indyka z warzywami z woka 201

woka kuchniasmakow.blogspot.com filet z piersi indyka ( może być też kurczak) - pokroić w kostkę 3 cebule - obrać, pokroić w kostkę 1 por - pokroić w cieniutkie talarki 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka - pokroić w kostkę 300 g pieczarek - umyć, pokroić w paski 1 niewielki brokuł - porozdzielać na drobniejsze różyczki 2 woreczki ryżu jaśminowego(...)basmanti) 2 łyżki sosu sojowego pieprz, sól, papryka w proszku: ostra i słodka - szczypta masło, odrobina oleju Ryż ugotować, odcedzić, odstawić do ostygnięcia.  Na woku rozgrzać olej, wrzucić indyka, doprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pora. Dusić aż do miękkości. Całość przełożyć na talerz.  Do woka wrzucić 2 łyżki masła, dodać  brokuła

Kuchnia smaków
Kurczak kukurydziany w sosie śmietanowym 302

pieprzem. Dolać wino i 500 ml wody, dusić pod przykryciem przez ok 20 - 30 minut. W tym czasie obrać cebulę, opłukać i osuszyć pieczarki, usunąć nóżki. Na pozostałym maśle usmażyć na małym ogniu cebulki i grzyby. 5 minut przed podaniem posypać cebule i pieczarki cukrem i przyprawić sola i pieprzem. Gotowe kawałki kurczaka wyjąć(...)patelni i odstawić na bok, sos odparować do połowy objętości, dodać śmietanę i ponownie nieco zredukować. Jeżeli trzeba, włożyć kurczaka do sosu i podgrzać na małym ogniu. Podawać kawałki kurczaka polane sosem, z pieczarkami i cebulkami, najlepiej z ryżem i szpinakiem. Smacznego

Stare Gary
Zmodyfikowana, dyniowa wersja ratatuj (z kawałkiem kurczaka) 134

Składniki: ok. 0,5kg dynii cukinia kilka pieczarek puszka pomidorów  1/2 pojedynczej piersi kurczaka (opcjonalnie) przyprawy Dynię kroimy w kawałki wielkości ok 1 x 2 cm, cukinię w ćwiartki grubości ok 1cm, a pieczarki w plasterki. warzywa przekładamy do garnka, podlewamy wodą, solimy i dusimy na wolnym ogniu. Dla chętnych: Mięso kroimy w drobniutką kosteczkę, żeby było delikatnie wyczuwalne(...)użyłam curry, przyprawy do kebaba :) i ostrej papryki), następnie smażymy na łyżce oleju. Z warzyw, gdy zmiękną, odlewamy wodę, jaka zebrała się w garnku (ja wykorzystałam ją do ugotowania ryżu), dodajemy pomidory, mięso, przyprawy (proponuję sól, bazylię, tymianek i inne) i dusimy na małym gazie jeszcze 5 - 10 minut. Tak przygotowane danie osobiście najlepiej smakuje mi z ryżem, który przyrządzam

Taste Of My Day
soczyste piersi z buraczkami... 181

łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąką pszenna 1 łyżka kostkę Knorr rozetrzeć w oliwie Bertolli i natrzeć dobrze umytą pierś kurczaka - schować do lodówki na całą nocw rondlu rozgrzać olej i zrumienić pierś z każdej strony, przykryć pokrywką i dusić z 30 minut, można wlać z 1/2 szklanki wody do rondla wlac olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę(...)mieszając z 3 minutyna buraczki wsypać łyżkę mąki i szybko mieszając zagęścićsmaczne piersi, są naprawdę soczyste i podane tylko z buraczkami smakują bardzo, jak chcesz możesz podać i ziemniaki, ryż lub co lubisz..............SMACZNEGO!!! biorę udział w akcji: „Soczyste piersi? To możliwe!” – akcja testowa dla blogerek "TUTAJ" - dostałam taki zestaw do testowania

W Mojej Kuchni Lubię
Mulligatawny 127

piersi z kurczaka 1 cebula kawałek pora kilka marchewek pietruszka 1 łodyga selera naciowego kilka ziarenek pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego sól Na zupę : wywar wraz z mięsem, marchewka i selerem, pozostałe składniki wyrzucić 2 łyżeczki nasion kolendry 0,25 łyżeczki nasion kozieradki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki ryżu 0,5 łyżeczki ziarenek czarnego(...)wymieszać i dusić przez kilka minut. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili, uprażone i utarte przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez chwilę, aby przyprawy połączyły się z masą cebulową. Dodać drobno pokrojony seler naciowy z wywaru. Dodać pomidory, kurkumę i zalać wywarem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez 20 minut.  W międzyczasie rozdrobnić pierś z kurczaka z wywaru

Codzienne Gotowanie
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 666

kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić(...)minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać posiekany koperek - gulasz jest pyszny, lekki, smakuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, innych klusek, do pieczywa............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w warzywnym trio 289

można spokojnie podać z ziemniakami czy też ryżem jak kto woli.  Składniki 1 filet z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka passata pomidorowa ( gęsty przecier pomidorowy) dodatkowo czarne oliwki (opcjonalnie) makaron sól , pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia makaronu bo to on najdłużej będzie się gotował. P piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażeniu na patelni tylko do zamknięcia(...)osobny talerzyk. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Podsmażamy na patelni aż warzywa zmiękną i dodajemy passatę pomidorową i podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka, razem dusimy jeszcze 3 min aby smaki się połączyły, a pierś z kurczaka doszła ale była soczysta. Doprawiamy solą i pieprzem a przed podaniem dodajemy oliwki  SMACZNEGO a jak zrobicie

W kuchennej krainie
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 171

pędy bambusa- 3-4 kopiaste łyżki * czosnek- 1 ząbek * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 4 łyżki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili, słodka papryka * cukier- ewentualnie * ryż- 150 g (dodatkowo) Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem soli, pieprzu, chili oraz 2 łyżkach oliwy (minimum 30 minut). Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju(...)następnie dodać drobno pokrojony czosnek oraz imbir i ponownie całość podsmażyć. Paprykę pokrojoną w kostkę przełożyć na patelnię z mięsem, wlać sok z ananasa oraz sok pomidorowy i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie odkryć, dodać pokrojonego w kostkę ananasa, pędy bambusa, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i smażyć na średnim ogniu do czasu

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak duszony z orzechami narkowca 133

Dziś kurczak w towarzystwie nerkowców. Danie fajnie smakuje a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Orzechowy posmak podkreśla sos sojowy.składniki:600 g piersi  kurczaka4 ząbki czosnku1 cebula 250 g orzechów nerkowca3-4 łyżki sosu sojowego3-4 łyżki sosu słodko-pikantnego chiliolej do smażeniaCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany(...)czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso pokrojone w kostkę.Wszystko razem smażyć. Gdy mięso zmieni kolor dodać sos sojowy i sos chili. Jeśli trzeba podlać odrobinką wody. Dusić ok 5 minut. Podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 246

małym ogniu, stale mieszając, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlewamy do rondla puszkę pomidorów, razem z zalewą, a puszką odmierzamy sobie ½ puszki wody. Wlewamy ją do pomidorów. Całość dusimy razem pod przykryciem, na małym ogniu, około 15-20 minut. Sos po ugotowaniu blendujemy – musi być bardzo, bardzo gładki. Wykańczamy sos, dodając do niego dwie łyżki śmietanki kokosowej (śmietanka tworzy się(...)plasterki zimne masło i mieszamy całość. Na sam koniec dodajemy cukier i sól, a także garam masalę.   Do sosu wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i podgrzewamy go w sosie. Danie tradycyjnie podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą, skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa

Karo in the Kitchen
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 184

jesień, kiedy z pól zbierane są plony, a lasy porastające zbocza Alp i Apeninów obfitują w dziczyznę, grzyby i trufle, wnoszące swój magiczny aromat do potraw z makaronu, ryżu, mięs i serów. Tego typu dania wręcz domagają się towarzystwa pełnokrwistych win, takich jak tutejsze Barolo, Barbaresco czy Barbera.W Piemoncie wytwarza się pokaźne ilości sera Gorgonzola (w rejonie Novara), podobnie(...)hoduje się bydło cenionej rasy razza piemontese, a mięso jada się jako duszone w czerwonym winie, pieczone, opiekane na ruszcie lub duszone z innymi gatunkami mięsa, jakobollito misto. Nie brak też przepisów na cielęcinę, jagnięcinę, koźlinę, mięso z królików, kaczek, gęsi, kurczaków, kapłonów i gołębi. Bażant, kuropatwa, zając i sarna to ulubione gatunki dziczyzny i ptactwa

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak w suszonych pomidorach 146

paski 1 szklanka suszonych pomidorów 1,5 szklanki białego półsłodkiego wina 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżeczka lejącego miodu sól pieprz Piersi z kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych błonek  Na patelnię wlewamy 2 łyżki zalewy olejowej z pomidorów i rozgrzewamy. Gdy oliwa się zagrzeje - wrzucamy piersi i smażymy na małym ogniu(...)cebulki Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: wino, suszone pomidory, miód, zielone oliwki sok, z cytryny - doprawiamy Przykrywamy i dusimy 15 minut Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę i gotujemy ok. 5 minut do zredukowania sosu Można podać z ryżem Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania