pominąć), pokrojoną pierś z kurczaka, rozgnieciony czosnek, słodką paprykę w proszku, pieprz czarny, cayenne oraz płatki chili (dodajcie tyle ile lubicie), oregano, 1 łyżeczkę soli oraz liść laurowy. Mieszamy wszystko i dusimy ok. 40 min, co jakiś czas mieszając i dolewając bulionu lub wody w razie, gdyby zupa była zbyt gęsta. 5. RYŻ (15-20 min) Ryż ugotujcie w woreczku(...)kroimy w grube plastry. Dodajemy do garnka z zupą i dusimy całość jeszcze przez 8 minut. 7. OSTATNIE SZLIFY (1 min) Gotowe gumbo próbujemy – w razie potrzeby dodajemy jeszcze nieco przypraw i soli. PODANIE Gorącą zupę przelewamy do misek, posypujemy posiekaną dymką i serwujemy z odrobiną ryżu. Tak oto świętujemy premierę Mafii III! Mieszkańcy Orleanu z 68′ zapewne
Nerds Kitchenkurczaka 2 litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól Pieprz Przyprawa Kurczak złocisty Tandoori Masala Ostra papryka Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 cm (marynujemy-u mnie przyprawa Kurczak Złocisty+ Tandoori Masala+ Ostra papryka-ale mogą być inne przyprawy).Mięso z przyprawami odstawiamy(...)dusimy, aż dynia nie będzie ugotowana al dente. Dodajemy ser gorgonzola. Całość doprawiamy pieprzem i przekładamy do ryżu. W tym samym czasie, wstawiamy głęboką patelnię i wlewamy do niej bulion, gdy bulion zaczyna wrzeć, wsypujemy do niego ryż. Zmniejszamy gaz. Ryż mieszamy i stopniowo dodajemy resztę bulionu,aż ryż go wchłonie. Na koniec konsystencja musi być półpłynna. Do ryżu
Kopystką po garachłyżka * pędy bambusa – 2 łyżki * sól, pieprz * ryż SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pokrojony filet z kurczaka nacieramy 1 łyżką pasty curry oraz pieprzem – odstawiamy na ok. 30 minut. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, przesmażamy mięso wraz z marynatą, podlewamy niewielką ilością ciepłej wody i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. W osobnym rondelku rozgrzewamy pozostały olej. przesmażamy(...)Doprawiamy do smaku cukrem trzcinowym oraz sosem rybnym. Do tak przygotowanego sosu wrzucamy zawartość patelni oraz pędy bambusa – gotujemy kilka minut i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Ostra na SłodkoWitam serdecznie Propozycja na pyszną potrawkę z piersi kurczaka z pieczarkami która idealnie nadaje się do podania na obiad z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Będziemy potrzebować: około 700 g piersi kurczaka 400 g pieczarek 1 kubek 400 g śmietany (12% lub 18%) 50 g sera żółtego 1 cebula (około 100 g) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)patelnię śmietanę, żółty ser i całość dokładnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia i duszę jeszcze około 2 minut. Zakręcam gaz dodaję sok z cytryny, posiekany koperek sprawdzam smak i doprawiam solą, pieprzem. Mieszam potrawka jest gotowa. Potrawka z piersi kurczaka z pieczarkami jest gotowa, można ją podawać z ryżem, makaronem , ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujesposobów. Dzisiaj przedstawiam jego pikantno - słodko - kwaśną wersję. Dobry przepis na rodzinny obiad. Kurczaka w tej wersji najchętniej podaję z makaronem ryżowym lub ryżem. Składniki: 8 udek kurczaka ( były małe jak i podudzia ) 8 podudzi kurczaka Po ½ papryki czerwonej, zielonej, żółtej 1 cebula sałatkowa 1 puszka ananasa 1 ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki pieprzu cayen ½ łyżeczki ostrej papryki(...)minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, kurczaka podsmażamy na oleju dodajemy pokrojona cebulę i również podsmażamy. Dalej dodajemy pokrojonego ananasa i sok z puszki, poszatkowany czosnek i sok z cytryny, pokrojone w paseczki papryki i na koniec podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem 30 minut. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO
Smaki Ewypiersi z kurczaka; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1/3 szklanki śmietanki 30%; 30-40 g masła; olej do podsmażenia kurczaka; 350 g dzikiego ryżu (lub długoziarnistego); 1 cytryna; 3 g kurkumy; sól; świeżo mielony pieprz do smaku; Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie dodając do wody kurkumę w celu uzyskania żółtego koloru. Zieloną część pora odciąć, natomiast pozostawić część(...)większej patelni roztopić masło, dodać pokrojony por, posolić i dodać połowę tymianku. Mieszając dusić około 5 minut. Następnie pod przykryciem dusić dalsze 10 minut na małym ogniu do czasu, aż por całkowicie zmięknie. Piersi z kurczaka opłukać i przeciąć wzdłuż na dwa cienkie kawałki. Potem pokroić je w poprzek (tak jak por) na cieniutkie filety, najgrubsze części można dodatkowo
In my kitchenminut na średnim ogniu na pieczarki położyć kurczaka, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa wlać śmietanę, wymieszać i bez przykrycia na większym ogniu gotować z 10 minut aby część wody odparowała, wsypać posiekany koperek kurczak jest smaczny, pikantny, smakuje z ryżem, ziemniakami, pieczywem...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dodać kurczaka, podlać bulionem i dusić przez 15 minut. Do kurczaka dodać ugotowane morele wraz z wodą, dosypać cukier, garam masalę i pieprz kajeński, dodać jogurt, wymieszać i gotować aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne Gotowaniegulaszu wystarczy podać samo pieczywo lub ryż. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka białej fasolki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina cukru 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i usmażyć(...)oleju. 2. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa. Na koniec dodać odsączoną fasolkę, pomidory i opcjonalnie koncentratu pomidorowego. 3. Całość dusić ok 15 minut. Doprawić do smaku ziołami, solą, pieprzem i cukrem. 4. Najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Pokochaj gotowanie
Kuchnia domowa AniDzień dobry, Lubicie gotowaną marchewkę? Moja Mama zawsze gotowała ją na skrzydełku kurczaka i był to mój ulubiony dodatek do niedzielnego pieczonego kurczaka z ryżem. Z kolei moja Teściowa słynie z marchewki z groszkiem gotowanej na masełku - przysmak mojego Męża. Gotowana marchewka to świetny dodatek do obiadu pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Dziś chciałam pokazać Wam gotowaną marchewkę(...)kolacja z chlebem. P.s. Havuc plakisi przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z Panną Malwinną oraz Emilią. Zachęcam Was do odwiedzenia blogów dziewczyn. Havuc plakisi - duszona marchewka z Turcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Chilli Czosnek i Oliwanimi piersi z kurczaka , odstawiamy do lodówki na godzinkę . Warzywa kroimy drobniutko .Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy na niej posiekaną drobniutko cebulę , paprykę , czosnek , selera naciowego oraz brokuła . Wsypujemy szklankę surowego ryżu i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy szklanką wina i wkładamy kostki rosołowe . Gotujemy pod przykryciem , na małym ogniu , dość często mieszając . Jak ryż , wchłonie wino , dolewamy szklankę(...)dusimy . Jak ryż zacznie mięknąć , nie dodajemy już tyle wody , wyłączamy gaz , czekamy aż ryż wchłonie nadmiar, oczywiście nie zdejmujemy pokrywki . Do jeszcze gorącego ryżu , dodajemy starty parmezan , mieszamy i możemy podawać . Powinien być miękki ale nie przegotowany , risotto powinno mieć konsystencję lekko rozjeżdżającą się . Troszkę trzeba tu polegać na własnym wyczuciu , trudno jest podać dokładne czasy . Piersi z kurczaka
Ogrodnik w podróżyłyżki białego octu winnego; 1 płaska łyżeczka białego cukru; 1/2 szklanki zimnej wody. Szczypta vegety; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 300 g ryżu. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Polać sosem sojowym (2 łyżki) i dokładnie wymieszać. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 30 minut. Cebulę(...)pieczarkami dolać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojonego kurczaka. Podsmażać, często mieszająć, aż mięso przestanie być różowe. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodać pokrojonego ananasa, wlać przygotowany sos i dusić stale mieszając sos (aby mąka ziemniaczana nie zamieniłą się w grudki), na małym ogniu, przez kilka minut. Po tym czasie, całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, aż papryka stanie
Gospodyni Miejskaszalotki i wsypać przyprawy. Mieszając, wszystko zrumienić. Następnie dodać kurczaka i wlać bulion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić pieprzem. Gotową potrawę przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem.Smacznego
Oryginalny smakpodsmażyłam do zarumienienia. Dodałam sos pomidorowy, wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, 180°C. Podałam z bezglutenowym makaronem z brązowego ryżu
nietadietaczosnkiem i smażyć około 1 minuty cały czas mieszając, a następnie dołożyć pokrojonego kurczaka i smażyć ze wszystkich stron. Mieszać często. Dolać szklankę wody, posolić, popieprzyć, dodać garam masala, zamieszać i dusić na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem
O kuchni z uczuciem