Pieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii
Szalona Kuchnia EwelinyCantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy, moje
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasmaczna) do tego oczywiście quinoa. Wszystkie te składniki należą w mojej kuchni do tych wyjątkowych, po które sięgam z radością i w miarę możliwości dość często, tym razem w połączeniu doskonałym (tak wiem, że to nieskromne). Składniki: 2 szklanki ugotowanej quinoy 2 małe fenkuły z nacią (koper włoski) 15 oliwek kalamata 1 puszka wędzonej ośmiornicy w oliwie z oliwek
Quinoa Raz!Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby odpowiednikiem włoskiej focaccii, możecie pokusić się o dodawanie do ciasta różnych ziół czy posypywania listków przed pieczeniem, czym chcecie. Kuchnia powinna przecież rozwijać się zgodnie z upodobaniami waszego podniebienia. Lampka winka przy kominku w najlepszym towarzystwie. :) I feel good!!!. Smacznego
I tu będę miała takie teGrecja to dla mnie smak słodkich brzoskwiń, arbuzów, mrożonej kawy i pysznej kuchni. Za każdym razem wracałam z mnóstwem wspomnień, kilkoma słoiczkami kandyzowanych owoców w syropie i miodu z orzechami włoskimi. Ten deser powstał w chwili nostalgii i tęsknoty za upałem, słońcem, latem... za niezapomnianym urlopem. Jeśli ma ktoś ochotę to zapraszam :D Składniki na grecki deser
Rozpustne gotowanieWiecie, że ostatnio staram się wprowadzać zamienniki tradycyjnej, pszennej mąki do mojej kuchni. Zastępuję ją głównie mąką żytnią (polecam pierogi z mąki żytniej oraz tortille z mąki żytniej ) Dziś tradycyjny włoski specjał, z mniej tradycyjną mąką żytnią. UWAGA! standardowo na pizzę używa się mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik
Tradycyjna KuchniaWłaściwości orzechów znane są nam już od bardzo dawna. Zawierają one liczne składniki odżywcze. Orzechy laskowe i włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują nasz
O kuchni z uczuciemgotować bo Oni są odpowiedzialni za obiad. Przyszli z różami , siatą zakupów i pogonili z kuchni ( wnuki z ,, dodatkami,, tzn. chłopakiem wnuczki i ich siostrą przyrodnią ). Przygotowali spaghetti carbonara w ilości jak dla włoskiej rodziny ( starczyło by zabrali jedną porcję na wynos i nam zostawili 2 porcje na zaś potem ). Potem było jeszcze pyszne ciasto czekoladowe. Pozmywali po gotowaniu
Buniabaje w kuchniBardzo pyszna lekka sałatka z przepisu Magdy.Składniki:1 kalafior3-4 ogórki gruntowegarść orzechów włoskich2-3 łyżki jogurtu naturalnegosiekany kopereksól, pieprzSposób przygotowania:1. Kalafior myjemy, dzielimy
Kuchnia domowa AniCzemu ,, karbowanka,,? . Bo wiecznie mam problem z tym jak ten makaron właściwie się nazywa. Na polskich opakowaniach pisze karbowana wstążka. Na włoskich -Mafaldine- z tym, że
Buniabaje w kuchniSos w stylu pośpiesznego bolognese ( bo ten prawdziwy powinien gotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia
Buniabaje w kuchniprzepis znajduje się już na blogu 4. Warzywa po azjatycku przepis:cebulę, marchewkę, cukinię i koper włoski -fenkuł, kroimy w długie słupki, smażymy w woku, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, chili, sos sojowy ciemny, łyżeczkę octu ryżowego, przyprawę - "KOTANYI -Przyprawa do WOK dań Kuchni Azjatyckiej", pod sam koniec dodajcie odrobinę oleju sezamowego. 5. Makaron typu chińskiego (zamieszczam opakowanie) Wszystkie
SMYKWKUCHNINastępnie posypujemy kukurydzą i szczypiorkiem i resztą żółtego sera. Polewamy pozostałym sosem. Posypujemy szczypiorkiem. Przybieramy kawałkiem sera, orzechami włoskimi, odrobiną selera, oraz resztą kukurydzy. Smacznego! The post Sałatka z selerem, szynką i orzechami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas jest niezwykle ważny dlatego nie każdy chce go marnować na staniu w kuchni całymi godzinami i przyrządzanie wymyślnych posiłków, rozumiem….:) To właśnie dla takich osób jest ten przepis – szybki i prosty – żadnych skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Artykuł Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieemocji i wspomnień. Przede wszystkim jednak jest to dar dla nas jako obdarowujących, gdyż dajemy sobie miłą chwilę w kuchni, która jest dużo ciekawsza, przyjemniejsza i bardziej relaksująca, niż pogoń za kupnymi prezentami w centrum handlowym. Autorka jest belgijsko-włoską blogerką, autorką www.cavolettodibruxelles.it , która propaguje samodzielne przygotowywanie smakowitych prezentów. Umożliwiają to pełne spersonalizowanie i okazanie zaangażowania, ale też(...)oprócz przepisów, autorka podaje też patenty na słoiczki, naklejki, foremki i kartoniki, którymi możemy ozdobić nasz wyrób. Mocną stroną książki jest multikulturowość przepisów, ponieważ autorka dobrze zna swoją rodzimą kuchnię Belgijską, kuchnię Włoch, gdzie mieszka i amerykańskie czy francuskie standardy, pomysłom nie ma granic. Szkoda tylko, że nie tłumaczy skąd biorą się dane przepisy, jaka jest ich historia
Ugotowane pozamiataneSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos
Moja Delicjaobiadowe z zastosowaniem jako przyprawy kopru włoskiego. Stymuluje on wydzielanie soku żołądkowego, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudza ruchy perystaltyczne jelit. Posiada właściwości wiatropędne, łagodzi ból wywołany wzdęciami i przywraca prawidłowy przebieg procesów trawiennych. Polecany jest szczególnie u niemowląt, małych dzieci oraz osób starszych. Zastosowanie kopru w kuchni przy przygotowywaniu potraw tłustych i ciężko strawnych(...)patelni podsmażyć obustronnie kiełbasę na oleju z oliwek. Wyjąć na chwilę i na tej samej patelni z dodatkiem ząbka czosnku umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki. Posypać koprem włoskim, posolić do smaku, ułożyć podsmażoną kiełbasę w ten sposób, aby przylegała do patelni. Przykryć całość przykrywką i dusić do ugotowania. ( około pół godziny )Po pierwszych pięciu minutach duszenia ponakłować
zielonacukinkaNiesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego
Karo in the KitchenPisałam już przy okazji pierwszego na blogu przepisu na carbonarę że to nasz domowy, makaronowy ideał. Comfort food. Na blogu był już przepis z tłustą śmietanką
Karo in the KitchenPrzepis na danie z kurczaka – po raz kolejny i na pewno nie po raz ostatni. To danie także jest wyjątkowe i robi się je naprawdę w
Karo in the KitchenTrzy rodzaje mąki w odpowiednich proporcjach, ciasto chlebowe bez wyrabiania, odpoczywające przez noc. Na drugi dzień – złota chrupiąca skórka, orzechowy, wytrawny miąższ o drobnych oczach. Pieczenie
Karo in the KitchenAlkohol nie jest mi absolutnie do życia niezbędny. Rzadko piję, kieliszek wina zdarza mi się wypić raz na kilka tygodni, a piwo raz na miesiąc. Ale
Karo in the KitchenNa stole melduje się dzisiaj makaron – pozdrawiają słoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w
Karo in the KitchenBardzo często pod koniec tygodnia jemy pizzę. Młody ją uwielbia, Dario i ja też lubimy tę tradycyjną, włoską potrawę. Można do niej wykorzystać wędlinę, która jakoś
W mojej kuchniObiad banalny, ale jaki pyszny! Salsiccia, czyli śródziemnomorsko-ziołowa amerykańska wieprzowa kiełbasa, jest mocno doprawiona. Zupełnie inaczej niż nasza polska biała kiełbasa, ta jest bardzo mocno
Karo in the KitchenMy mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z
Karo in the KitchenTo wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser
Karo in the KitchenUrzekła mnie nazwa tego ciasta. Wygląd cudowny. Pracy troszkę jest ale warto. Naprawdę pycha. Orzechy włoskie zastąpiłam laskowymi i smakowało wspaniale! Polecam z całego serca!!! Jedynym
sierotka maRysia w kuchniObiad w 20 minut. Trzy główne składniki, dwa składniki dodatkowe, przyprawy. Bakłażan, pomidor i sardynki są podstawą tego szybkiego i bardzo sycącego sosu do makaronu. To
Karo in the KitchenKremowy cytrusowy sos do makaronu? Dlaczego nie! Ten bardzo ożywczy w smaku sos jest szybki, delikatny i niesamowicie inny od wszystkiego, co do tej pory jedliście
Karo in the KitchenSkładniki: 400 g owsianych płatków górskich, ok. 6 suszonych morel, ok. 5 suszonych śliwek, 1/2 szklanki brązowego cukru, 1 garść żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 1
Aga w kuchni