posiłku powinno znaleźć się 5 podstawowych smaków, w tym także gorzki- w poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków
Wrzosowa Polanamoich ulubionych, a przyprawy i dodatki, które stanowią jej bazę idealnie pasują do jesiennej aury, kiedy trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową
Bazując na smakuKolejne w pełni obiadowe danie to paprykowe curry z cukinią i dodatkowymi warzywami. Jeśli lubicie orientalne i indyjskie jedzenie, Waszą kuchnią rządzą warzywa, a znudziły Was już trochę normalne smaki, to polecamy ten słodko-kwaśno-ostry miks. Gwarantujemy, że będzie szybko i pysznie! PAPRYKOWE CURRY Z CUKINIĄ Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszkę
Bananowe Poleskładnikiem puree niż rosołu. Nie sposób też zauważyć powrotu strączków – kiedyś popularny groch odszedł do lamusa, a schedę po nim powoli przejmują soczewica i ciecierzyca . Interesujemy się kuchniami świata, więc indyjski daal czy arabski hummus na stole już nikogo nie dziwi – szczególnie w dużych miastach. Używamy też innych ziół niż kiedyś. Pietruszka i koperek były podstawową zieleniną
Poezja smakuNajpierw, na samym początku, przeklnę: zajebiocha! Ojajebie, super! A teraz możemy przejść do dalszej części wpisu :) Madzia teraz hurtowo chodzi na różne kursy kulinarne: kuchnia włoska, francuska, indyjska, cokolwiek. Hurtowo je zalicza. A niech ma, niech sobie chodzi. Ja też mam z tego korzyści. I to dwie co najmniej. Po pierwsze mam wolny wieczór (jak tylko Magda to przeczyta(...)robi wszystko to co na tych kursach się nauczyła. I teraz właśnie zrobiła mi fantastyczne jajka w koszulkach z sosem. Który to sos nazywa się meurette. To z kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku
Marder&Marder ManufactureSkładniki: kurczak 1,5 kg, cebula 3 sztuki, czosnek ząbki 8 sztuk, sól morska 2 łyżeczki, garam masala Royal Brand 4 łyżki, rękaw do pieczenia - ile
W Mojej Kuchni Lubięzaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy(...)minuty. Do miseczek rozkładamy wcześniej przygotowany makaron i zalewamy gorącą zupą. Smacznego! Notatki * można zastąpić bulionem warzywnym - pasty curry można dodać więcej lub mniej. Pamiętajmy jednak, że to kuchnia azjatycka i zupa ma być ostra - nie próbujcie zastąpić pasty curry przyprawą curry. To zupełnie dwa różne smaki i efekt nie będzie ten sam by Małgorzata Hert Adapted from Filozofia smaku
Wędrówki po kuchniKuchnia tajska powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej i indyjskiej. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz jej oryginalność wynika jednak głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. Ryż jaśminowy po tajsku. Potocznie nazywany tajskim pachnącym ryżem ze względu na kwiatowy aromat jaki wydziela podczas(...)Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo swobodna kompozycja potraw. Używamy składników takich jakie lubimy i w takiej ilości, jaka nam pasuje. Oryginalność smakowa dań jest powodem, że kuchnia tajska jest bardzo popularna
mojewypiekiinietylkocytrynowo-limonkowego smaku i aromatu. Kafir to tajska odmiana limonki, której liście najczęściej znajdują zastosowanie w przyprawianiu zup i curry w kuchni tajskiej oraz indyjskiej. Gulasz mocno rozgrzewający i bardzo sycący. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1/2 dużej cukinii • 1 cebula • 4 marchewki • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1 kalarepka
To co kochamDziś nasza kolejna propozycja dania z makaronem domowym – makaron z pomidorami i cukinią. Jeżeli lubicie smaki kuchni tajskiej lub indyjskiej
Kuchenne Wariacjebardzo możliwe, że komuś się przydadzą. Od tej pory znajdziecie tu pomysły na delikatne i lekkostrawne potrawy. Niestety na jakiś czas muszę pożegnać się z moimi ulubionymi daniami kuchni azjatyckiej (głównie indyjskimi), aromatycznymi i intensywnie przyprawionymi, czego chyba będzie mi najbardziej brakowało. Mam jednak nadzieję, że od czasu do czasu uda mi się wrzucić przepis na jakiś "normalny" obiad, który
Codzienne Gotowaniejedzenia. Aż przyjemnie popatrzeć na dania, które przygotowują bohaterowie filmu. Jedzenie ma tu wymiar społeczny – ważne jest celebrowanie posiłków w gronie najbliższych osób. W filmie dochodzi do zetknięcia kuchni francuskiej i indyjskiej. W wyniku tego powstaje konflikt między właścicielami dwóch konkurujących restauracji. Kto liczy na lekki film z jedzeniem w roli głównej (i nic więcej), będzie zadowolony. Moja ocena 5/10
Qlinarnie i QlinarnieTen przepis czekał na realizację bez mała 3 lata. Ale się doczekał:)Znalazłam go na Palecie Smaku i od razu wzbudził moje zainteresowanie, mimo, że to
Zdrowa Kuchnia SowyBlue w dość niezwykłym towarzystwie bo kamer, fleszów otaczających szefa kuchni marki Dragon Blue Wilsona Chunga. Marka Dragon Blue jest jedna z kilku wprowadzających na polski rynek produkty kuchni azjatyckiej oraz indyjskiej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik