który zawsze się udaje a do tego przygotujesz - 326 przepisów (strona:5/22)

Pączki 178

przygotować dla domowników ten pyszny, tradycyjny smakołyk. Przekonacie się sami, że takie własnoręcznie zrobione pączki zupełnie nie odbiegają od tych, które kupujemy w cukierni, a efekt może wręcz przerosnąć Wasze oczekiwania. Z przepisu, który dziś Wam prezentuję przygotowuję corocznie pączki od… nawet nie pamiętam już ilu lat :) Jest to mój ulubiony i sprawdzony przepis, pączki zawsze mi się z niego(...)wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dolewamy roztopione, wciąż lekko ciepłe masło. Dalej wyrabiamy ciasto, aby wchłonęło cały tłuszcz. Powinno być miękkie i bardzo sprężyste. Miskę, w której ciasto będzie wyrastać posypujemy odrobiną mąki i umieszczamy

MyCookBook.pl
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 149

przygotowaniu. Inaczej straci ona świeżość i na zdjęciach będzie to od razu widoczne. Staram się trzymać tej zasady, szczególnie w przypadku potraw takich jak sałatki. Rozkładam więc tło i statyw, montuję aparat, ustawiam wybrane wcześniej naczynia, sztućce i ściereczki. Dopiero wtedy zmierzam do kuchni. Stylizuję potrawę Potrawa tak po protu nałożona na talerz prawdopodobnie nie będzie dobrze prezentować się(...)Staram się, aby każde kolejne ujęcie przybliżało mnie do tego idealnego zdjęcia. Gdy jestem już zadowolona z tego, co udało mi się uzyskać, daję sobie czas na eksperymenty. Na przykład zaczynam coraz bardziej brudzić kadr, coś tam kruszyć czy dokładać do ujęcia moje ręce. Zmieniam też perspektywę czy kąt padania światła. Czasem okazuje się, że z tych moich

Chilli Czosnek i Oliwa
Panem et circenses - chleba i igrzysk 206

wieloma ziarnami, który świetnie smakuje świeży, ale nadaje się doskonale na tosty zapiekane w różnego typu tosterach. Jest też jak na pieczywo drożdżowe całkiem długo na tyle świeży, że można go jeść po prostu w kanapkach. Jeżeli jeszcze nie pokusiliście się nigdy o przygotowanie samodzielne chleba, ta propozycja jest doskonała na początek. Udaje się zawsze. Od chwili decyzji o wypieku

I tu będę miała takie te
Wielkanoc 2015 wg Aleex 155

mnie zawsze czas refleksji. Zadaję sobie wówczas mnóstwo pytań i nie na wszystkie udaje mi się znaleźć odpowiedź. To czas, kiedy nabieram sił w otoczeniu swoich bliskich. Ponieważ w tym roku niesprzyjająca aura nie zachęca do spacerów, spędzimy wspólne chwile w domu, razem, także przy świątecznym stole. Na nim pojawią się różne smakołyki, które przygotuję w swojej kuchni

W mojej kuchni
117. 3 Bit 361

ciasto, które zawsze się udaje!!!    7 paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem(...)przez chwilę gotować. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy powoli budyń ucierając na puch. Na blaszkę o wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią   warstwę ciastek. Na samym końcu ubita kremówkę z cukrem i fixem. Na wierzch ścieramy czekoladę

Jadło i czytadło
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 183

wiśnie.   Do przygotowania babki wykorzystałam suszone wiśnie, rodzynki oraz wiśnie kandyzowane, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Bakalie MAKAR to produkty idealne do przygotowywania świątecznych wypieków. Mogą stanowić składnik wypieków lub być elementem dekoracyjnym, W ofercie firmy MAKAR znajdziemy cały wachlarz przepysznych bakalii.  Produkty są warte zakupu. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają. Zachęcam do zakupu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowe mleko kokosowe 187

nawet udawało ale wraz z rozwojem mojego szkraba stało się to wręcz niemożliwe ;) Już nie wspomnę o ulubieńcach miesiąca, na które się tak zawsze cieszyłam - umarły śmiercią naturalną wraz z moim brakiem czasu. Także ten - żyjmy chwilą i nic nie planujmy :D Ostatnimi czasy z M często sobie przyrządzamy koktajle. I na te potrzeby trzeba było sobie przygotować mleko kokosowe

My simple kitchen
BISZKOPT 214

Przepis na biszkopt, który może być podstawą do ciasta z kremem, owocami, lub do tortów. Upieczenie tego biszkoptu nie jest zbytnio skomplikowane, przepis łatwy do zapamiętania w zależności od tego ile użyjemy jajek tyle samo będziemy potrzebować łyżek mąki i cukru. . Najważniejsze zawsze się udaje Składniki: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką

RAROSSA
Jabłecznik z budyniem. 201

przygotowaniu i zawsze się udawały (no chyba, że zapomniało mi się wyłączyć na czas piekarnika). Najczęściej przygotowywałam karpatkę lub jabłecznik z budyniem i to właśnie ten ostatni był moim ulubionym ciastem :) Później, gdy nabrałam już nieco doświadczenia, ośmieliłam się na samodzielne przygotowywanie ciast i zachwyciłam się tym na tyle, że jest to wciąż moje ulubione zajęcie. Przez te lata wypróbowałam(...)już mnóstwo przepisów, niektóre są ze mną do dziś, o innych wolę zapomnieć, ale często wspominając początki przypominam sobie smak tamtego jabłecznika. Postanowiłam go odtworzyć, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest o niebo lepsze od tamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki

Rozpustne gotowanie
Piwne rożki z żurawinowym dżemem 197

Kolejny przepis, który jest efektem przeglądu kulinarnej biblioteczki. Pamiętacie książeczki "Przepisy Czytelników" Poradnika Domowego? Moja mama ma całą kolekcję i zawsze powtarza, że to są najlepsze przepisy. Rzeczywiście - potrawy z tych przepisów zawsze się udają. Zainteresował mnie przepis na piwne rożki - ciasto bez cukru, za to z piwem, do tego słodki dżem... Postanowiłam spróbować i mogę polecić z czystym(...)żeby się nie rozłożyły podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut (aż leciutko się zrumienią). Po wyjęciu, kiedy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.  Kilka porad: 1. Zamiast dżemu dobrze może się sprawdzić marmolada, bo jest gęsta i nie będzie wypływać w czasie pieczenia. Jeśli używacie dżemu - polecam żurawinowy (Ikea) albo jakiś inny, który ma dużo

Kulinarne Inspiracje
Wielkanocne warsztaty cukiernicze z Lidlem 163

słodkości.  Mam dla Was kilka zdjęć z tego wydarzenia. :D  A tak oto prezentowały się nasze stanowiska pracy :) Stanowisko pracy Mistrza I ten cudowny stół <3 Oto i sam Mistrz ;) I odrobina rad, by nasze ciasta zawsze wychodziły przepyszne Po pokazie gotowania, każdy udawał się do swojego stanowiska i odtwarzał poczynania p.Pawła :) W moim kulinarnym(...)wesołe :D Tak prezentowały się dania, przygotowane przez p.Pawła :D Czyż nie smakowicie?? Wariacja na temat paschy - wkrótce przepis na blogu :) Nie zabraknie też wpisu o mazurku - pokochałam to ciasto <3 A jak Wielkanoc to i baba, ale nie taka zwyczajna :) Na koniec nie zabrakło autografów :) Powtarzam się, wiem, ale ten stół <3 Mistrz

Malinowo w kuchni
Sałatka z wędzonym twarogiem 205

wielką nadzieję, że jeszcze przed świętami pojawi się "Słodka" :)  Do sałatki nie miałam wszystkich składników, to wcale nie oznacza, że nie można jej przyrządzić. Można. I podobnie jest z innymi przepisami na dania słone. Można dowolnie kombinować, co nie zawsze udaje się w przypadku ciast ;)  Składniki: 150 g kaszy bulgur lub jaglanej 200 g wędzonego twarogu 1 czerwona(...)rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz  Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym przepisie, ale ja ich akurat pod ręką nie miałam: 1 pęczek natki pietruszki, posiekany 1 pęczek rukoli, posiekany  4 łyżki kaparów  150 g marynowanych podgrzybków   Przygotowanie: Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy

bistro mama
Muffinki z pistacjami 210

się. Jednak jest kilka takich okazji w roku, które nie mogą obyć się bez słodkich przyjemności.  Najlepiej w domowym wykonaniu. Muffinki sprawdzą się zawsze, kiedy  mamy mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. I dodatkowo nie można ich zepsuć, bo są proste w wykonaniu i zawsze się udają, o ile nie zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość(...)kombinacji smakowych również  jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami.  Bardzo pyszna!   12 muffinek   - 3/4 szklanki brązowego cukru - szklanka jasnej mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonego kardamonu - 1 średnia gruszka - spora garść niesolonych pistacji - 2 jajka

Simple Dish

Proponowane wyszukiwania