kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:49/148)

Krucha szarlotka pod pierzynką 238

Składniki potrzebne na kruchą szarlotkę z zapiekaną pianą Krucha szarlotka pod pierzynką 4 – 5 dużych kwaśnych jabłek (najlepsze będą reneta szara lub złota, antonówki) 40 dag mąki 4 jajka 10 dag cukru pudru + 2 łyżki 25 dag masła Cukier waniliowy lub esencja waniliowa Szczypta soli Z zimnego masła, mąki, cukru pudru i żółtek zarobić kruche ciasto. Masło nożem posiekać

Korniszonki
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście 239

kruchym cieście - najlepsza na ciepło z lodami waniliowymi, chociaż mój mąż woli zimną prosto z lodówki :) Przepis wydrukujcie i zachowajcie dla potomnych, bo jest fenomenalny! :) Składniki (na formę o wym. 28x24 cm): Ciasto: pół kg mąki 6 łyżek cukru  szczypta soli 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie z jabłek

Domowa Cookierenka Agi
Czekoladowa Zefiryna wg Siostry Anastazji 205

cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut

Pychotkaaa
Sernik z makiem i jabłkami 192

jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki cynamonu Wierzch ciasta: 1/2 szklanki maku sypkiego ok szklanki wiórek kokosowych WYKONANIE Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce a następnie  podgrzać w garnku z cukrem i cynamonem. Blaszkę o wymiarach 25 cm/36 cm wyłożyć papierem

W kuchennym oknie Ewy
Szarlotka na cynamonowym spodzie 224

zainspiruje do stworzenia szarlotki na cynamonowym spodzie. Jak dla mnie, smak obłędny. Zamiast kruchego, klasycznego spodu przygotowałam pół kruchy, który uważam za bardziej w tym wypadku odpowiedni. Częstujcie się!"Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka5 łyżek cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżka wiórków kokosowychKruszonka50 g cukru60 g mąki50 g masłaMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki(...)stolnicy aby się nie ociepliło i wykładamy nim dużą formę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35 minut - ciasto powinno nabrać złotego koloru.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pyszny i kruchy jabłecznik. 266

wykwintne. Możesz użyć do ciasta jabłek gotowych, prażonych ze słoika, wtedy zużyjesz około 1 i 1/2 litrowego słoika. Gdyby jabłka były bardzo słodkie, możesz dodać pod koniec smażenia soku z cytryny.   J abłecznik ten jest bardzo kruchy i smaczny. Ja go bardzo lubię , do tej pory nie jadłem lepszego ! Polecam ten przepis jest prosty, a zawsze się(...)udaje i wybornie smakuje ! :) Spód ciasta możesz posypać kaszą manną , wchłonie ona nadmiar soku z jabłek Starte ciasto możesz wyrównać widelcem, aby we wszystkich miejscach było po równo       Ciasto jest bardzo kruche, więc najlepiej jest go podawać na małym talerzyku i kroić małą łyżeczką

Przepisy i porady kulinarne
Chrupiąca szarlotka 172

wszystko za sprawą kruszonki i nadzienia z chrupiącymi kawałkami jabłek. Jej przygotowanie zajmuje co prawda trochę czasu, ale się opłaca. Ciasto na kruchy spód można zagnieść wcześniej i trzymać w lodówce. Podobnie też można wcześniej zesmażyć jabłka. Szarlotka pachnie cudnie cynamonem, wanilią i kardamonem”. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tradycyjny placek z jabłkami- szarlotka na kruchym spodzie 166

pudru papier do pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy  (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki na kruche ciasto i pozostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie podzielić ciasto na dwie części, jedną część rozwałkować, przełożyć do formy i podpiec na złoty

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone jabłka z rodzynkami w rumie 181

Składniki: 4 jabłka jonagored lub podobne ( ja miałam antonówki i trochę były za kruche , radzę więc inne ) 10  dag rodzynek rum, miód czekolada w płynie - ja pominęłam konfitura porzeczkowa Przygotowanie: Umyte jabłka wydrążamy  w środku łyżeczką Rodzynki moczymy w rumie , a potem wkładamy  w wydrążone jabłko Polewamy po wierzchu miodem Zapiekamy około

Proste Potrawy
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 380

Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie Piernik dojrzewający staropolski! Pierniczki dojrzewające Kruche ciasteczka czekoladowo - imbirowe Drożdżowa Rolada Piernikowa Z Powidłami Pierniczki Bethmännchen, czyli niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe Ciasto Królewiec Piernik z bakaliami Makowiec z masą orzechową i serową Kruche kryształowe gwiazdki Chatka z piernika Pierniczki kruche Muffiny piernikowe z powidłami Świąteczny makowiec w cieście cytrynowym Mini makowce Pani Walewska(...)żurawiną Makowiec pełen bakalii Kruche waniliowe ciasteczka Pierniczki gryczano-jaglane, bezglutenowe Pyszny sernik na kruchym bezglutenowym spodzie- mój ulubiony Pierniki korzenno-pomarańczowe Pierniczki Świąteczne Korzenne ciastka z migdałami Makowa choinka Pierniki Bożonarodzeniowe Pijana śliwka Sernik na spodzie ciasteczkowym z borówkami Cynamonowe ciasteczka maślane Markizy orzechowe Waniliowe sakiewki z marmoladą Miodownik kajmakowy Makowiec na kruchym spodzie Tort zimowy Cynamonowe gwiazdki

My Culinary Art
Ciasto bawarskie 312

polecam..jest proste do zrobienia i smaczne.. Spód z ciasta kruchego: 125 g masła 1 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru trzcinowego [ dałam zwykły cukier] 1 łyżka cukru wanilinowego Masa serowa: 225 g serka śmietankowego 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 4 jabłka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu [dałam przyprawę do kawy(...)deserów ] 4 łyżki płatków migdałowych Nagrzać piekarnik do 180 °C. Tortownicę o średnicy 23 cm. wysmarować masłem. Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć nim dno tortownicy. Podpiekać ok. 20 minut. Serek utrzeć z jajkami i wanilią, wyłożyć na spód. Obrane jabłka pokroić w półksiężyce, wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie wyłożyć na masę serową. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 45 minut

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 236

Zapisując niedawno na blogu przepis na ciasto z jabłkami Ewy Wachowicz , zdałam sobie sprawę z faktu, że nie było tu do tej pory przepisu na

Weekendy w domu i ogrodzie
Makowiec japoński 229

generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam go "podrasować" czymś zdrowym i tak powstał Makowiec japoński. Zdrowe są tu jabłka, orzechy, suszone owoce... Postanowiłam zrezygnować z biszkoptu czy kruchego spodu i ograniczyć się jedynie do polania całości rozpuszczoną gorzką czekoladą. Mniam!Składniki:900 gram gotowej masy makowej z bakaliami i "miodem"6 jaj6 łyżek kaszy(...)czekolady+3 łyżki mleka 1,5%) i posypałam płatkami migdałów. Białka ubiłam na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubiłam żółtka do białości (około 5 minut). Jabłka starłam na tarce o dużych oczkach i wymieszałam z sokiem z cytryny. Do jabłek dodałam również miód (jeśli jest skrystalizowany rozpuszczamy go w garnuszku i odrobinę studzimy). Masę

Mango Papaja
Chipsy z jabłek 197

drzwiczki piekarnika, by uwolnić z niego parę wodną. Można zwiększyć temperaturę, by przyspieszyć proces suszenia, jednak im niższa temeratura, tym więcej substancji odżywczych zachowają owoce jabłka suszyć do czasu, aż staną się kruche i chrupiące  przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Termin przydatności do spożycia 1 miesiąc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Makowe „Gwiazdka” z Kokosem i Ananasem 743

listopada 2017 o 17:10 Cukierki Werther’s Original chętnie wykorzystałabym do ulubionego jesiennego deseru- jabłka w „szlafroczkach”, który robię z Pani przepisu. Jabłka z cynamonem, miodem oraz pokryte warstwą kruchego aromatycznego ciasta wzbogaciłabym o smak karmelu, dzięki cukierkom Werther’s Original. Pozdrawiam 4. Monika 29 listopada 2017 o 17:53 Cukierki Werther’s Original do smakowania zachęcają

Mała Cukierenka