pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne ciasta
Bernika - moj kulinarny pamietnik" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest
Słodkie Przyjemnościproszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować(...)dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp. 180 C . Smacznego
Słodkości i nie tylkoPrzepis na prostą i szybką szarlotkę która z naszymi, polskimi, jabłkami smakuje cudownie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Składniki na tortownicę 22 cm Ciasto kruche: 1 i 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 2 żółtka z jaj kl. M 125 g masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżka śmietany 12-18 % esencja waniliowa 1 łyżka(...)jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka. 6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny) Trzeba wyczuć, mój piekarnik tylko w ten sposób radzi sobie z ciastami kruchymi, najpierw grzanie góra-dół a następnie termoobieg
Gotowanie...to proste !smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza. Ta szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać(...)u0142em."]} Drukuj Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście Składniki *!Ciasto 500 g mąki (dałam 650) 250 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru 4 spore łyżki śmietany 18% 30 dag świeżych drożdży 2x 3 łyżki masła szczypta soli Bułka tarta do posypania ciasta. Nadzienie 2 kg kwaśnych jabłek - u mnie szara reneta 4 łyżki cukru
Mieszam w Garnku, a może dlatego, że to ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną, z bezą, z budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy
Obiad gotowylanguage:EN-US;} Kochani dziś kolejny przepis z wykorzystaniem darów jesieni- i znów w kratkę 😊 Chyba trochę zbyt monotematycznie ostatnio.. 😊 Ale słuchajcie prawda jest taka , że mam sporo jabłek i muszę je jakoś wykorzystać… Szarlotka była, więc spróbowałam zrobić coś podobnego , ale nowego, mojego 😊 Powstało aromatyczne ciacho z mięciutkim nadzieniem – ja swoje ciacho podawałam z sorbetem mango(...)fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Składniki na nadzienie jabłkowe: ok. 14 sporych jabłek szklanka cukru galaretka cytrynowa 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Domowe ciastakażdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier stosujemy wg uznania lub w zależności od rodzaju jabłek. Polecam, szczególnie na świąteczny(...)stół :) Jabłecznik z chrupiącą bezą Składniki na formę 21 x 25cm lub na formę do tarty 26cm: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 150g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru łyżka zimnej wody Na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2-4 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka cynamonu Na bezę: 2 białka
Smak mojej kuchnischładza? Nie - usłyszałam w odpowiedzi - ciasto i tak się upiecze. I od tamtej pory nie czekam na schłodzenie, Ciasto jest cudowne w smaku i kruche. 2-3 duże gruszki lub jabłka kardamon+cynamon+ mielona wanilia ( jeśli masz) ( ja daję po 1/2 łyżeczki każdej z przypraw) 500 g mąki orkiszowej kostka zimnego posiekanego w kostkę masła
AZgotuj!Szarlotka tatrzańska Szarlotka tatrzańska to jedna z pyszniejszych wersji szarlotki jakie jadłam, ale nie ukrywam, że Szarlotka sypana i Szarlotka z kruszonką również bardzo mi smakują Kruche ciasto i bardzo duża ilość jabłek krojonych w plasterki, no i oczywiście cynamon. Szarlotka lub jabłecznik bez cynamonu moim zdaniem istnieć nie może, a przynajmniej nie powinien Szarlotka tatrzańska to genialne połączenie
WSZYSTKO SMACZNECiasta z jabłkami to nieodłączny element jesieni. To właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;) Składniki na formę o średnicy 26 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki
Ze smakiem i z pasjąowocami Ciasto korzenne z gruszką gotowaną w winie Ciasto migdałowe z polentą i pomarańczami Karp w sosie pomarańczowym Makowiec z kaszą jaglaną Śledź w jogurcie z jabłkiem Łamana beza z kremem amaretto Krucha choinka z kremem Sernik czekoladowy na makowym spodzie Ozdobny wieniec z bułeczek Kruche anioły z mąki razowej
AZgotuj!Delikatne i kruche. W sam raz dla miłośników jabłek i cynamonu, mała odmiana od klasycznych szarlotek. Ciasto samo w sobie jest bardzo mało słodkie, więc polecam dosłodzić jabłka według własnego uznania. Moje nie wytrzymało nawet całego weekendu ;-) Składniki Ciasto: -1/2 kg mąki -150 ml jogurtu naturalnego -25 dag masła -torebka cukru wanilinowego -2 dag wiórków kokosowych -sól
Zielona KuchniaPolecam ten jabłecznik, jest bardzo dobry. Wykonanie masy z jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na tarce o
Kuchnia PokoleńTarta z jabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje. Składniki: na ciasto: szklanka mąki 2 żółtka 50 g zimnego masła 2 łyżki cukru
Pysznie & Pięknie