Dakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! Bezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja
Kulinarne PrzebojePogoda od wczoraj bardziej wiosenna niż zimowa, więc i moje wypieki bardziej nawiązują do wiosny i lata! Razem z mamcią przygotowałam fantastyczny sernik , na który przepis
Ostra na SłodkoWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
CiastkozercyWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
CiastkozercyDakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! Bezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja
Kulinarne PrzebojeWyjeżdżałam w piątek, i dosłownie godzinę przez odjazdem pociągu wyjmowałam ciacha z piekarnika. Na szczęście Miśki nie zjadły wszystkiego, i faktycznie coś zostało, może wystarczy do środy. Ciastka są kruche, idealne do transportu w śniadaniówka, smaczne i pożywne. Prażony słonecznik i podprażone płatki nadają tym ciachom wyjątkowego smaku. Gwarantuję, że będą dobre minimum tydzień. Składniki na około 40 sztuk(...)nienawidzi- pitu, pitu . Połącz wszystkie składniki razem. Jeżeli nie zależy Ci na idealnym wyglądzie ciastek, to po prostu formuj kulki i lekko je spłaszcz, moja rada, za miarkę ciasta używać dużej łyżki Lub tak jak zmusiłam Miśka do pomocy, za pomocą formy do wykrawania ciastek, czyli do środka foremki nałóż porcję ciasta i łyżką podociskać ciasto, zddejmi formę i masz
greenscarfrozpływa się w ustach. Naprawdę warto go upiec. Serniczek na pewno sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach domowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z kokosową bezą – składniki: SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 200g zimnego masła 3/4 szklanki cukru pudru 350g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki zimnej wody odrobina soli SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ(...)wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem. Przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i odrobinę soli. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wodę. Nastepnie dość szybko zagniatamy ciasto i tworzymy kulę. Ciasto owijamy folią i przekładamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny. Po tym czasie przygotowujemy blaszkę o wymiarach 25×35 cm. Wykladamy dno blaszki papierem
Olcia gotuje!przechować kilka miesięcy. Otrzymany syrop mieszamy z pozostawionym przesączem i wykorzystujemy jako poranny dodatek do herbaty ,mleka lub ciepłej wody. Bardzo korzystne jest dodanie 1 łyżeczki do kawy. Kruche ciasteczka imbirowe. Są delikatne ,aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimową porę. Składniki. 30 dag mąki 10 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku(...)łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.około15min. Po ostudzeniu posmarować lukrem i udekorować plasterkiem imbiru kandyzowanego. Lukier ucieramy z białka i cukru
Kulinarny karnet Christopherarazem ciasteczka kruche z kaszą manną. Można je na spokojnie zrobić przed Świętami :-) Tym razem do przełożenia użyłam gotowej masy orzechowej Helio. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 250 g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 130 g masła 1 jajko masa orzechowa Helio 1. Z wyżej wymienionych składników zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy
kruche babeczkiPyszne,kruche i tanie - takie właśnie są te rogaliki. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego to sięgnijcie po ten przepis. Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag smalcu 1 szklanka śmietany szczypta soli marmolada bądź wiśnie cukier puder Smalec posiekać z mąką,dodać śmietanę oraz szczyptę soli i zarobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepyszne, kruche ciasteczka są świetnym deserem do kawy czy herbaty. Obtoczone w cukrze pudrze, wyglądają jakby były obsypane śnieżnym puchem. 250 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 250 g masła 60 g cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do obtoczenia Składniki na ciasteczka posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto lekko podsypać
Smakołyki AsiKruche słodkości, przypominające konsystencją rogaliki francuskie a nadziane naszą ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - marmolada - cukier puder Przygotowanie: Ser mielimy. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy ser, cukier i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy trójkąty
Zainspirowana w kuchnimuszę je spróbować. Kruche i bardzo efektownie wyglądające ciasteczka wyszły znakomicie :) Łatwe w wykonaniu, doskonałe do popołudniowej herbatki. Do wykonania różyczek użyłam marmolady owocowej , którą otrzymała od firmy Jamar . Składniki: * 500 g mąki pszennej * 250 g masła * 3 jajka * 80 g cukru pudru * marmolada Wykonanie: Z podanych składników (oprócz marmolady) zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię
Zrób to smacznieGrzebyki to kruche ciastka nadziewane marmoladą. Smaczne, szybkie w wykonaniu i równie szybko znikające z talerza. Składniki: * 4 szklanki mąki pszennej * 1 kubeczek śmietany kwaśnej * 1 kostka margaryny * pół szklanki cukru * 1 żółtko * cukier puder do posypania * marmolada o smaku różanym do nadzienia Wykonanie: Z mąki, śmietany, margaryny, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową
Zrób to smacznieCiasteczka są pyszne , kruche, mniam. Mały pomocnik cały czas pomagał no i wyjadał miodek Przygotowanie takich ciastek z dziećmi to sama przyjemność. Miód wylewany na patelnię i na małym ogniu odparować miód. Gdy miód zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól i dodać miód i pokrojone masło. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Zrobić to szybko
Kuchnia Pokoleńwyraźnym smaku. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski
Szefowa kuchnimocno czekoladowe i kruche ciasteczka. Tym razem miałam okazję wypróbować mini oreo i szczerze powiem, że jakoś bardziej mi się spodobały. Raz, że mają mniej kremu a dwa są takie na raz. Poza tym jest ich więcej, więc są bardziej podzielne. Dodałam je do muffinek oraz do kremu na bazie mascarpone. Dodatkowo do ciasta użyłam amerykańskiej czekolady Hershey's. Można
Ala piecze i gotujepochodzi z bloga mojewypieki.com Składniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części
MyCookBook.plKruche i lekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów
Kuchnia Pani WiosnySmaczne ciasteczka kruche idealnie komponują się z filiżanką pysznej kawy. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 1 żółtko 1 szklanka śmietany (18%) 1 białko cukier kryształ do posypania Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, żółtko oraz śmietanę. Wszystko razem siekamy i szybko zarabiamy ciasto. Przygotowane ciasto zawinąć w foliowy woreczek
Kuchnia w czekoladziechwilę do zamrażalnika Z ciasta formujemy dowolnej wielkości owalne ciasteczka ,kładziemy na natłuszczonej ,posypanej mąką blaszce i pieczemy w temp.180 stop. 20 minut.Przygotowujemy syrop. W rondelku zagotowujemy wszystkie składniki i gotujemy szybko, aby syrop zgęstniał. Odstawiamy ,by przestygł.Upieczone, przestudzone ciastka zanurzamy w syropie, posypujemy orzechami i cynamonem.W Grecji robią je jako kruche bułeczki. A kruchość jest rzeczywiście krucha
Kulinarny karnet Christopherarozwałkować. Rozwałkowane w prostokąt ciasto posmarować nadzieniem. Nadzienie. Białka ubić z cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki i wymieszać. Od krótszego boku kroić paski o szerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki. Ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej mąką. Zewnętrzną warstwę trochę odchylić tworząc niby kwiatek. Piec w temp.180 stop.25-30 minut. Ciasteczka są kruche
Kulinarny karnet Christophera