mają dozowaną), dla pozostałych z własnej produkcji, gęstymi i przepysznymi powidełkami (uważam iż są smaczniejsze). Można oczywiście użyć także każdą inną, dowolną, gęstą konfiturę. Rogaliki są przepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać... :-) Z poniższych składników wyszło mi 48 rożków. Składniki: - 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub 2 szklanki mąki pszennej(...)nutella, gęsta konfitura - lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówka Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić na 2 lub 4 części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce ok.2-3h (może być dłużej). Schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanym delikatnie mąką blacie
Smaczne Zdroweprzyprawionych gruszek, wspaniały. Przed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut
Mała Cukierenkamusi się odegrać. A ta tarta? Inspirację zaczerpnęłam od Davida Lebovitz'a (jak ja go uwielbiam!). I powstała jedna z lepszych czekoladowych tart, jakie jadłam w życiu. Z przepysznym, kruchym, czekoladowym spodem. Koniec ze spodami z ciastek oreo- ta tarta bije na głowę (prawie) wszystkie inne czekoladowe kuzynki. Składniki spód: 90 g masła 35 g cukru pudru 35 g dobrego(...)pudrem na gładką masę. Dodajcie żółtka, a po chwili przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Starajcie się zrobić to wszystko w miarę szybko. Kiedy wszystkie składniki połączą się, uformujcie z ciasta kulę, obwińcie folia i pozostawcie w temperaturze pokojowej na pół godziny. Przygotujcie formę do tarty. Po 30 minutach wyłóżcie ciastem formę do tarty, posypcie solą, wciśnijcie ją lekko w spód
OliveandThymeciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie, ale jednocześnie kruche, niezbyt słodkie (jak ktoś lubi bardzo słodkie to może dać więcej miodu), ale bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają wielkiego wysiłku, gdyż są bardzo proste(...)ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy wszystkie składniki, mieszamy nożem miksującym lub hakiem robota aby się wszystko równomiernie połączyło. Ciasto jest dosyć gęste i klejące. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i umąconymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, specjalnymi „pieczątkami” formujemy ciastka naciskając na środku kulki i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj przy okazji mikołajek zapraszam Was na kruche babeczki z bitą śmietana. Nam przypominają trochę mikołaja choć skojarzenia były różne. Składniki: 15 dkg margaryna lub masła 30 dkg mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę(...)margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w 190 st. Po wyjęciu z pieca po około 15 min wyjąć babeczki z foremek
Ala piecze i gotujeSmaku , jednak najpierw postanowiłam upiec ciasto, a potem okazało się, że jest taki upał, że nikt nie sprzedawał malin... i postawiłam skarmelizować brzoskwinie - pomysł okazał się trafny, a tartę z malinami i tak zrobię, już nie długo ;) Zapraszam na Fun Page`a na Facebook`u - tam więcej się dzieje i więcej widać ;) Składniki: KRUCHY SPÓD: 225 g mąki pszennej szczypta(...)masłem. Mąkę, kakao i sól przesiewamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i rozcieramy między palcami, jak już powstaną okruchy ciasta dodajemy jajko i wodę. Szybko wyrabiamy, robimy kulę, spłaszczamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy Panna Cottę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy między
Blondynka Gotujemascarpone 400g śmietany 30% 1/2 szklanki pulpy z marakui (1 szklanka = 250 ml) 1/3 szklanki cukru 4 jajka 1 budyń waniliowy/śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) Spód: 250g kruchych ciastek w czekoladzie 50g masła/margaryny Wierzch: 1 galaretka na 375 ml (u mnie smak cytryny i limonki) (*) 150 ml wody 225 ml pulpy z marakui Przygotować spód. Ciastka rozdrobnić(...)wstawić do lodówki. Przygotować wierzch. Galaretkę rozpuścić w 150 ml gorącej wody i po lekkim ostudzeniu dokładnie zmieszać z pulpą marakui - uprzednio odcedzoną z pestek. Całość przelać na wierzch ciasta. Sernik ponownie schłodzić w lodówce - do momentu stężenia galaretki. (*) Można użyć klasycznej galaretki na 500 ml wody, najlepiej o smaku cytrynowym. Wtedy proszek należy rozmieszać w 200 ml wody
Di gotujemojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis namojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis namojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła
moj przepis naniewielki. Zatem z pewnością świetnie sprawdzi jako szybkie ciasto dla gości. Sernik waniliowy z wiaderka, to przepis po który warto sięgnąć nie tylko ze względu na łatwość przygotowania. Ale również dlatego, że dobrze wytrzymuje warunki przechowywania nawet poza lodówką. Będzie więc świetną propozycją na letnie przyjęcie lub wówczas, gdy chcemy zabrać ciasto w drogę. Oczywiście warto pamiętać(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejące galaretki w sposób niesymetryczny wykładamy na zimne ciasto (jak na zdjęciu). Odstawiamy do stężenia. Bardzo zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko w proszku i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Ewentualnie dosładzamy do smaku cukrem pudrem. Przed podaniem dekorujemy wierzch ciasta. Nie jesteśmy do końca zadowoleni z naszej dekoracji. Jest to wynikiem ciepłej śmietany, której
Kuchnia Na Wypasiezabawy z foremkami, wyciskania i wycinania różnych wzorków ciasteczek... :) To prawie jak zabawa w piaskownicy ;) Link do filmu z przepisem: 104 - Najlepszy przepis na ciasteczka orzechowe! Kruche i rozpływające się w ustach -Praca domowa! Składniki: 150g orzechów włoskich lub laskowych 170g mąki ziemniaczanej 220g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki gęstej śmietany Przygotowanie: Orzechy mielimy lub drobno kroimy. Do miski wsypujemy sypkie składniki, dodajemy masło (pokojowa temperatura), orzechy, 2 łyżki śmietany (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie to wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany) i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie po wyjęciu rozwałkowujemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowietrzy równe części. Na podsypaną mąką blacie rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy około 24cm. Trzy łyżki nadzienia wyłożyć równomiernie na cały placek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Tak przygotowany placek podzielić na osiem trójkątów. Zawinąć rogaliki zaczynając od szerszego miejsca ku cieńszej końcówce. W ten sam sposób przyrządzić resztę rogalików. Zawinięte rogaliki wyłożyć na blachę wyścieloną matą silikonową(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25-30 minut. Gotowe rogaliki wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Wg życzenia można posypać cukrem pudrem. Smacznego Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Kruche rogaliki na jogurcie Artykuł Kruche rogaliki na jogurcie pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineTarta z truskawkami Przepis szybciutki i prościutki, dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie i kruche desery. Składniki: - 2 szklanki mąki owsianej - 2/3 szklanki erytrolu - 1kg truskawek - 1 jajo - 200g masła - 2 łyżki płatków owsianych - 1 łyżka nasion chia - szczypta soli Sposób przygotowania: - mąkę ugniatamy wraz z erytrolem, chia, płatkami owsianymi, jajem, masłem i szczyptą soli - masa powinna być zwarta i nielepiąca(...)się, wkładamy ją do lodówki na 30 minut - formę smarujemy masłem, następnie po upływie czasu, wykładamy ją ciastem - do środka wsypujemy pokrojone truskawki wymieszane z łyżeczką erytrolu i mąki - zakrywamy całość ponownie rozwałkowanym kawałkiem ciasta - pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni SMACZNEGO
MintTasteDoskonałe kruche ciasteczka świąteczne, przełożone marmoladą. Bardzo proste i łatwe w wykonaniu. Idealnie nadają się na prezent świąteczny oraz jako słodki poczęstunek dla gości. Koniecznie zróbcie i mam nadzieję, że Wam posmakują :) Składniki: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru pudru * szczypta soli * marmolada wieloowocowa na nadzienie (użyłam(...)Orzech ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 3 mm. Foremkami w kształcie gwiazdek (potrzebne są foremki gwiazdki mniejsze i większe) wycinać ciastka. W połowie wyciętych gwiazdek mniejszą foremką wyciąć ze środka mniejsze gwiazdki. Piec ciastka na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia około
Zrób to smacznie