Najlepsza szarlotka pod słońcem Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam wypróbować, prawdziwa petarda! Składniki: *na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół) 3 łyki cukru(...)naturalnego lub kwaśnej śmietany Pianka: 5 białek szczypta soli pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę *** *** Wszystko razem zagniatamy ręcznie
Blog z ApetytemSernik z płatkami migdałowymi to delikatne w smaku i pyszne ciasto idealne dla wszystkich wielbicieli słodkości. Smakosze serników będą zachwyceni. Składniki Ciasto kruche : 2 szk. mąki 0,5 szk. cukru 3 jajka (2 żółtka, jedno całe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 0,5 margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 cukru 3 żółtka
Wasze PrzepisyJabłka: 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 budynie - proszek (u mnie waniliowe) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce, zmiksować, jak porządnie się rozkruszą, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztą wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć
Kuchnia domowa Aniłyżka cukru z prawdziwą wanilią Lukier: 1 białko 1 ubita szklanka cukru pudru Kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: Kilka połówek brzoskwini z syropu Sposób przygotowania: Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości
Kuchnia w czekoladzieTarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pieczona jest na cieście kruchym lub francuskim. Jej nadzienie może być słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Odmianą tarty jest quiche , który różni się od tarty tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym zawsze masą śmietanowo-jajeczną. Zarówno tartę jak i quiche serwujemy
Krokusowy Domroku jak ten zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI
Pieguskowa Kuchniamnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie;) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami
Życie zaczyna się w kuchniśrodku masy zrobić dołek i wlać do niego śmietanę z jajkiem. Wymieszać szybko tylko do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez mąkę. Powstanie mieszanka konsystencją zbliżona do kruchego ciasta. Mi najlepiej mieszanie szło widelcem. Następnie posypać czekoladową kruszonką i wgnieść ją niezbyt dokładnie w środek (tak jak wgniatamy rodzynki w ciasto drożdżowe). Powstanie marmurek. Ciasto nie jest zwarte, kruszy
Posadzone i zjedzoneprostu beztrosko i radośnie. Jednak nie da rady, robię Jabłecznik dla rodzinki ale może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę. Składniki ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g masła miękkiego 200 g ksylitolu 150 g śmietany 18 % 5 żółtek cynamon 4 łyżeczki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłuszka przesmażane: jabłka słodkie
Różowa kuchniamrożonego groszku zielonego, 300 g mrożonej marchewki mini, 2 łyżki masła klarownego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy 24 cm): 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta cukru, opcjonalnie 1-2 łyżki wody, masa: 1 łyżka posiekanego świeżego
Moniki Smakołykimleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować i włożyć do form. Na jedną z nich wyłożyć uprzednio przygotowane na patelni orzechy z masłem i miodem ( prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec
Pychotkaaamleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować i włożyć do form. Na jedną z nich wyłożyć uprzednio przygotowane na patelni orzechy z masłem i miodem ( prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec
Pychotkaaaciasto dla gości, wyglądało to mniej więcej tak „no wiesz, te twoje wydziwiane, takie mokre żeby było, tylko nie mów gościom z czego to” Składniki: ciasto kruche na spód: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 100 g cukru pudru 2 duże łyżki kakao 150 ml oleju roślinnego Składniki na masę serową: 500 g wegańskiego
greenscarfmnie bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego, ale do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki
Rozpustne gotowaniełyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki wiórki kokosowe, owoce sezonowe lub mrożone, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylepić ciastem dno i boki blaszki ( 1/3 ciasta zostawić). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić
Tradycyjna Kuchniajeden z lepszych serników jakie jadłem w życiu. Słodycz jest idealnie wyważona – delikatnie słony spód, kremowa masa i słodka polewa. Całość posypana słonymi orzeszkami ziemnymi. Pycha! Słodko-słone kruche ciasto: 150g ciemnych herbatników 60g masła 100g solonych orzeszków ziemnych łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Zaczynamy od ugotowania masy kajmakowej. Puszkę z mleczkiem skondensowanym słodzonym gotujemy w garnku pod przykryciem przez
AleTorcikMniaaaaaam! SKŁADNIKI: - 5 jabłek Golden delicious - 3/4 szklanki jagód ( ja użyłam mrożonych) - cukier waniliowy - kardamon Jabłka obierz ze skórki podziel na ósemki. Wymieszaj z jagodami, cukrem i kardamonem. NA KRUCHE CIASTO: - 200 g mąki pszennej - 120 g masła - 120 g brązowego cukru - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka lodowatej wody - 1 żółtko W/w składniki szybko zagniatamy, aby zbytnio
SMYKWKUCHNIMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma(...)klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu (u nas tego nie ma). Zamiast niego użyliśmy naszego ulubionego przepisu na ciasto z południa Włoch – identycznego jak na pizzę
Niedzielny kucharztartaletka skradła moje serce! Kocham takie połączenia słodko-słone, serowo-owocowe, to jest po prostu mój smak. Z przyjemnością przyrządziłabym coś takiego w domu. Wspaniały ciągnący się ser, naprawdę kruche ciasto i słodycz gruszki, winogron i orzechów skąpanych w miodzie. Mogłabym jeść i jeść bez końca. Naprawdę wspaniałe rozpoczęcie posiłku! 👉 Danie rybne - Grenadier/lekkie curry/warzywa/czarny ryż/żel z pomarańczy Bardzo
Cooking MonsterMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma(...)farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki
Niedzielny kucharzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Szacowany koszt dla 2 osób: około(...)farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki
Niedzielny kucharzduży kawałek sera brie (ok. 250 g) ● 3 duże jajka ● 200 ml śmietany kremówki ● 20 g starego parmezanu ● ½ pęczka szczypiorku ● oliwa z oliwek ● sól i pieprz Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto : miękkie masło utrzyj w misce. Dodaj przesianą mąkę, jajko, miód i zmielone lub bardzo drobno posiekane orzechy oraz sól. Połącz składniki szybko ugniatając opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaletni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia tarty. Ja proponuję Wam dzisiaj tartę z łososiem, ricottą i pomidorkami koktajlowymi, jest kolorowa i lekka, a podana
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaagawy lub klonowego, szczypta soli, nadzienie: 3 jabłka, 10 suszonych daktyli, łyżeczka cynamonu. dodatkowo: 4 łyżki płatków owsianych bez glutenu, odrobina kakao lub karobu. Wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączymy. Dzielimy na 4 części. Wylepiamy powstałym ciastem spód foremek. Jabłka myjemy, kroimy na kawałki i umieszczamy wraz z daktylami i cynamonem w kielichu blendera. Miksujemy do uzyskania musu
Jeść, by żyć w zdrowiuSKŁADNIKI: 400 g ciasta kruchego 1 kg bardzo miękkich gruszek 50 g mieszanki studenckiej Przyprawy:cynamon, imbir granulowany 2 łyżki cukru waniliowego 4 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: Gruszki obieram a nastepnie kroję w kostkę. W garnku o grubym dnie duszę gruszki ok 15 min. Następnie dodaję cukier trzcinowy, cukier waniliowy, cynamon oraz imbir. Mieszam. Pozostawiam do wystygnięcia. Na blaszkę wykładam
Gotowanie PatkiPyszne ciasteczka owsiane z orzechami arachidowymi i słonecznikiem - do zrobienia w jedną chwilkę. Mają jedną wadę- znikają w mgnieniu oka :) Wyobraźcie sobie lekko maślany smak kruchego ciasta, aromat i smak podpieczonych orzeszków, słonecznika i płatków owsianych. A jak już się rozmarzyliście, to teraz pomyślcie, że za godzinę możecie je mieć w ustach. Dacie się zaprosić(...)ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione i prawie wysuszone. Mają być lekko miękkie na środku. Po wystygnięciu, zrobią się kruche. Ciasteczka
Smak mojego domuciepło z lodami i bitą śmietaną, kiedy nie możemy podać jej od razu po upieczeniu wystarczy podgrzać w mikrofali przez kilkadziesiąt sekund. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto kruche: 450 g mąki 300 g masła 150 g cukru pudru 6 żółtek skórka otarta z cytryny na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek sok z cytryny 2 łyżki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakremu. Ciasto wyszło rewelacyjne i szybko zniknęło. W sumie to taka szarlotka z budyniem, na który możecie zamienić gotowy krem. (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.) Ciasto kruche: 1/5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 120g masła lub margaryny 1 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szczypta soli Masa: 2 jabłka 1 gotowy
Di gotuje