Głosów:1 Średnia:5/5] składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 6 żółtek 200 g masła 3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, mieszamy z mąką. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem. Na końcu dodajemy śmietanę (ilość zależy
Domowy Smak Jedzeniaowocami z dodatkiem kajmaku oraz masy z mascarpone i śmietanki. Połączenie wszystkich składników czyni ten wypiek wyjątkowym, dlatego nie może zabraknąć go na waszym stole . Tarta z owocami ciasto kruche 200 g mąki pszennej ((1 1/4 szklanki)) 120 g masła 1 jajko 40 g cukru pudru ((1/4 szklanki)) nadzienie 1/2 puszki kajmaku 200 g mascarpone 200 g śmietanki
Przepisy na widelcuświątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i wtedy najczęściej ją pieczemy, ja piekę taką tradycyjną, kruche ciasto, dużo jabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki
IzabelawkuchniBardzo prosta i szybka w wykonaniu. Sprawdza się świetnie jako deser na spotkaniach w gronie przyjaciół, ale także prezentuje się wspaniale jako dodatek na eleganckim przyjęciu. składniki na ciasto kruche: 1 jajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła 100 g drobnego cukru składniki : nadzienie 3 banany 1,5 łyżki masła 6 łyżek masy kajmakowej
noteskulinarnyfigaPodstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować w większej ilości i zamrozić. Do nadzienia można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, a poza tym mięso, ryby, wędliny, sery i zioła. To doskonała przekąska na przyjęcie
Smakowity Blog KulinarnyRurki z kremem to bardzo znany i lubiany przez wszystkich deser. Dzisiaj chcę przedstawić Wam przepis na wegańskie rurki z kokosowym kremem! Wyglądem oraz smakiem nie
Via GustoMakowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy
Smakołyki Berenikiustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka
Malinowo w kuchnismalcu 2 żółtka 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia kubek śmietany 30% serek homogenizowany waniliowy pół kubka jogurtu naturalnego łyżka z czubkiem cukru Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Wyłożyć nim formę i piec 20 minut w około 175 stopniach. Upieczone ciasto ostudzić. Zimny blat skropić paroma łyżkami przegotowanej wody, aby się napiło. Śmietanę ubić na sztywno
Pychotkaaamusiał obejść się smakiem." J.R.R. Tolkien "Hobbit", str. 12 W przepisie użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm. Masło i woda do ciasta powinny być zimne. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie 330 g rabarbaru (około 3 sztuki) 340 g truskawek 3 białka
Passions hobbies lifebłyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek; Mąkę, proszek do pieczenia
In my kitchenSkładniki: ( na bardzo dużą brytfannę bądź 2 tortownice 18 cm, w przypadku mniejszej tortownicy, pomniejsz liczbę składników) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 całe jajko 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 5 całych jaj bakalie- ja użyłam żurawinę suszoną cały
KreatywnePinyjeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania
pink envelopezaskoczeniem :) Myślałam, że niektóre z przepisów będą zdecydowanie wyżej, innych z kolei w ogóle nie spodziewałam się na tej liście:) A wy co sądzicie o takim wyborze? MIEJSCE I KRUCHE CIASTO MILIONERA (6694 wyświetleń) MIEJSCE II NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OGÓRKÓW (4923 wyświetlenia) MIEJSCE III SERNIK OREO (3450 wyświetleń) MIEJSCE IV DOMOWE KRÓWKI (1937 wyświetleń) MIEJSCE V KAJZERKI (1769 wyświetleń
My Culinary ArtTarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie
Z butelką mleczka w tleNajlepsza szarlotka pod słońcem Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam wypróbować, prawdziwa petarda! Składniki: *na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół) 3 łyki cukru(...)naturalnego lub kwaśnej śmietany Pianka: 5 białek szczypta soli pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę *** *** Wszystko razem zagniatamy ręcznie
Blog z ApetytemSernik z płatkami migdałowymi to delikatne w smaku i pyszne ciasto idealne dla wszystkich wielbicieli słodkości. Smakosze serników będą zachwyceni. Składniki Ciasto kruche : 2 szk. mąki 0,5 szk. cukru 3 jajka (2 żółtka, jedno całe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 0,5 margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 0,5 cukru 3 żółtka
Wasze PrzepisyJabłka: 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 budynie - proszek (u mnie waniliowe) Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce, zmiksować, jak porządnie się rozkruszą, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztą wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć
Kuchnia domowa Aniłyżka cukru z prawdziwą wanilią Lukier: 1 białko 1 ubita szklanka cukru pudru Kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: Kilka połówek brzoskwini z syropu Sposób przygotowania: Schłodzone składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości
Kuchnia w czekoladzieTarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pieczona jest na cieście kruchym lub francuskim. Jej nadzienie może być słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Odmianą tarty jest quiche , który różni się od tarty tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym zawsze masą śmietanowo-jajeczną. Zarówno tartę jak i quiche serwujemy
Krokusowy Domroku jak ten zebrane latem, ale z okazji wiosny można to zaakceptować. Pamiętajcie, żeby nadziewać je bezpośrednio przed podaniem inaczej eklerki zmiękną i nie będą tak smaczne jak te kruche. Ciasto parzone ma to do siebie niestety. Z podanej porcji ciasta wyszło mi 18 eklerków i żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej porcji. Eklerki rozeszły się jak ciepłe bułeczki:) EKLERKI
Pieguskowa Kuchniamnie ten przepis? Brakiem jajek;))) bo tak się składa że miałam ochotę na co słodkiego ale brakowało ważnego składnika, ale Moje Wypieki zadbały o mnie;) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków Wykonanie: W misce umieszczamy miękkie masło, mąkę i cukier. Wyrabiamy między palcami
Życie zaczyna się w kuchniśrodku masy zrobić dołek i wlać do niego śmietanę z jajkiem. Wymieszać szybko tylko do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez mąkę. Powstanie mieszanka konsystencją zbliżona do kruchego ciasta. Mi najlepiej mieszanie szło widelcem. Następnie posypać czekoladową kruszonką i wgnieść ją niezbyt dokładnie w środek (tak jak wgniatamy rodzynki w ciasto drożdżowe). Powstanie marmurek. Ciasto nie jest zwarte, kruszy
Posadzone i zjedzoneprostu beztrosko i radośnie. Jednak nie da rady, robię Jabłecznik dla rodzinki ale może potem wyjdziemy :) Biorę udział w akcji Ciasto na Niedzielę. Składniki ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 250 g masła miękkiego 200 g ksylitolu 150 g śmietany 18 % 5 żółtek cynamon 4 łyżeczki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłuszka przesmażane: jabłka słodkie
Różowa kuchniamrożonego groszku zielonego, 300 g mrożonej marchewki mini, 2 łyżki masła klarownego, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, szczypta mielonej ostrej papryki, 1 jajko, na ciasto kruche (okrągła forma o średnicy 24 cm): 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 żółtko, szczypta soli, szczypta cukru, opcjonalnie 1-2 łyżki wody, masa: 1 łyżka posiekanego świeżego
Moniki Smakołykimleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować i włożyć do form. Na jedną z nich wyłożyć uprzednio przygotowane na patelni orzechy z masłem i miodem ( prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec
Pychotkaaamleka 12 łyżek grysiku ( kasza manna błyskawiczna) 1 szklanka cukru 1 kostka masła Orzechy: Paczka orzechów 2 łyżki masła 3 łyżki miodu Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 równe części.Rozwałkować i włożyć do form. Na jedną z nich wyłożyć uprzednio przygotowane na patelni orzechy z masłem i miodem ( prażone razem ok 5 minut). Ciasta piec
Pychotkaaaciasto dla gości, wyglądało to mniej więcej tak „no wiesz, te twoje wydziwiane, takie mokre żeby było, tylko nie mów gościom z czego to” Składniki: ciasto kruche na spód: 200 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 100 g cukru pudru 2 duże łyżki kakao 150 ml oleju roślinnego Składniki na masę serową: 500 g wegańskiego
greenscarfmnie bardzo skomplikowany. Nic bardziej mylnego, ale do niektórych rzeczy trzeba dorosnąć :-). Gdy pierwszy raz pojawił się na naszym stole zaskoczył nas swoim smakiem. Jest pyszny!!! Mak ukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki
Rozpustne gotowaniełyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki wiórki kokosowe, owoce sezonowe lub mrożone, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylepić ciastem dno i boki blaszki ( 1/3 ciasta zostawić). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić
Tradycyjna Kuchnia