Sernik kokosowy to pozycja obowiązkowa dla wielbicieli kokosowego smaku. Wiórki kokosowe są mocno wyczuwalne w strukturze i smaku sernika oraz w spodzie z ciasta kruchego, który również je zawiera. Sernik jest zwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski ), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości(...)Sernik kokosowy Składniki: ciasto kruche 80g mąki pszennej 30g wiórków kokosowych 30g cukru pudru 50g masła szczypta soli masa serowa 350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka 2 jajka 50g cukru 100g wiórków kokosowych 80g śmietanki 30% 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 łyżki mąki pszennej Wykonanie: - składniki na masę serową powinny być
Smakołyki Berenikiszklanka cukru 5 białek 1 opakowanie kisielu cytrynowego Masa rabarbarowa : 80 dag łodyg rabarbarowych 1 i 1/2 szklanki cukru ewent. 1 op. cukru waniliowego Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce W tym czasie pokroić w kostkę umyty rabarbar, włożyć do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy- rozgotować go do konsystencji powideł śliwkowych. Próbować w trakcie
Proste Potrawypyszne ciasto, które zapewne Wam zasmakuje. Wystarczy trochę czasu, bo placek jest pracochłonny, ale jest pyszny. Polecam zrobić zwłaszcza w święta. Zasmakuje całej rodzinie. Miłego świętowania. Placek z wydmami CIASTO KRUCHE 20 dag margaryny 3,5 szklanki mąki 5 żółtek 1/2 kostki smalcu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 1/2 szklanki cukru pudru MASA KOKOSOWA
Gotuję TestujęBardzo smaczna tarta z lekko kwaśnym posmakiem śliwek, który doskonale łączy się z pianką budyniową. Tartę piekłam w formie o średnicy 29 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru (u mnie trzcinowy) 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 kg śliwek 3 białka + szczypta soli 1 łyżka cukru (u mnie(...)można wykorzystać inny kwaśny sok, np. żurawinowy. WYKONANIE Masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wodę, zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifeWYKONANIE Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę ,zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać tylko palcami mąkę do środka, rozcierając ją z masłem. Szybko połączyć składniki w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. Formę na tartę o średnicy 26 cm dokładnie posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na papierze
w mojej kuchnimusi pojawić się ciasto. U mnie w domu to ciasto zawsze z orzechami pod różną postacią. W tym roku jest to rolada orzechowa z pyszną polewą miodowo orzechową. CIASTO KRUCHE 🌲 mąka 2 szkl. + do podsypania 🌲 masło zimne 150 g. 🌲 cukier wanilinowy 1 op. 🌲 żółtka z 3 jaj ( białko zostawiamy na potem ) 🌲 jajko 1 szt. 🌲 śmietana kwaśna
Kuchnia Paulettesleżą. A tak mamy warstwę ciasta, warstwę sera i tym samym cały komplet. Lubię te spody z ciastek, bo nie ma z nimi tyle babrania jak z wyrabianiem ciasta kruchego. Możemy dodać orzechów zmielonych, żeby podkręcić smak takiego spodu. Przepis pochodzi z Dobrych Rad 11/18, ale mocno go zmodyfikowałam. W oryginale polewa zalewa cały sernik, jednak jak dla mnie byłoby
Mieszam w Garnkuszklanki cukru 200 g wiórek kokosowych 6 białek 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/3 szklanki oleju szklanka malin (mogą być mrożone) słoiczek konfitury malinowej (lub innej) Składniki kruchego ciasta zagnieść, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki. Blaszkę wyścielić papierem. Białka ubić na pianę. Jogurty zmiksować z cukrem, olejem, kokosem i budyniami. Delikatnie wmieszać pianę z białek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła garść świeżych jeżyn Wykonanie: Margarynę posiekać na drobne kawałki nożem. Dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia cukier oraz jajka - zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować a następnie ciasto upiec w foremkach. Z mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajka ugotować tradycyjny budyń na mleku. Następnie bardzo dokładnie ostudzić. Jeżyny przetrzeć przez sitko i taki przecier
Pychotkaaawanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę i zagnieść, ciasto aż będzie gładkie i lekko lepkie w dotyku. Jeżeli twoim zdaniem ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę wody.Teraz rozwałkowywać placki o grubości około
Świat Ciastaznajdziecie akurat w swojej lodówce (u mnie cheddar, camembert, danish blue oraz feta), świetnie komponuje się ze słodką konfiturą, a tymianek potęguje smakowe wrażenia. Z powodzeniem można użyć również ciasta kruchego, które koniec końców bardziej polecam, ale jeśli zależy Wam na szybkości, to francuskie z powodzeniem spełni tę rolę. Jeśli nie macie akurat konfitury, to wystarczy skarmelizować 3-4 cebule
Food SquareGłosów:1 Średnia:5/5] składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 6 żółtek 200 g masła 3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, mieszamy z mąką. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem. Na końcu dodajemy śmietanę (ilość zależy
Domowy Smak Jedzeniaowocami z dodatkiem kajmaku oraz masy z mascarpone i śmietanki. Połączenie wszystkich składników czyni ten wypiek wyjątkowym, dlatego nie może zabraknąć go na waszym stole . Tarta z owocami ciasto kruche 200 g mąki pszennej ((1 1/4 szklanki)) 120 g masła 1 jajko 40 g cukru pudru ((1/4 szklanki)) nadzienie 1/2 puszki kajmaku 200 g mascarpone 200 g śmietanki
Przepisy na widelcuświątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i wtedy najczęściej ją pieczemy, ja piekę taką tradycyjną, kruche ciasto, dużo jabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki
IzabelawkuchniBardzo prosta i szybka w wykonaniu. Sprawdza się świetnie jako deser na spotkaniach w gronie przyjaciół, ale także prezentuje się wspaniale jako dodatek na eleganckim przyjęciu. składniki na ciasto kruche: 1 jajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła 100 g drobnego cukru składniki : nadzienie 3 banany 1,5 łyżki masła 6 łyżek masy kajmakowej
noteskulinarnyfigaPodstawową zaletą tarty jest to, że nie wymaga wiele zachodu, a do tego daje nieograniczone możliwości łączenia składników nadzienia i co za tym idzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować w większej ilości i zamrozić. Do nadzienia można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, a poza tym mięso, ryby, wędliny, sery i zioła. To doskonała przekąska na przyjęcie
Smakowity Blog KulinarnyRurki z kremem to bardzo znany i lubiany przez wszystkich deser. Dzisiaj chcę przedstawić Wam przepis na wegańskie rurki z kokosowym kremem! Wyglądem oraz smakiem nie
Via GustoMakowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie znajdziecie też mąki, zastępuje ją kasza manna, która świetnie pochłania nadmiar soku z jabłek i sprawia, że makowiec jest zwarty, nie kruszy
Smakołyki Berenikiustach, kusi kremem, zachęca orzechami skąpanymi karmelem, ...dobra koniec rymowania... po prostu pyszny, sycąco-słodki kawałeczek rozpusty, przełamany kwaśnym smakiem powideł, a no i zapomniałabym mięciutkie miodowo-kruche ciasto, prawie jak biszkopt :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny 200 g cukru 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka
Malinowo w kuchnismalcu 2 żółtka 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia kubek śmietany 30% serek homogenizowany waniliowy pół kubka jogurtu naturalnego łyżka z czubkiem cukru Wykonanie: Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Wyłożyć nim formę i piec 20 minut w około 175 stopniach. Upieczone ciasto ostudzić. Zimny blat skropić paroma łyżkami przegotowanej wody, aby się napiło. Śmietanę ubić na sztywno
Pychotkaaamusiał obejść się smakiem." J.R.R. Tolkien "Hobbit", str. 12 W przepisie użyłam formy do tarty o średnicy 29 cm. Masło i woda do ciasta powinny być zimne. SKŁADNIKI Na ciasto kruche 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie 330 g rabarbaru (około 3 sztuki) 340 g truskawek 3 białka
Passions hobbies lifebłyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty :) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę. Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki; 250 g masła lub margaryny, zimnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru pudru; 5 żółtek; Mąkę, proszek do pieczenia
In my kitchenSkładniki: ( na bardzo dużą brytfannę bądź 2 tortownice 18 cm, w przypadku mniejszej tortownicy, pomniejsz liczbę składników) Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 całe jajko 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 5 całych jaj bakalie- ja użyłam żurawinę suszoną cały
KreatywnePinyjeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko :) Składniki (na ok. 12 babeczek) kruche ciasto 300 g mąki pszennej 4 żółtka 1 łyżka cukru 150 g masła masa jabłkowa 4 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania
pink envelopezaskoczeniem :) Myślałam, że niektóre z przepisów będą zdecydowanie wyżej, innych z kolei w ogóle nie spodziewałam się na tej liście:) A wy co sądzicie o takim wyborze? MIEJSCE I KRUCHE CIASTO MILIONERA (6694 wyświetleń) MIEJSCE II NAPÓJ OCZYSZCZAJĄCY Z OGÓRKÓW (4923 wyświetlenia) MIEJSCE III SERNIK OREO (3450 wyświetleń) MIEJSCE IV DOMOWE KRÓWKI (1937 wyświetleń) MIEJSCE V KAJZERKI (1769 wyświetleń
My Culinary ArtTarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie
Z butelką mleczka w tle