Długi czas przymierzałam się do zrobienia tego ciasta aż w końcu udało mi się namierzyć w sklepie suszone śliwki. No i stało się. Ciasto wylądowało
ciastkarnia na kruchym spodzieProponuję dziś pyszne ale i pracochłonne, i czasochłonne ciasto , jednakże ten wysiłek się opłaca, bo jest przepyszne. Jest to seromakowiec na domowej masie makowej z sernikiem
Kawa z mlekiemagrestowych, czarnych i czerwonych porzeczek, borówek. To własnie ten moment, by wykorzystać wszystkie. A to przepis by wykorzystać je wszystkie naraz. Zatopić w kremowej, kokosowej masie, zapieczonej na kruchym, maślanym cieście. Przepis wykorzystany, by osłodzić czas spędzany z tymi, przy których ani okazja, ani okoliczności nie są istotne. Choć w tym przypadku były nie do przecenienia - spotkanie w najprzyjemniejszej(...)blaszkę o wymiarach około 22 cm / 24 cm Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 kostki masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego skórka z 1/2 cytryny Masa: 2 opakowania budyniu waniliowego 2 i 2/3 szklanki tłustego mleka 3 łyżki
Kronika Piekarnikazastępują mąkę i sprawiają, że ciasto po upieczeniu ma kremową wilgotną konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego(...)blaszkę 25x35 cm: Ciasto ciemne: 150 g mąki pszennej 150 g cukru 4 jajka 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżka roztopionego masła lub oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 1,2 kg białego sera (twarogu) 400 cukru 8 żółtek 8 białek 250 g roztopionego masła 2 cukry waniliowe 2 budynie śmietankowe 2 duże ziemniaki Ciasto orzechowe
Trzeci talerzkruchym cieście, czy na ucieranym czy bez spodu, wszystkie są pyszne i często je piekę i za każdym razem inny. I za każdym razem wychodzi pyszny. Dzisiaj mam dla Was sernik na orzechowym cieście z rodzynkami i posiekanymi orzechami. Sernik polałam własnoręcznie zrobioną polewą. Bardzo polecam taki sernik. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Smacznego życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 1 szklanka mąki(...)pieczenia 100 ml zmielonych orzechów włoskich Na masę serową: 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym ) 1 szklanka cukru 5 jajek 2 budynie śmietankowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka rodzynek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Na polewę: 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao
Izabelawkuchnirazem zgnieść na gładkie ciasto. 1/4 część ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie). Składniki na nadzienie owocowe: 1 kg truskawek; 0,5 kg rabarbaru; 1 cukier waniliowy, 1 budyń śmietankowy; około 6 łyżek cukru; Wykonanie: Rabarbar
In my kitchenszklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć(...)pół szklanki mleka następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach.Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową
Wypieki Uliszklanki kwaśnej śmietany 1 jajo 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać(...)łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jaja, mąkę pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać stopniowo przestudzony budyń. Krem podzielić na dwie części. Przełożenie placka:Dodatek: 2 zielone galaretki Galaretki przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Na upieczony cienki placek włożyć połowę kremu
Apetyczna babeczkaPrzepis na sernik pochodzi od jakieś babuni, która podała go w radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku sera posiada puszystą leciutką konsystencję
Smakowy RajKruche ciasto ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi wiśniami oraz tartym ciastem na wierzchu. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne połówki wiśni. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi(...)owocami. Jest znakomite i znika w mgnieniu oka! Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - niecała godzinka pracy, a resztę wykona piekarnik... Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek (jajka rozmiar L) szczypta soli Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar
Kuchnia MagdaLenyKruche ciasto ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi wiśniami oraz tartym ciastem na wierzchu. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne połówki wiśni. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi(...)owocami. Jest znakomite i znika w mgnieniu oka! Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - niecała godzinka pracy, a resztę wykona piekarnik... Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 5 żółtek (jajka rozmiar L) szczypta soli Pianka budyniowa: 5 białek (jajka rozmiar
Kuchnia MagdaLenybezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny sernik gotowany. Kruchy, bezglutenowy spód bez pieczenia pokryty słodką, waniliową, serową masą to prawdziwe niebo w gębie! Uroku i niespotykanego charakteru całości dodają urocze ciasteczka Fior di Sole zalane przezroczystą galaretką, które wspaniale zdobią całość i sprawiają, że ciasto jest idealnym pomysłem np. na imprezę! Łatwe! Szybkie! Pyszne! Spróbujcie! SKŁADNIKI(...)mielony ( wiaderkowy dobrej jakości ) – 1 kg * masło min. 82% – 250 g * jajko rozm M. – 3 szt * cukier – 240 g * wanilia ( ziarna lub esencja lub cukier z wanilią ) – do smaku * budyń waniliowy bezglutenowy – 2 op DODATKOWO: * herbatniki bezglutenowe Fior di Sole – 1 op * galaretka winogronowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Ciasteczka mielimy ( bardzo drobno siekamy ) razem z kakao. Zalewamy
Ostra na SłodkoDzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1. Legnickie bomby piernikowe 2. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe(...)iasteczka budyniowe 13. Rogaliki z nutellą 14. Kruche ciasteczka z posypką orzechową 15. Budyniowe wersja II 16. Wafel z masą kajmakową i petitkami 17. Kulki mocy 18. Kruche ciasteczka z dżemem 20. Kruche rogaliki z budyniem 21. Rogaliki z powidłem i orzechami 22. Wafle z masą mleczno
kruche babeczkikruche: 450 g mąki 110 g cukru 250 g masła, schłodzonego 4 jajka 1 łyżka octu 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Ciasto schładzamy w lodówce. Następnie większą część ciasta(...)lekko rumiano). składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 6 jajek (żółtka oddzielone od białek) 350 g cukru 200 g masła, miękkiego 100 g śmietany, zwykłej 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej ok. 500 g jagód opcjonalnie: 1 łyżka ekstraktu cytrynowego wykonanie: Masło miksujemy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, ser, śmietanę, budyń wymieszany z mąką
Domowy Smak Jedzeniauwielbiam! Kruche babeczki z kremem budyniowym i sezonowymi owocami – najlepsze, chrupiące, delikatne, uwielbiam! U mnie wyszło 9 większych babeczek, bo o wymiarach 11 cm (meeeega radość;), mniejszych będzie około 24 cm, jak w oryginalnym przepisie. Składniki: 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru szczypta soli 200g masła 1 żółtko Składniki na krem: 120 g masła 1 budyń waniliowy(...)brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki
Zasmakuj Kuchnizdecydowanie mniej cukru, a w przypadku ciasta kruchego, jak zawsze korzystam z niezawodnych proporcji mojej kochanej Mamy :) CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę(...)dzielimy na 2 części. Jedną jasną wkładamy do zamrażalnika, do drugiej dodajemy pół łyżeczki kakao, zagniatamy i także chłodzimy. PIANKA 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 budyniu śmietankowego bez cukru 0,25 szklanki oleju Białka ubić na puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając. OSTATNIA PROSTA
Mój Smak na Życiewyłożeniu ciasto nakłuwamy widelcem. Na ciasto wysypać fasolę lub ryż które obciążą ciasto. Piekarni rozgrzewamy do 200 stopni C pieczmy przez ok 15 minut. Następnie usuwamy nasze obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Wyciągamy ciasto na które będziemy teraz wykładać naszą masę. Masa Składniki: 1 budyń śmietankowy 0,5 l mleka 1 łyżka
kgwjanczewomargaryny.Sposób wykonania:Ciasto:Wszystkie składniki ciasta zagnieść (tak jak ciasto kruche). Ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję wszystkie składniki ciasta i wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego. Można oczywiście ciasto zagnieść ręcznie.Ciasto podzielić na 3 równe części.Każdą z części ciasta roprowadzić równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym(...)zestawić z ognia i energicznie mieszając dodawać do niego po łyżce kaszy manny.Po dodaniu całej kaszy krem ponownie wstawiamy na kuchenkę i gotujemy tak długo, aż masa uzyska konsystencję budyniu (mnie to zajęło dość dużo czasu).Krem pozostawić do wystudzenia. W tym czasie powinien też zgęstnieć.Następnie podzielić go na 2 części.Jeden z blatów ciasta włożyć na dno blachy
Gospodyni MiejskaAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy(...)jeśli ktoś woli można zamiast niego dodać kakao), dodać miękką margarynę, miód, aromat i ocet. Wyrobić gładkie ciasto. Wypełnić płaską formę warstwą ciasta grubości około 0,5 - 1 cm. Piec w temperaturze około 220 stopni C do lekkiego przyrumienienia. Składniki kremu: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki margaryna bezmleczna
głodny alergik