Delikatny, kruchy spód oraz budyniowa pianka z zatopionymi owocami. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi(...)Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją
BullioDelikatny, kruchy spód oraz budyniowa pianka z zatopionymi owocami. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pokrojone w kostkę masło zagnieść z pozostałymi składnikami i podzielić na dwie części (około 3/4 i 1/4). Włożyć do zamrażarki na minimum godzinę. Zamrożone 3/4 ciasta utrzeć na tarce z dużymi(...)Wyrównać delikatnie dłonią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec około 20 minut do uzyskania złocistego koloru. Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego pół szklanki oleju pół łyżeczki esencji waniliowej Dodatkowo: truskawki lub maliny Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier a następnie budyń. Na koniec zmiksować z olejem oraz esencją
BullioDzisiaj polecam pyszny sennik krakowski na kruchym cieście. Jest obowiązkowa pozycja na wszystkie święta w moim domu. Sernik można przygotować z rodzynkami lub ze skórka pomarańczową. Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki i skórka pomarańczowa) oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu (w postaci kratki). Cały sernik piecze się przez(...)tradycyjnego sernika krakowskiego należy użyć trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu. Składniki na ciasto jajko 125 g masła 200 g mąki 100 g cukru pudru Składniki na masę serową 1kg sera twarogowego półtłustego 1 opakowanie cukru waniliowego 100g rodzynek 5 jajek 100 g cukru 200 ml śmietany kremowej budyń śmietankowy jajko do posmarowania Wykonanie Z podanych składników przygotować ciasto. Odciąć ¼ ciasta
Pomysłowa kuchniaCiastka budyniowe to szybkie do zrobienia ciasteczka z dodatkiem budyniu w proszku. Można je zrobić w dowolnym smaku, dobierając odpowiedni smak budyniu. U mnie tym razem ciasteczka o smaku waniliowym. Te ciastka są bardzo proste do zrobienia, ze składników, które przeważnie każdy ma w swojej kuchni. Można je wycinać różnymi foremkami lub stemplami, nadając im tym samym różne kształty. Takie(...)naszymi pociechami. Ciasteczka będą również dla dzieci odpowiednie do zjedzenia. Są kruche ale nie twarde, raczej rozpływają się w ustach. Mają trochę taką piaskową konsystencję za sprawą budyniu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki pszennej tortowej 1/3szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40g budyniu bez cukru o dowolnym smaku (u mnie waniliowy) 100g zimnego masła
Waniliowe ImprowizacjeSernik królewski to dobrze znany, lubiany i prosty w wykonaniu pieczony sernik. Kruche czekoladowe ciasto pachniało już podczas pieczenia, a gdy sernik stygł na blacie, z kuchni dochodził intensywny czekoladowy zapach. Do lekkiej, puszystej i wilgotnej masy serowej daliśmy ziarenka prawdziwej wanilii oraz skórkę z cytryny, dzięki czemu wzbogaciliśmy ją o naturalne aromaty, podnosząc walory smakowe sernika. Sernik królewski upiekł się(...)Udostępnij Składniki na sernik królewski Masa serowa: 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 1 / 2 szklanki kremówki 30% 5 jajek wielkości M 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 laska wanilii skórka starta z 1 / 2 cytryny 1 szczypta soli Czekoladowe ciasto: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 200 g cukru 3 żółtka 2 łyżki
niecodziennikparypyszne kruche ciasteczka budyniowe o smaku śmietankowym. Te ciasteczka zrobiłam na patelni, a więc są to ciasteczka smażone, a nie pieczone, ale w smaku nie czuć tej różnicy. Zrobiłam je zachęcona sukcesem ostatnich moich ciastek z patelni - śnieżynek. Tamte ciasteczka zniknęły tak szybki i tak smakowały zwłaszcza dzieciom (mi też :-)), że postanowiłam zrobić następną porcję. Tym razem do ciasta dodałam(...)zrobiłam inny kształt. Te ciasteczka wyszły delikatniejsze w smaku i strukturze i bardziej miękkie niż śnieżynki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1szkl. mąki pszennej tortowej 40g budyniu śmietankowego bez cukru 1 jajko 1/3szkl. cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 90g masła cukier puder do oprószenia olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam
Waniliowe ImprowizacjeWspaniałe i łatwe kruche ciasto na każdą okazję. Mamy sezon na świeże owoce i targi, aż uginają się od dobroci. Placek będzie idealny z borówką, maliną, brzoskwinią, morelą, truskawką itd... Ciasto jest łatwe,szybkie i nie wymaga wprawy. Pyszne, rozpływa się w ustach, jest też delikatne i chrupiące. Składniki na ciasto -400 g mąki : 200 g owsianej(...)łyżki cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie śmietankowe bez cukru -120 ml oleju -500 g truskawek lub innych owoców sezonowych Formę wykładamy papierem. Z podanych składników wyrabiamy kulę ciasta. Robimy ładny wałek i dzielimy na kawałki o proporcjach
Z Kuchni Do Kuchniskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 3 – 4 żółtka 110 g cukry 150 g masła, schłodzonego 1-2 łyżki śmietany 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, ocet oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. Schłodzone rozwałkowujemy(...)składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g masła 125 ml śmietany 200-250 g cukru 1 budyń waniliowy dodatkowo: 2 słoiczki wiśni z syropu (odsączonych z syropu) wykonanie: Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Następnie dodajemy ser, śmietanę oraz budyń i miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy
Domowy Smak Jedzeniawykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta kruchego rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Smarujemy połową dżemu. Na to wykładamy bezę z połowy składników, delikatnie wyrównujemy powierzchnię i posypujemy częścią orzechów. Piec 40 min w temp. 160 st. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. W przypadku pieczenia dwóch placków jednocześnie, najlepiej wykorzystać termoobieg. Po upieczeniu wyjąć(...)mleko zmiksować z żółtkami oraz jajkiem, dodać mąki i zmiksować na gładką masę. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotować do powstania gęstej masy. Powstały budyń zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu masy) u wystudzić. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. W razie
My sweet a lifedowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień i czy nadal takowe są nie wiedzą nawet najstarsi górale Z prostej przyczyny, żaden rogalik nie doczekał tak sędziwego wieku(...)konfitura do nadziewania i malutkie rączki do pomocy. A zatem do dzieła. Z podanych składników wyrób ciasto, które następnie schłódź przez godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj i podziel na trójkąty. Każdy posmaruj dowolną konfiturą, lub czym tam chcesz (może być nutella, budyń, etc.). Zwiń i uformuj rogaliki, które piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez około 15 minut
Arbuziakimargaryny 3 łyżki gęstej śmietany cukier do obtaczania rurek Z mąki, margaryny i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Może troszkę się kleić ale to nie szkodzi. Formujemy wałek i zawijamy go w folię aluminiową. odkładamy do lodówki na 2-3 godziny aż ciasto dobrze się schłodzi. Wyjmujemy, posypujemy mąką, tniemy na kawałki i rozwałkowujemy bardzo cienkie placki ( użyłam do wałkowania maszynki(...)makaronu ). z których wycinamy radełkiem paski o szerokości około 1 cm. Foremki, rurki smarujemy oliwą i nawijamy paski ciasta zaczynając od węższej części do szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 % C, aż będą złote. Po ostudzeniu delikatnie wyjmujemy rurki
Kulinarne Fantazje MarioliGold. Kruche ciasto: 300g mąki pszennej, łyżka kakao, szczypta proszku do pieczenia, 150g brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, jajko, 200g masła lub margaryny, łyżka likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę(...)27x35cm. Nakłuć widelcem. I Masa: 500g twarożku kanapkowo - sernikowego (użyłam Wieluń "Mój ulubiony"), 2 jajka, 120g brązowego cukru, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, budyń czekoladowy, 100ml śmietany 18%. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę - około 5 minut. Dodać przyprawę do piernika, budyń, ser oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Wyłożyć róznomiernie na ciasto
Z miłości do słodkościDzień dobry :-) Ten tydzień zaczynamy od słodkości. Nasze ulubione ciasteczka budyniowe w dwóch kolorach przekładane powidłem śliwkowym. Ciasteczka mogą dłużej poleżeć, są przepyszne. Idealnie sprawdzą
kruche babeczkiHej :-)). Ostatnio krążą po internecie te właśnie naleśniki, mój młody jak o nich usłyszał, to nic tylko zrobić i tyle. Ja też w sumie miałam ochotę
kruche babeczki