sernika użyłam tylko kilka łyżek. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: kruchy spód: - 200g mąki orkiszowej typ450 - 100g masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70g ksylitolu (lub cukru) - 1 jajko Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto (u mnie przy pomocy haka miksera). Ciastem wyklejamy dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), nakłuwamy widelcem i odstawiamy(...)lodówki na czas przygotowania masy serowej. masa serowa: - 1 kg sera (u mnie Juliko, b. gęsty) - 6 jaj - 100g miękkiego masła - 150g ksylitolu lub cukru - 1 budyń śmietankowy - 6 łyżek rozdrobnionych orzechów ziemnych (ja wykorzystałam mieszankę słonych orzechów: ziemnych, migdałów, pekan...) - kilka kropli aromatu śmietankowego (nie trzeba) Miękkie masło ucieramy z ksylitolem (lub cukrem), partiami dodajemy ser i po jednym
Smaczne ZdroweCiasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2 jajka 2 cytryny (sok i skórka) 2 łyżki drobnego cukru 70 g masła Do dekoracji: Bita śmietana, listki mięty lub melisy W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto na mini tarty. Do miski(...)ręką. Można też zrobić to robotem kuchennym. Gdy ciasto będzie zbyt zbite można dodać odrobinę zimnej wody. Wyklejamy ciastem nasmarowaną masłem formę i nakłuwamy środkową część widelcem. Robimy obramowanie z ciasta przy ściankach na wysokość ok. 1 cm. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 200 st. C. Gdy ciasto kruche stygnie przygotowujemy krem cytrynowy. W rondelku z grubym dnem
Gotujemy i jemySkładniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3 i 1/3, odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa serowa: - 80 dag sera białego - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - budyń śmietankowy - cukier waniliowy - 1/2 szklanka
Apetyczna babeczkaSkładniki: ciasto kruche: 40 dag mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru 15 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatki do ciasta jasnego słoik powideł śliwkowych 4 białka 1/2 szklanki cukru tabliczka gorzkiej czekolady szklanka orzechów włoskich 10 dag rodzynek masa budyniowa 1/2 l. mleka 2 budynie 25 dag masła 3 łyżki cukru
Pobite gary Barbarysody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego w proszku 1/4 łyżeczki octu winnego około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz
KreatywnePinyśmietanę i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Składniki na krem: 2 jajka 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka cukier waniliowy 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka, mąkę i pół szklanki mleka wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Na gotujące wlać wcześniej przygotowany budyń z mąki
Ciasteczkowy PotwórJablecznik na kruchym cieście, z nadzieniem z kwaśnych jabłek i malin z dodatkiem cynamonu, oraz puszysta słodka pianka. Stary i dobry, taki trochę vintage... Jabłecznik z piana Ciasto: 5 łyżek cukru 25 dag masła 5 żółtek cukier waniliowy 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia piana: 5 białek 1 szklanka cukru torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek
Zapiski Młodej Żonywszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki w solonym karmelu. Zatem do dzieła... Składniki : Na kruchy spód (Pate Sucree) : 210 g mąki tortowej typ 450 150 g masła w temperaturze pokojowej(...)sera przynajmniej trzykrotnie mielonego 3 łyżki wrzątku 5 dużych jajek (L) 120 g masła 200 g śmietanki kremówki 36% 175 g cukru 1 budyń czekoladowy 1 budyń śmietankowy 200 g kremowego masła orzechowego 1 łyżka ekstraktu waniliowego Na wierzch : 150 g orzechów ziemnych 350 g cukru ok.100 ml śmietanki kremówki
vaniliowoczekoladowaSkładniki na kruche ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, u mnie krupczatka 250 g masła zimnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek maliny Przygotowanie : Zimne masło pokroić w drobną kostkę, wsypać mąkę, zagnieść mokrymi rękoma, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść tak by połączyć wszystkie składniki w kulkę Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko przycisnąć i wyrównać, podpiec na złoty kolor w temp. 190*C przez około 20 min. Upieczone ciasto wystudzić Zrobić masę budyniową : 5 białek szklanka drobnego cukru 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru-2 x 40 g 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja dałam rzepakowy Przygotowanie masy : Kiedy spód ciasta wystygnie zaczynamy ubijać
Proste Potrawyprzenieść, więc zrobiłam grubsze blaty w mniejszej formie. Jak wyrosły, to możecie sobie wyobrazić ile ich było... Do tego budyń i orzechy z takiej samej porcji jak tutaj... Dlatego jak tylko nadarzyła się okazja postanowiłam poprawić swoje błędy i ciasto powtórzyć. Wymyśliłam sobie, że odmierzę na papierze do pieczenia wymiar formy i postaram się pięknie rozwałkować właśnie(...)upiekło się tak jak trzeba. Radzę tylko uważać na upieczone blaty, bo są tak kruche, że nie trudno je uszkodzić. Ale poradzicie sobie, więc śmiało... Kto piecze już, a kto czeka z nim do świąt?? Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 600 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g margaryny 2 łyżki mleka
Kuchnia w czekoladzieAkcja -Pieczemy ciasto z malinami i pianką budyniową dobiega prawie końca...a ja właśnie dopiero dziś piekłam to ciasto..ja co prawda korzystałam z przepisu
Moje domowe kucharzeniezagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i wyłożyć nim formę, samo dno. Na ciasto nałożyć papier do pieczenia(...)położyć obciążenie np. fasolę, groch, ryż itp. żeby ciasto wyrosło równomiernie. Piekarnik nagrzać do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez ok. 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 - 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć ciasto i wystudzić. *Jeśli nie masz czasu, to możesz użyć
Calzonella.commgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy
kulinarne odsłony patimgnieniu oka 😊 Kruche blaty ciasta z kwaskowatym dżemem, bezą i orzechami, przełożone pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy
kulinarne odsłony patiKruche ciasto: 2 szklanki mąki tortowej (320 g) ½ szklanki cukru (100 g) 1 kostka masła (200 g) 5 ugotowanych żółtek szczypta soli 35x26 blaszka( w tej blaszce wyjdzie dużo ,ale niskie) Masa 2 jogurty typu greckie po 400gr. 1 śmietana 30% 200gr. 5 białek 1 szkl.cukru pudru 2 ½ pudding waniliowy ,lub 2 budynie zwykle( 1 pudding 41gr) dżem dowolny, duży
w mojej kuchniZalewamy wystudzonym budyniem. Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godzinę. Ciasto oczywiście najlepiej się kroi i smakuje dnia następnego. Ale kto by tyle czasu czekał. Warto wybrać do tego ciasta jabłka wyraziste w smaku z lekko kwaskową nutą by troszkę wybiły się spod budyniowej delikatnej w smaku pierzynki. Generalnie pychotka. Kruche ciasto z wilgotnym
Kuchnia po mojemuwykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru -cukier waniliowy -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 czubata łyżka mąki pszennej tortowej -1 czubata łyżka kakao -2 budynie czekoladowe po 40g ROLADY
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki na krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka
The Sweet DamselKRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I LEKKA BUDYNIOWĄ PIANKĄ (ja znalazłam tu a oryginalnie z niezawodnych Moich Wypieków) Na ciasto 2,5 szklanki krupczatki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g zimnego masła Pianka 5 białek 1 szklanka drobnego cukru 1 opakowan ie (16g) cukru wanilinowego 2 opakowania (40g) budyniu waniliowego lub śmietankowego
les mirabellesciasto kruche z rabarbarem i pianką. Bardzo lubię winno - kwaśny smak, który daje rabarbar. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
W kuchennym oknie Ewyjest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 łyżki kakao szczypta soli Pianka: 6 białek 180 g cukru 100 g rozpuszczonego i schłodzonego masła 2 opakowania budyniu waniliowego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!