kruche ciastka - 4086 przepisów (strona:180/273)

Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 206

Ten deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym

W mojej kuchni
COBBLER Z TRUSKAWKAMI – truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami 208

Cobbler to amerykański specjał podobny do brytyjskiego crumble. A mianem crumble jak wiecie określamy owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką – taka owocowa zapiekanka. Oba te desery

Ostra na Słodko
Linzer cookies - historia i przepis 119

migdałowe ciasteczka przełożone dżemem - niby proste, a jakże pyszne! Nawiązują one do słynnego tortu (Linzer torte) z miasta Linz w Austrii. Tort ten przypomina raczej tartę - spód stanowi kruche orzechowe ciasto (z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów), cynamon, skórka z cytryny, dżem z czerwonych porzeczek z charakterystyczną kratką na wierzchu. Najstarsza receptura tarty pochodzi z 1653 roku z książki kucharskiej(...)się płynny. Jeśli sam w sobie jest za rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę pektyny, wymieszać  gotowa kilka minut. Dżem ostudzić, żeby nie był gorący. Na środku każdego ciastka wyłożyć pół łyżeczki dżemu, przykryć ciastkiem z dziurką, delikatnie docisnąć żeby ciasteczka się skleiły. Włożyć do lodówki do całkowitego ostudzenia dżemu.  Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego

Obiad gotowy
Galette z truskawkami i pastą migdałową 154

Galette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Domowe markizy 168

Postanowiłam przygotować swoją wersję popularnych ciastek i wiecie co - wyszły pysznie, a do tego miały jedną zasadniczą zaletę - wiem co do nich dodałam. Możecie upiec je razem z dziećmi, na pewno spodoba im się taka wspólna praca. Składniki:  2 szklanki mąki 15 dag. margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem czekoladowy(...)przełożenia (u mnie terravita) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wycinamy ciasteczka (ja robiłam to przy pomocy specjalnego stempelka, ale możecie użyć np. szklanki). Ciasteczka pieczemy ok 20 minut w 180 st. C na złoty kolor. Gdy ostygną

Cynamonowe szczęście
Cynamonowe ciasteczka 170

przepis szukając jakiegoś fajnego przepisu, a też z myślą o wigilii, pierwsza partia zrobionych ciasteczek została zjedzona przez domowników od razu tak zasmakowały. Nie żałuję, że zrobiłam te ciastka bo są naprawdę pyszne i warte polecenia do zrobienia ;) Pyszne maślano-cynamonowe ciasteczka ;) Ciasteczka tak rodzince zasmakowały, że upiekę je na święta z podwójnej porcji ;) A oto przepis na ciasteczka(...)180g masła 90g cukru pudru 230g mąki pszennej 1 płaska  łyżka cynamonu 40g mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto. Wyrobione kruche ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość ok 4mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem

Motylkowa Kuchnia
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem (wg dawnego przepisu) 168

zrobić się płynne.)  Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można rozwałkować w formę(...)każdego kawałka ułożyć odrobinę nadzienia.  Całość delikatnie zwinąć i uformować rogaliki. Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do mocno rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. (Przeważnie umieszczam rogaliki w misce z cukrem, zamykam

Di gotuje
Orzechowe ciasteczka z lemon curd 224

Dawno nie piekłam ciasteczek. Jakoś ostatnio tak jest, że domownicy oszaleli na punkcie sernika z wiaderka i to on króluje na stole. Ale dziś postanowiłam pobawić

Ewa w kuchni
Rogaliki z nadzieniem serowym i orzechowym 191

  Rogaliki z nadzieniem, a nawet dwoma, bo połowę z białym serem, a drugą połowę z orzechami włoskimi upiekłam, gdy wybieraliśmy się na obiad do teściów

Simply Food
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 191

Dzień dobry :-) Ostatnio czasu jakoś bardzo mało, szczególnie na wymyślanie ciast. Na weekend musiałam zrobić, więc sięgnęłam po przepis z bloga Kasi Guzik Gotuję bo lubię

kruche babeczki
Ciasto Arkadia bez pieczenia / Peach and Mascarpone No Bake Cake 167

składa się z kilku warstw. Pierwsza to budyń ugotowany na soku pomarańczowym zamiast mleka, do którego dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kolejną warstwą jest polewa czekoladowa między podwójną warstwą ciastek. Całość wieńczy bita śmietana z serkiem mascarpone i wanilią, a także chrupiący dodatek w postaci uprażonych wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Aby ciasto Arkadia udało się idealnie, warto dobrze(...)zastyga dość szybko - jest gęsty i sztywny, wystarczy mu godzina w lodówce, by całkowicie stężał.  Jeśli wolicie, nasze ciasto z mascarpone i budyniem możecie przygotować na spodzie z kruchego ciasta lub jasnego biszkoptu - na biszkopcie będzie jeszcze wyższe i efektowniejsze. Jeśli lubicie połączenie pomarańczy i czekolady, takie proste ciasto bez pieczenia może Wam bardzo posmakować. To świetny wybór

Lekcje w kuchni
SPRAWDZONE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK- PĄCZKI, OPONKI, FAWORKI... 112

wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche , po prostu rozpływają się w ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;)  Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie.  Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche. Obficie posypane cukrem pudrem... niebo w gębie ;) FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE(...)jeszcze nie próbowaliście faworków z mascarpone to polecam :) PĄCZKI HISZPAŃSKIE (GNIAZDA PARZONE)-  przepis tutaj Smaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda parzone są zrobione z ciasta parzonego . Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier. Doskonała propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek.  Czyż można się im oprzeć? NAJLEPSZE OPONKI SEROWE-  przepis

Zrób to smacznie
Tarta z czerwoną i białą porzeczką z orzechowym spodem (bez pieczenia) 178

Sezon  na porzeczki trwa, zachęcam do przygotowania smacznej tarty z ich dodatkiem. Ciasto jest bez pieczenia, co jest bez wątpienia dużym plusem podczas letnich, gorących

Wielopokoleniowo
Ciastka przez maszynkę 339

Kruche ciasteczka przez maszynkę. Uwielbiam je. Do kawy, herbaty,  na co dzień i od święta. Składniki: 6 żółtek 1,5 szklanki cukru 1 kg mąki 1/2 kostki margaryny 1/2 kostki smalcu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka oliwy  Margarynę i smalec rozpuszczamy. Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do maszynki(...)odpowiednią nasadką i wykręcamy ciastka. Ciastka kroimy na długość ok. 7 cm.  Układamy na blaszkę i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Pyszności Słodkości
Kruche ciasteczka na Halloween 256

wczoraj,to są kruche ciasteczka z lukrem,kupiłam pomarańczowy i czarny barwnik spożywczy i dodałam do lukru. gotowe,podobają wam się?? smakują super,przypomnę wam przepis na nie: KRUCHE CIASTECZKA SKŁADNIKI: KOSTKA MARGARYNY 2,5 SZKL.MĄKI 3 ŻÓŁTKA 3/4 SZKL.CUKRU PUDRU na lukier: 2 białka 2,5 szkl. cukru pudru PRZYGOTOWANIE: mąkę siekamy z margaryną,dodajemy cukier i żółtka(...)gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na godzinkę potem wyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką i wykrajamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w zależności od grubości ciastek od 10-15 min w 200 stopniach (ja zawsze patrze jak się zaczynają rumienić to wyciągam) robimy lukier: ubijamy białka na sztywno i dodajemy po trochę cukier puder, gotowe

Swojskie jedzonko